Дафиновото или лавровото дърво е типичен представител на Средиземноморието. У нас може да се отглежда в района на Черно море, предимно в по-южните месторастения, както и в Южна България, а също и като стайно растение в студените месеци на годината.

Дафиново дърво е вечнозелен храст с много стъбла, но може да се формира и като не много голямо дърво. Както дафиновите листата, така и кората на младите клончета съдържат 2-4% етерично масло. Плодовете съдържат голямо количество масло, което се използва във фитотерапията.

Дафиновото дърво е двудомно. Плодните пъпки се формират в началото на юли, цъфтят през април-май на следващата година, а плодовете узряват през октомври и началото на ноември.

Размножава се със семена

Семената се засяват рано напролет (февруари-март) в сандъчета или по-големи саксии. Разстоянието между тях е поне 5 см, а дълбочината е около 3 см.

Над почвата се насипва чист речен пясък - около 1 см.

След като поникнат растенията и станат на височина около 2 см, се пренасят заедно с почвата около корените на постоянно място.

Освен със семена дафиновото дърво се размножава и с издънки. Те трябва да са добре развити и да имат коренова система. Издънката се изважда през април, като се прерязва от майчиното растение. Новото растение се изважда внимателно от почвата, без да се разкъсват коренчетата, и веднага се засажда на постоянното място в саксия или на открито, на същата дълбочина.

Кои са акцентите:

Препоръчително е да се засади на слънчево място, както и на завет.

Най-добре расте на карбонатни, леки, дълбоки, чакълести, но богати почви. Издържа на засушаване, но се развива по-добре при напояване.

Дафиновото растение е топлолюбиво, издържа без повреди застудяване до минус 12-13 градуса.

Все пак е препоръчително да му се осигури зимна защита, като стъблото се загърля с почва, дървени стърготини, шума или други подходящи материали. Може и цялото растение да се покрие, за да се предпази от студовете.

В домашни условия

Лавровото дърво има бавен растеж и затова е подходящо да се отглежда в голяма саксия. През топлите месеци се изнася в градината или на тераса, а през студените - вкъщи.