Макар че годжи бере е все още малко позната култура, от няколко години вече се засажда и в нашите любителски градини. Добрата новина за овощарите е, че може да се отглежда почти навсякъде у нас. А според литературата, там, където виреят лозя, става и годжи бери.

Някои основни изисквания:

Препоръчително е мястото да не е ветровито.

Добре е дръвчето да е така разположено, че растението да бъде изложено на директно слънчево греене поне 7 часа дневно.

Няма претенции към почвата, става и на по-бедни. Трябва обаче да са добре дренирани. Предпочитат се обаче малко по-кисели.

Засадете наесен или през пролетта

Фиданките да са от специализирани магазини

Според специалистите отглеждането на годжи бери не е трудно. Както всички овощни видове може да се засажда през есента или през пролетта.

В по-хладните райони на страната не се препоръчва есенно засаждане, тъй като е по-рисково. Растенията, които се предлагат са доста малки и нежни.

Практиката сред родни любители обаче показва, че растенията оцеляват и нямат проблем със зимните студове. Разбира се, ако се притеснявате, винаги може да се погрижите за младите растения като ги защитите.

Периодът на цъфтене на годжи бери е от юли до август. Това е времето, през което неговите бледолилави цветчета ще ви радват с очарованието си. Плодчетата му зреят през октомври.

Да са поне 2 дръвчета

Нуждае се от напояване

Тъй като растението е кръстосаноопрашващо се, е добре да се засадят най-малко две храстчета. Младите растения са тънки и крехки, затова стъблото се нуждае от упора.

Засаждането на фиданките става в ямка, която ориентировъчно е с размери - дълбока 40 и широка 60 см. Разстоянието, което трябва да оставите между две съседни ямки е около 1-1.5 м.

Грижи

Поддържайте почвата чиста от плевели и прекопавайте от време на време.

Растенията се нуждаят от напояване, за да растат и да се развиват правилно.

Торенето също е важна грижа от технологията на отглеждане. Няма определени точни торови норми. Кагато подхранвате останалите овощни видове, торете и годжи берито.

Препоръчително е да се прави торене в посадъчнети ямки при засаждане на фиданките.

Прави се резитба

Важно е да има проветривост на короната

Годжи бери достига до височина три метра. За да се осигури правилно натоварвана не растението, е препоръчително да се прави резитба.

С нея се премахват издънките и ненужните леторасли. Периодичната резитба осигурява по-добра проветривост на короната. Препоръчително е тя да започне при достигане на 20 сантиметра височина от летораслите.

Нападат го вредители

Маната също може да е проблем

Казахме, че годжи берито се отглежда лесно, но въпреки това, като всяко културно растение, се напада от някои болести и неприятели.

Вредителите, които могат да създадат проблеми, са голите охлюви, гъсениците на нощенки, листните въшки, както и колорадският бръмбър, а от болестите - маната.

Третирането на храстчетата се прави само при установена нужда. Използват се продукти, подходящи при другите овощни видове.

Плодовете се хапват сушени

Сурови може да са опасни

Най-често малките плодчета на годжи бери се консумират изсушени. Имайте предвид, че ако ги хапвате в сурово състояние, могат да предизвикват не само кожни раздразнения, но и дразнене на стомаха и бъбреците.

Освен това с консумацията на този нетрадиционен за нас плод не трябва да се прекалява.

Технология

Годжи бери се бере, когато плодовете са напълно узрели.

Пресните плодчета се разстилат върху парче плат. Препоръчително е да се носят ръкавици, тъй като са възможни обриви по кожата.

Сушенето се извършва на сянка, не във фурната.

Плодовете имат лечебни свойства, само когато са добре изсушени.