Как най-правилно да се направи шербет за асмите от птичи тор, попита ни дядо Здравко, както сам се представи.
Отговаряме му:
Шербетуването е много полезно по време на вегетацията на лозите наистина. То ги подхранва, ускорява зреенето и подобрява качеството на плодовете.
Който разполага с птичи тор и си подготви шербет по описания от нас начин, може да полее лозите или отделните асми с него.
Рецептата:
Ферментирал само една седмица тор се разрежда в съотношение 1 към 10 с вода - една част от него, 9 части вода - с това се поливат отделните лози или асми.
Количеството на разредената течност зависи от възрастта и големината на лозите и асмите.
Ако растенията са над 5 години и силно развити, тогава са необходими 30-50 литра разредена течност за поливане.
Ако са по-млади и слабо развити - 20-30 литра са достатъчни.
Това означава, че една поливка спокойно можете да заместите с разредената торова течност.
Шербетуването може да се повтори след 15-20 дни
Обикновено първото се прави при затваряне на чепките, а второто при зазряване на гроздето, което означава прошарване при тъмно обагрените сортове или избистряне при белите сортове.
Внимание!
От началото на септември нататък шербетуване не се препоръчва защото то ще удължи вегетацията и леторастите няма да могат да узреят навреме. Тогава е възможно да пострадат от измръзване зимата.
![](https://cache2.24chasa.bg/Images/cache/019/Image_5691019_811_0.jpg)
Птичият тор е много силен - за да не изгори растенията, шербетът направете в съотношение 1:10 и не го ползвайте след началото на септември
Коментари