Според проучване на Държавния университет на Вашингтон някои от най-продуктивните ябълкови региони в Америка са изправени пред големи предизвикателства, свързани с променящия се климат.
Изследователите са анализирали над 40-годишни климатични условия, които оказват влияние върху цикъла на растеж на ябълковите дървета от разпукването на пъпките и цъфтежа до развитието на плодовете, узряването и развитието на цвета.
Въпреки че много райони на отглеждане са изправени пред повишени климатични рискове, трите най-големи окръга в САЩ, които произвеждат ябълки, са сред най-засегнатите: Якима във Вашингтон, Кент в Мичиган и Уейн в Ню Йорк. По-специално, в окръг Якима, най-големият от трите с повече от 48 800 акра ябълкови градини, се наблюдават вредни тенденции в пет от шестте показателя, аналиирани от изследователите.
„Променящите се климатични условия в няколко части от цикъла на растеж представляват потенциално сложна заплаха за производството и качеството на ябълките. Занапред би било полезно да се помисли за адаптации на различни етапи от растежа на ябълките, които могат да сведат до минимум общите вредни въздействия."
За целите на това проучване, публикувано в списание Environmental Research Letters, изследователите анализират климатични данни от периода 1979-2022 г. Те специално са разгледали шест показателя, които оказват влияние върху растежа на ябълките, включително два показателя за екстремност - екстремно горещи дни, дефинирани като дни с максимална температура над 34 градуса С, които могат да причинят слънчево изгаряне, както и други проблеми, и топли нощи, когато минималните температури са над 15º С, които могат да окажат неблагоприятно влияние върху оцветяването.
Изследователите разглеждат също така броя на студените дни; „порциите студ" или броя на студените часове, от които се нуждае ябълковото дърво, за да бъде в покой; последния ден на пролетната слана; и градусовите дни за растеж, т.е. броя на дните над определена температура, които са благоприятни за растежа на ябълките.
Промените в тези показатели могат да окажат влияние върху производството на ябълки, като променят времето на цъфтеж на ябълковите цветове, увеличават риска от слънчево изгаряне на ябълките, както и влияят върху външния вид и качеството на ябълките. В западната част на САЩ се наблюдават най-силните тенденции в многобройните показатели, които са вредни за ябълките.
„Това, което се случва през различните сезони, може да повлияе на дългосрочното здраве, както и на ефективността и производителността на ябълковото дърво през конкретния сезон", казва той. „Така че това, което се случва през зимата, влияе на това, което се случва през пролетта, което влияе на лятото, и това просто продължава да се върти в един цикъл."
При вероятността от появата на повече рискове, свързани с климата, изследователите също предприемат стъпки, за да помогнат на индустрията да се адаптира. Калцитс ръководи проект, финансиран с безвъзмездни средства в размер на 6,75 млн. долара от Министерството на земеделието на САЩ, за да помогне за смекчаване на въздействието на екстремните климатични явления върху ябълковите и крушовите култури.
„Вашингтон е чудесно място, откъдето да започнем да говорим за адаптация", казва Кирти Раджагопалан, инженер по биологични системи и съавтор на изследването, който също работи по проекта за безвъзмездна помощ.
Голяма част от търговското производство на ябълки се осъществява в северната част на САЩ.
Коментари