1. Основна рецепта
Продукти: 2 л. прясно мляко (най-добре да е домашно, може да е пастьоризирано, но в никакъв случай да не е стерилизирано за продължително съхранение), 2 суп. лъж. сол, 6 яйца, 400 г сметана, 200 г кисело мляко
Приготвяне: Докато прясното мляко и солта кипнат разбийте яйцата и сметаната. Прибавете яйчната смес на тънка струйка към прясното мляко. Добавете киселото мляко и при непрекъснато бъркане загрейте, да кипне, но да не прекипи. По този начин прясното мляко се пресича. Прехвърлете в много ситно сито, а по-добре в марля, за да се изцеди максимално суроватката. Останалата сирна маса се завива в марлята, затиска се с тежест и се прибира на студено. Колкото по-голяма е тежестта, толкова по-твърд е кашкавалът. Можете да експериментирате с добавки (маслини, люта чушка и др.)
2. Домашен кашкавал с чушки и копър
Продукти: 2 л пастьоризирано (обезателно) прясно мляко, 500 г кисело мляко, 4 яйца, 1 непълна ч. лъж. сол
Добавките могат да бъдат по Ваш вкус - чушка, копър и др.
Приготвяне: 0,5 л пастьоризирано мляко се заквасва. Загрейто до около 40 градуса и добавете 1 лъжичка кисело мляко (по-добре е да използвате готовата мая за сирене, която се продава по магазините). Когато сирещето е готово продължавате. Останалото литър и половина мляко се поставя на котлона и се оставя да кипне. През това време разбийте яйцата и киселото мляко докато се получи еднородна смес. Когато млякото кипне намалявате котлона и при непрекъснато бъркане добавяте яйчната смес. Като продължавате да бъркате изчаквате течността да се раздели на извара и прозрачно-жълтеникава суроватка. Това става за около 7-10 мин. Изсипете в гевгир, в който сте поставили марля и оставете течността за се стече. През това време нарежете чушката и копъра на много ситно. Добавете към сирната маса, посолете и разбъркайте добре. Когато суроватката се изцеди, прехвърлете сирната маса в подходящ съд като добре притискате. Затиснете отгоре с тежест и оставете за 8-10 часа. Извадете получения "кашкавал", леко го натрийте със сол и го приберете с хладилника за 1-2 часа. Най-добре, преди да приберете на студено, увийте с домакинско фолио за да не съхне.
3. Ароматен домашен кашкавал
Продукти: 1 л айрян, 1 л прясно мляко, 6 яйца, 4 ч. лъж. сол (или на вкус), 1/3 ч. лъж. лют червен пипер, щипка кимион, 1 скилидка чесън, малка връзка зелени подправки - копър, зелен лук, кориандър.
Приготвяне: В тенджера сипете прясното и киселото мляко. Поставете на котлона и когато кипне на тънка струйка добавете разбитите със сол яйца. Оставете отново да кипне и като непрекъснато бъркате оставете няколко минути да се отдели суроватката. Свалете от огъня, оставете 1-2 мин. да поизстине и добавете ситно нарязаните зелени подправки, червения пипер и смачканата скилидка чесън. Прехвърлете в гевгир с 2 пласта марля, като с лъжичка заравните отгоре. Завържете краищете на марлята и оставете суроватката да се стече. Когато това стане махнете марлята и полученото кълбо покрийте с кърпа и притиснете с чиния, върху която ще поставили тежест. Сложете в хладилника за няколко часа и готово. Можете вечерта да приготвите кашкавалът, а на сутринта да го предложите за закуска.
4. Домашен кашкавал
Продукти: 1 л. прясно мляко, 400 г сметана, 1 суп. лъж. сол, 4 яйца
Приготвяне: Прясното мляко и солта се оставят на кипнат. Добавят се сметаната и яйцата. След като отново кипне прехвърлете в гевгир с марля за няколко часа. Прехвърлете под преса за 3 часа
5. Домашен кашкавал "Паприка"
Като начало си приготвяме извара, т.е. загряваме прясно мляко и малко преди да кипне прибавяме на 2 л мляко 0,5 ч.л. лимонена киселина. Когато суроватката се отдели, изливама сместа в сито, покрито с марля. В горещата и мека извара веднага добавяме зелени подправки (магданоз, босилек, копър и др), кимион, сладък червен пипер. Червеният пипер трябва да е едро смлян, а е още по-добре ако използвате ситно нарязана сушена чушка. Разбърква се добре и марлята се завръзва отгоре. Поставяме под тежест за 40-60 мин. За преса може да послужи тенджерата със суроватката. Към суроватката добавяме сол в разчет 3 суп. лъж. сол на литър суроватка. Изваждаме сиренето от марлята и го поставяме в суроватката.
След денонощие кашкавалът ни е готов.
Коментари