Мястото в градината е важно, формирането на храста - също
Касисът или черното френско грозде е сред предпочитаните ягодоплодни видове за вилните градини. Ценен е заради наситения си вкус, високото съдържанието на витамини и лесната грижа. Въпреки това, за да могат плодовете не само да ви зарадват с изобилието си, но и да бъдат големи и сладки, е необходимо да следвате няколко важни условия.
Правилно засаждане
Често се случва да сте избрали правилния сорт и редовно да се грижите за храста (поливате и подхранвате), но реколтата все още не е достатъчна. Защо? Една от основните причини, поради които плодовете от касис са малки и кисели, е неправилното място за засаждане. При културата всичко е важно: осветеност, проветрение и характеристиките на почвата.
0 Осветеност
Касисът обича слънчеви места, въпреки че може да понася и лека сянка. Той също ще даде плодове на сенчесто място, но те ще узреят по-дребни и по-кисели.
0 Проветрение
Касисът, както повечето културни растения, не обича силни ветрове. Поради тази причина много градинари засаждат храста в близост до огради или други конструкции, които предпазват касиса от студ и силни пориви на вятъра.
0 Почва
Касисът предпочита рохкава и плодородна почва с неутрална или леко кисела реакция. При засаждане добавете кофа с компост, 20-40 г суперфосфат и 20 г калиев сулфат във всяка ямка за засаждане.
Това количество хранителни вещества ще бъде достатъчно за растението през първите две години. След това растенията трябва допълнително да се подхранват.
0 Засаждане
При засаждане кореновата шийка на храста касис се поставя на 8-10 см под повърхността на почвата, а на червеното френско грозде на 6-7 см по-долу. Това ще провокира образуването на млади издънки и развитието на мощна коренова система.
0 Окопаване и плевене
За да осигурите достъп на кислород до корените, редовно разрохквайте почвата около храста. Също толкова важно е постоянно да се премахват плевелите, особено в началния период след засаждането, докато храстът все още не се е вкоренил напълно, тъй като те отнемат хранителни вещества от касиса.
Мулчирането (например с окосена трева или компост) ще помогне за забавяне на растежа на плевелите.
Резитба
Едно от ключовите условия за получаване на големи и сладки плодове е правилното подрязване на храстите. Касисът има склонност да се сгъстява, което автоматично води до намаляване на добива - по-малки плодове, както и влошаване на вкуса им. В допълнение, храстите без резитба са по-податливи на нападение на вредители, което също влошава качеството на реколтата.
Касисът се подрязва всяка година. Есента се смята за най-доброто време за тази работа. Може да започнете процедурата веднага след като листата паднат. За касиса това се случва доста рано, обикновено през септември. Ако есента е топла, тогава подрязването може да се извърши на по-късен етап.
Правила за резитба:
0 Почистете зоната на ствола на храста от паднали листа, стар мулч, трева и други растителни остатъци.
0 Отстранете всички повредени, изсъхнали и болни клони. Отрежете последните до здраво.
0 Изрежете клони, покрити с лишеи.
0 Старите клони (за касиса това са тези на възраст над 5-6 години; за червеното и бялото френско грозде - над 7-8 години) трябва да се отрежат в самата основа, без да се оставят пънове.
0 Отстранете клоните, лежащи директно на земята.
0 Изрежете издънките, които засенчват храста, но не дават плодове.
0 Разредете средата на храста: изрежете всички преплетени издънки и клони, които удебеляват храста.
Оставете само 10-15 здрави клона на различна възраст.
0 След правилното подрязване слънчевата светлина трябва свободно да прониква в центъра на храста, а въздухът да циркулира свободно между останалите клони. В резултат на това храстът ще бъде с по-добро проветрение и ще получи повече слънчева светлина, което пряко влияе върху размера и сладостта на плодовете.





Коментари