Панираните крилца запазват своята хранителна стойност поради факта, че тестото обгръща продукта и образува коричка. В нея храната се готви до готовност, без да губи сока си. Ястието може да бъде пържено, печено във фурната, приготвено в мултикукър или фритюрник. Подходящо е за празнични събития и ежедневието.
Тесто за крилца
От брашно и яйца се приготвя течно тесто. Можете да добавите мляко или вода, бира, подправки, настъргано сирене. Крилцата първо се потапят и веднага се пържат в сгорещено олио до зачервяване.
* със сирене
За тестото със сирене ще ви трябват два вида сирене. Ще получите вкусна, хрупкава коричка.
Продукти: 50 г твърдо сирене или кашкавал, 50 г бяло сирене, 2 скилидки чесън, 30 мл вода, 1 суп. лъж. брашно, подправки, черен пипер и сол на вкус.
Разбийте яйцето в купа, добавете сол, черен пипер и подправки. Кашкавалът се настъргва, а сиренето намачкайте с вилица. Добавете към разбитото яйце.
Съвет! Използвайте куркума и сладък червен пипер като подправки.
Чесънът се наситнява и се добавя към получената смес. Сипва се вода и се добавя брашното. Разбъркайте старателно, докато тестото стане гладко.
* с бира
За бирено тесто ще ви трябват: 200 мл бира, 200 мл вода, 1 яйце, 200 г брашно, подправки и сол.
Първо се разбива яйцето, налива се бирата и водата. Постепенно добавете брашно, като разбърквате, за да избегнете бучките.
Добавете сол и подправки. Тестото ще се получи като гъсто палачинково.
* пикантно тесто с нишесте
Пикантният блат става чудесно предястие или основно ястие с гарнитура.
Продукти: 3 суп. лъж. нишесте, 6 суп. лъж. брашно, яйце, 200 мл вода, 4 ч. лъж. млян червен пипер, подправка за пиле, 2 ч. лъж. едро смлян червен пипер, 1 ч. лъж. куркума.
Смесете нишестето, брашното и подправките. В отделна купа разбийте яйцето и сипете водата. Обединете двете смеси. Правете това постепенно, докато достигне консистенцията на гъсто мляко.
Съвет! Количеството подправки и черен пипер можете да промените по ваш вкус.
Първо натрийте крилцата с червен пипер и оставете за час. След това се потапят в сместа, овалват се в брашно, куркума и едро смления червен пипер и се запържват.
Пилешки крилца на тиган
Панираните пилешки крилца, приготвени на тиган, ще бъдат сочни и вкусни, благодарение на предварителното мариноване.
Продукти: крилца (8-12), 1 яйце, лимон, 2 скилидки чесън, 2 суп. лъж. нишесте, 1 суп. лъж. захар, черен пипер на вкус, 2 суп. лъж. соев сос, масло.
Измийте крилцата, отрежете външната фаланга. След това разделете продукта на две части по ставата. Разрежете кожата на крилцата на две места, за да попие по-добре маринатата в месото.
Пригответе марината: изстискайте лимона, добавете захар, сол, черен пипер, соев сос и счукан чесън.
Съвет! Сосът ще се вкуси по-добре, ако използвате мед вместо захар.
Натрийте всяко крило с марината. Покрийте с филм и охладете за 3 часа. След това смесете яйцето и нишестето. Извадете месото, поставете тигана на котлона и загрейте олиото.
Потопете всяко крилце в тестото и ги наредете в тигана, така че да не се допират. Пържете по 12 минути от двете страни. Огънят трябва да е среден. След като направите разрез, проверете: ако сокът е бистър, ястието е готово. След това изпържете следващата порция. Поставете върху салфетка, за да попие излишната мазнина.
Пилешки крилца във фритюрник
Това е рецепта за аржентински „дълбоко пържени" пилешки крилца.
Изисква време и съставки: 6 яйца, 1 суп. лъж. мед, 200 мл соев сос, 1 суп. лъж. настърган корен от джинджифил, 3 суп. лъж. доматено пюре, скилидка чесън, 30 г захар, 1 суп. лъж. дижонска горчица, галета, масло, подправки, сол.
За това ястие ще ви трябват дебели/големи крилца, нарежете ги на няколко места. Първо накиснете крилцата в смес от три яйца, мед, соев сос, джинджифил, доматено пюре, нарязан чесън и захар.
Съвет! Препоръчително е да използвате стъклени съдове за марината.
Оставете месото в марината за 12 часа. Подсушете. Пригответе панировката – смесете останалите яйца, горчицата, 3 суп. лъж. масло, подправки, сол.
Потопете всяко парче в тестото и оваляйте в галета. След това оставете в хладилника за час. Загрейте олио във фритюрник до 160 С. Добавете крилцата и запържете до готовност.
На фурна
Във фурната ястието се получава по-малко калорично, без излишна мазнина.
Необходими продукти: 1 кг крилца, 100 мл прясно мляко, 4 суп. лъж. брашно, 2 яйца, къри на вкус, сол, черен пипер.
Измийте крилцата и отрежете върховете. Натрийте ги със сол и черен пипер. Смесете млякото, брашното, разбитите яйца.
Съвет! Препоръчително е да използвате яйца със стайна температура и да пресеете брашното.
Загрейте фурната на 200 градуса. Потопете крилцата в сместа и наредете в намаслена тава. Печете около 30 минути.
В мултикукър
За да приготвите крилца в мултикукър, ще ви трябват: 2 суп. лъж. нишесте, 1 яйце, сол и подправки, растително масло, 6 крилца, 2 скилидки чесън, 2 суп. лъж. кетчуп, 2 суп. лъж. масло, 1 суп. лъж. оцет, 1 ч. лъж. захар.
Пригответе крилцата: измийте, нарежете на парчета и подсушете. След това ги объркайте с кетчуп, счукан чесън, оцет, захар, сол и растително масло. Оставете в хладилника за час. Замесете течно тесто – към разбитото яйце добавете нишесте, сол, подправки и разбъркайте.
Съвет! Като подправки се използват сушен чесън и кориандър.
Поставете мултикукъра на режим „Пържене", загрейте олиото, потопете крилцата в тестото с щипки и ги поставете в купата. Обърнете след като покафенее. Гответе без капак.
Хрупкави китайски панирани крилца
Пикантни и хрупкави, китайските крилца са идеални за парти, празник или бюфет.
Продукти: 1 кг крилца, 2 скилидки чесън, 4 суп. лъж. соев сос, малко парче корен от джинджифил, 2 яйца, 4 суп. лъж. царевично нишесте, сол.
Първо мариновайте крилцата: в голяма купа смесете соев сос, пресован чесън, оцет, захар, настърган джинджифил и крилца. Оставете за час.
Съвет! Периодично разбърквайте крилцата, за да сте сигурни, че са равномерно покрити със соса.
След това пригответе панировката - смесете яйцата, нишестето, разбийте до гладкост. Потопете всяко крилце в тестото и пържете на слаб огън.
Крилца в тесто и галета
За крилца в тесто и галета ще ви трябват: 1/4 ч. чаша прясна мляко, 2 суп. лъж. брашно, смлян черен пипер, 4 суп. лъж. масло, 200 г галета, 1 кг крилца, яйце, сол.
Нарежете всяко крилце на три части, не използвайте крайното. Смесете яйцето, млякото, пресятото брашно, подправките и солта. Разбъркайте с бъркалка до гладкост.
Добре е да знаете! Домашните сухари са много по-добри: Бял хляб се нарязва на парчета, суши се във фурната на 190 оС за 7 минути, обръща се, още 5 минути. След охлаждане се смила в кухненски робот.
Загрейте съда за печене и добавете масло. Потопете крилцата в тестото, след което оваляйте в галета.
Наредете върху хартия за печене и поставете във фурната на 200°C за 20 минути. Обърнете веднъж през това време.
В тесто със сирене
Друг начин да разнообразите менюто си.
Продукти: 100 г пармезан, 120 г масло, 100 г галета, магданоз, подправки, сол, 2 скилидки чесън, крилца (10 бр.).
Разтопете маслото, добавете наситнения чесън, магданоза, половината от галетата, сол и черен пипер. Настържете пармезана и добавете към получената смес.
Съвет! За да настържете лесно сиренето, намажете рендето с растително масло с помощта на четка.
Отрежете външните фаланги на крилцата и ги нарежете на още две части. Потопете всяко парче в тестото, а след това в галетата. Застелете дъното на тава с хартия за печене и отгоре наредете парчетата крилца. Загрейте фурната на 180 °C и печете за един час.
Въздушни крила
Ще ви трябват: ½ суп. лъж. прясно мляко, 100 г брашно, 2 яйца, масло, сол, крилца (8 бр.).
Отделете белтъците от жълтъците. Разбийте млякото и жълтъците и добавете сол. Прибавете пресятото брашно и разбъркайте сместа. Охладените белтъци и ги разбийте на твърд сняг. Добавете внимателно в тестото. Готовите крилца се подсушават, натриват се със сол и черен пипер.
Съвет! Маслото трябва да покрива крилцата наполовина.
Потопете в тестото, изпържете от двете страни. Готовите крилца се поставят върху салфетка.
Мариновани крилца
По тази рецепта крилцата първо се мариноват.
Продукти: 1 кг крилца, 2 яйца, ½ суп. лъж. захар, сушен чесън, сол, 1 ч. лъж. червен пипер, 3 суп. лъж. нишесте, 50 мл соев сос, 2 суп. лъж. сусамово масло, зехтин.
Разделете крилцата на парчета, пригответе марината - смесете соев сос, сол, захар, черен пипер, сусамово масло.
Съвет! Може да не добавяте сол или съвсем малко, тъй като соевият сос е солен.
Залейте крилцата с марината и объркайте добре с ръце. Поставете на студено за 6 часа. След това пригответе тестото - разбийте белтъците и смесете с нишестето. Всяко парче месо се потапя в тестото и се поставя в загрят с олио тиган. Обърнете след три минути.
СОСОВЕ
Ястието ще стане уникално, когато се комбинира със сосове.
Чеснов
За да приготвим соса, ще ни трябват: 100 мл натурално кисело мляко или кефир, 100 мл. майонеза, 100 мл. сметана, 3 скилидки чесън, пресен магданоз и копър, сол и смес от черен пипер.
Смесете сметаната и млякото, добавете майонезата. Разбъркайте и добавете пресования чесън.
Накълцайте зелените подправки и добавете към соса. Подправете с пипера и разбъркайте добре, добавете сол на вкус.
Пикантен
Ще ви трябват: 200 г доматен кетчуп, 5 суп. лъж. ябълков оцет, 5 суп. лъж. мед, черен пипер и подправки на вкус.
Смесете кетчупа, оцета и меда в тенджера, поставете на котлона, оставете да заври. Добавете лютия сос Табаско.
Съвет! Вместо Табаско може да използвате друг сос по избор, например Чили.
Добавете подправки според вашия вкус - сух чесън, шафран, червен пипер или други. Смесете всички съставки и оставете да къкри на слаб огън за 30 минути. Дръпнете от котлона и охладете.
Сметанов
Основни съставки: пресен копър, зелен лук, 150 мл сметана, 2 ч. лъж. лимонов сок, 1 суп. лъж. соев сос.
Измийте и подсушете зелените подправки, нарежете на ситно и прехвърлете в купичка, добавете сметана, черен пипер и сол. Добавете лимонов сок и соев сос.
Съвет! Регулирайте количеството лимонов сок на вкус.
След това смесете добре всички съставки и охладете получената смес.






Коментари