Да подготвяме инструменти и попълним „дупките" в знанията си
Когато месец януари е топъл лозарите имат много възможности да направят преглед на лозите, да подготвят отрано инструментите за резитба, да попрочетат нещо, за да попълнят знанията си.
Тоест започва далечната подготовка за приближаващата резитба на лозите, а това е сериозна работа, както за стопаните, така и за растенията.
Операцията е едно доста сериозно вмешателство в живота на лозите, защото с ножицата ние смело отнемаме от 70 до 90 процента от едногодишния им прираст, което няма как да не действа стресиращо.
Ежегодната резитба обаче подобрява това, което нас ни интересува, а именно плододаването и качеството на гроздето и води до получаването на по-едри и сладки зърна. Тоест с резитбата ние до голяма степен сами предопределяме какъв да е броят на плодните леторасли за годината, които ще се развият.
Но освен това трябва да придадем и желаната от нас форма на лозите, която ни създава удобство за отглеждането и гарантира качество. Защото оставена без тази операция лозата бързо се превръща в една буйна лиана.
Казано на по-научен език, основните положения при рязането на лозите са свързани с въпроса за полярността. Това е явлението, при което по-високо разположените пъпки (очи) се развиват по-рано и раждат по-буйни леторасли, а при по-ниско разположените се получава обратното.
Много често лозарите питат
как да се справят с полярността
Лозата бързо разпростира пръчките си нагоре чрез растежа, а вследствие на това става неравномерен и растежът на летораслите по дължината на плодните пръчки. Тогава не всички пъпки (очи) покарват или пък това става твърде неравномерно.
Полярността обаче може да се контролира и потиска и това става именно с резитбата, ще обясним как става това.
Начини за борба с полярността
Както казахме полярността може да се контролира с резитбата, но не може да се отстрани като биологично явление. Познати са няколко начина за борба с нея.
Първият е резитба на чепове с 1 до 3 очи - той е най-старият способ и се смята за най-ефективния.
Вторият е превиване на плодните пръчки във вид на дъга или привързване в хоризонтално положение – така се потиска растежът на летораслите над мястото на превиването.
Третият е резитба на смесени плодни звена – на лозите се оставят чепове и плодни пръчки или чепове и стрелки - той е най-разпространеният.
Резитба на смесени плодни звена
Колко ще са родовити пъпките тази година
Лозарите знаят, че върху лозата всяка година се развиват леторасли от зимните очи, ъгловите очи, черното око и от спящите пъпки – лакомците.
Установено е, че родовитостта на очите по дължината на едногодишните пръчки е най-голяма към средата ѝ и над средната част.
Родовитостта на пъпките зависи и от силата на лозите - обикновено плодовитостта е най-висока при средните по сила лози.
При повечето сортове плодни са само летораслите от зимните очи. А сортовете Памид и Димят правят едно приятно изключение и могат да се гордеят с това, че при тях летораслите, развити от черното око също са плодни.
Известно е, че и лакомците също могат да бъдат използвани за чепове, и това се случва доста често, затова при резитбата не се премахват изцяло, а се оставят да служат като резерва.
Колко на брой да бъдат очите
При десертните сортове натоварването на лозите много често се изразява чрез броя на летораслите.
При винените сортове пък натоварването обикновено се определя чрез броя на зимните очи, оставени при резитбата.
Има една формула за определяне на броя на очите на единица повърхност на база на запланувания добив от декар, която би могла да се използва, за да се ориентирате как да планирате.
Ν = 100.F; разделено на n.p (100-a)
Тук N е броят на очите на декар, F – заплануваният добив от декар, n - коефициент на плододаване, характерен за сорта, p - средната маса на един грозд, a - процентът на зимните очи, които не се развиват.
Според лозарската наука коефициентът на плододаване на някои сортове е следният:
Памид - 1,5, Гъмза - 1,9, Червен мискет - 1,6, Мавруд - 1,2, Димят - 1,7, Тамянка - 1,3, Болгар - 1,2, Чауш - 0,8.
Средната маса на един грозде е: 170 грама при Памид, 160 - при Гъмза, 170 - при Червен мискет, 240 - при Мавруд, 210 - при Димят, 115 - при Тамянка, 270 - при Болгар, 180 грама - при Чауш.
Използвайки стойностите на вашите лози, също можете да се ориентирате, като попълните данните.
Резитбата през първата година от растежа
Ако сте насадили млади лозички, то тогава трябва много внимателно и правилно да ги подрежете през първата година от техния растеж.
Именно първата година при отглеждането им е много отговорна, тъй като през този период растението трябва да натрупа достатъчно сили за бъдещото развитие и да се формира.
При правилна агротехника през първата година летораслите могат да израснат до около 2 метра, защото младите растения се развиват усилено, като, разбира се, бързината зависи и от сорта, климатичните условия и плодородието на почвата.
Правилата са общо взето прости. Трябва да се следи за появата на плевели и те редовно да се премахват, защото са сериозен конкурент на младото растение. На второ място да се осигури добра защита на младите леторасли от евентуално увреждане и те да се привържат добре към колове.
Но излишните от тях трябва да се премахнат, като на всяка лоза, ако почвата е плодородна, се оставят по 3 – два основни и още един за резерва. Ако почвата е по-бедна на хранителни вещества, то тогава се оставя по един леторасъл.
Коментари