По телефона ни се обади нашият редовен читател Любен Андреев, за да ни помоли да напишем подробности за засяването на орехи. Градинарят има много родовит и вкусен орех и иска да отгледа нови дръвчета от него.

По принцип отглеждането на ново дръвче от орех е доста трудно и продължително начинание. Но и това им е хубавото на любителите, че искат да опитват и по-сложни задачи.

Най-подходящото време да се засее орех е пролетта. Тогава вероятността покълналато растение да се развие и оцелее е най-голяма. Все пак е препоръчително да се засеят повече орехи, за да може да се развият повече фиданки.

Рътене на семената

За да ускорите покълването на семената, може предварително да ги обработите. Това става по няколко начина. Най-лесно е да поставите орехите в хладка вода, като от време на време я подменяте. Съдът се държи в топло помещение, температурата да е около 20-25 градуса, в продължение на 2-3 дни. След тази обработка върхът на ореха трябва леко да се е разтворил.

Освен това орехите може да се рътят, но тук се изискват доста повече грижи. За целта е необходимо дървено съндъче, което има отвори за отцеждане на водата. На дъното му се поставя зебло, а след това се насипва слой от 4-5 см едър кварцов пясък, върху него се нареждат орехите, а после пак слой пясък. През 3-4 часа се пръска с вода, която е затоплена до 45-50 градуса. Процедурата се прави в продължение на 4-5 дни, когато поне половината от орехите трябва да са пуснали кълнове.

Орехите могат да се рътят и без пясък, като са поставени само на зебло. Тогава обаче температурата на водата трябва да е по-ниска - около 40 градуса, а оросяването се прави по-често - през 2-3 часа. При този начин кълновете на ореха се виждат, а градинарят спира обработката.