Можете да отглеждате не само лук и билки на перваза на прозореца през зимата, но и чесън. Зелените, свежи и ароматни листенца ще бъдат отлично допълнение към много ястия, добавяйки пикантност и специфичен вкус.

Сортове за перваза на прозореца

И зимният, и пролетният чесън са подходящи за отглеждане в домашни условия. Някои градинари препоръчват да се използват само зимни сортове за засаждане, но в действителност можете да получите зелени пера от всеки вид чесън. Реколтата до голяма степен зависи от размера на скилидките: от по-едрите се образуват повече пера, а от по-дребните - съответно по-малко.

Съвет: Ако искате по-бързо да получите зелени пера, използвайте покълнали глави чесън. В този случай ще бъдат готови за отрязване около 1-1,5 седмици по-рано.

Кои са акцентите: За да отглеждате чесън на перваза на прозореца, ще ви трябват: посадъчен материал, почвена смес и подходящи съдове.

Контейнерът за засаждане на чесън трябва да е с дълбочина не повече от 20 см. Кореновата система на културата е малка, така че не са необходими по-дълбоки съдове. За засаждане на чесън са подходящи както табли за разсад, така и обикновени саксии.

Материалът няма значение, основното е наличието на дренажни отвори в долната част на контейнера, защото чесънът не обича преовлажняване: излишната влага може да доведе до гниене на корените и развитието на болести.

1. Почвена смес

Можете да отглеждате чесън, като лук, във вода, но той ще расте бавно и перата ще се окажат слаби и бледи. За добра реколта е препоръчително да засадите чесън в почвена смес.
За засаждане можете да използвате готова почва за стайни растения. Друг вариант е почвата за разсади.

Можете и сами да подготвите почвената смес. Тя трябва да е лека и хранителна. За да направите това, смесете градинска почва, речен пясък и торф в равни пропорции.

За унищожаване на патогенни микроорганизми, които могат да бъдат в градинската почва, е препоръчително тя да се дезинфекцира преди употреба. Един от лесните начини е чрез „изпичане". Почвата се разстила върху лист за печене на слой до 5 см, леко се навлажнява и се поставя в загрята до 70-90°C фурна за половин час. Можете да дезинфекцирате почвата и по други начини.

2. Засаждане

Процесът на засаждане на чесън в саксия включва следните стъпки:

0 Поставете слой дренаж на дъното на контейнера. Това може да бъдат камъчета, счупени тухли и дори натрошени черупки от яйца.

0 Напълнете контейнера около половината с подготвената почва. Добавете към него комплексен тор, предназначен за зеленчуци. Смесете ги. Добавете още почва, но не стигайте до върха. Навлажнете почвата.

0 Разделете главите чесън на скилидки. Почистете ги от покривните люспи.

0 Заровете ги в почвата, така че около една трета от скилидката да остане над повърхността. Ако посадъчният материал е напълно заровен, както при отглеждане на открито, кълновете ще покълнат по-бавно и ще се появят около две седмици по-късно.

0 При засаждане оставете приблизително 3-4 см разстояние между скилидките.

0 Засаденият чесън се навлажнява обилно със спрей и се поставя на хладно място с температура 16-18°C.

3. Грижи за растенията

  • Температура

Когато се появят кълнове, поставете контейнера на перваза на прозореца с южно изложение и увеличете стайната температура. Оптималната температура за отглеждане на чесън в саксия е 18-23°C.

  • Вода

Уверете се, че почвата в саксията винаги остава влажна (но не мокра). Изсушаването на почвата може да доведе до пожълтяване и изсъхване на перата, а преовлажняването - до загниване на коренчетата. По-добре е да поливате около периметъра на контейнера. Ако все пак сте прекалили с поливането, поръсете почвата отгоре с тънък слой сух пясък.

  • Светлина

Чесънът изисква поне 8 часа дневна светлина за нормален растеж. През зимата често няма достатъчно естествена светлина, така че ще трябва да включите допълнително осветление за няколко часа на ден.

  • Храна

Чесънът, отглеждан на перваза на прозореца, не се нуждае от допълнително хранене. Достатъчни са му хранителните вещества, които са добавени в почвата по време на засаждането, както и от запасите, които са в самите скилидки.

4. Рязане на перата
Когато перата на чесъна достигнат дължина 15-20 см, те могат да се режат и да се ядат. При спазване на всички условия първата реколта е готова след около 25-30 дни.

За да увеличите продължителността на появата на зеленина, първо отрежете външните пера. В този случай нови ще започнат да растат от средата на скилидката.

В саксии може да отглеждате разнообразни подправки и билки
В саксии може да отглеждате разнообразни подправки и билки