Пилешкото месо съдържа много протеини, богати на аминокиселини, витамини А и В, калий, фосфор, натрий и ценни ненаситени мастни киселини. Друго голямо предимство на пилето е, че се приготвя бързо и без особени кулинарни трикове. Днес ще ви подсетим какво можете да приготвени от пилешки бутчета и как да нахраните вкусно цялото семейство.

Запечени с картофи и домати 

Преди да решите какво можете да готвите с пилешки бутчета, важно е да ги изберете правилно. Първокачествените бутчета са големи и плътни, а по-ниския клас са по-малки. Във всеки случай теглото на правилния бут е 100–150 г. Месото му е бледорозово, а подкожната мазнина е жълтеникава.

Продукти: 6 пилешки бутчета, 6-8 средни картофа, 8-10 чери домати, 2 суп. лъж. растително масло, 1 суп. лъж. зехтин, 2 ч. лъж. провансалски билки, сол и черен пипер - на вкус.

Приготвяне: Натрийте пилешките бутчета с черен пипер и сол. Загрейте тиган с растително масло и запържете бутчетата от всички страни, докато се покрият с тънка златистокафява коричка. Обелете картофите, нарежете ги наполовина, натрийте ги със сол и провансалски билки.

Заедно с бутчетата наредете картофите в тава за печене, а между тях наредете цели чери домати. Напръскайте всичко със зехтин и сложете тавата в предварително загрята на 180°C фурна за 40 минути.
Поднесете бутчетата с картофените резени горещи, направо от фурната. По желание можете да ги поръсите със зелен лук или магданоз.

С гъби 

Пилешките бутчета съдържат много ценни вещества. По-специално ниацин, който е незаменим за доброто функциониране на нервните клетки. Богат комплекс от микро- и макроелементи поддържа нормалния сърдечен мускул, помага за стабилизиране на кръвното налягане и нивата на холестерола. Вярно е, че пилешкото месо съдържа и хистамин, който може да предизвика алергична реакция при някои хора. Но това се дължи на индивидуална непоносимост, а не на качеството на продукта. Ако нямате проблеми с алергии, зарадвайте близките си с тази рецепта за вкусни пилешки бутчета.

Продукти: 7-8 пилешки бутчета, 250 г гъби, глава лук, 250 мл пилешки бульон, 100 мл сухо бяло вино, 100 мл сметана 20%, 20 г масло, 2 суп. лъж. растително масло, 2-3 скилидки чесън, 0,5 ч. лъж. къри, сол и черен пипер - на вкус, мащерка - на вкус.

Приготвяне: Почистените бутчета натрийте със сол, черен пипер и къри, леко запържете в растително масло до златистокафяво. В друг тиган запържете в олиото нарязаните на широки филийки гъби и ситно накълцания лук. Налейте виното и го изпарете напълно. След това гъбите се подправят с мащерка, черен пипер и сол, добавят се бульонът и сметаната и се варят на тих огън 5 минути.

Наредете пилешките бутчета в тава за печене, а между тях наредете едро нарязан чесън. Залейте месото с горещ сметанов гъбен сос и го печете на 200°C за половин час.

Оставете ястието да престои малко в изключена фурна и сте готови за сервиране.

В доматен сос 

Пилешките бутчета, както беше отбелязано, са богати на пълноценни протеини, докато съдържат малко мазнини и въглехидрати. Важно е да балансирате такъв продукт с правилната гарнитура. Бутчетата вървят най-добре с обикновен или кафяв ориз, картофено пюре и паста от твърда пшеница. Като лека гарнитура можете да направите витаминозна салата от пресни зеленчуци или просто да сервирате листа от маруля. Може и без добавки да запечете бутчетата в гъст доматен сос. Така месото ще е по-крехко и сочно, а вкусът ще е по-богат.

Продукти: 8 пилешки бутчета, глава лук, морков, голяма сладка чушка, 6-8 чери домата, 150 г маслини без костилки, 3 суп. лъж. растително масло, 3 суп. лъж. доматен сос, 300 мл вода, 1 суп. лъж. брашно, сол, черен пипер, розмарин, подправки за птиче - на вкус.

Приготвяне: Пилешките бутчета се натриват с подправките за птици и се запържват в тиган с масло. Извадете бутчетата, изсипете нарязания лук в тигана и запържете до прозрачност. Добавете морковите, нарязани на едри ивици, а след 5 минути - чушките, нарязани на тънки дълги ивици. Добавете вода и доматен сос, задушете зеленчуците на слаб огън, докато сместа се сгъсти. Накрая добавете брашното, подправете със сол и черен пипер, разбъркайте всичко равномерно.

Наредете бутчетата в тавичка и внимателно ги залейте с доматения сос и зеленчуците, докато покриете напълно месото. Поставете половинки чери домати. Поставете тавата във фурната на 180°C за 40-45 минути.

Поднесете запечените бутчета с доматен сос и гарнирайте с маслини.

В азиатски стил 

Пилешкото има неутрален вкус и лесно може да се „насочи" в желаната посока. Ето защо тази птица е толкова обичана в Китай. За да придадат характерен национален акцент, те използват смес от пет основни подправки: канела касия, съчуански пипер, семена от копър, звездовиден анасон и карамфил. В някои рецепти добавят индийско орехче и анасон. Въпреки това, у дома можете да изберете всякакви азиатски подправки според вашия вкус. Така че, нека да приготвим пилешки бутчета в ориенталски стил.

Продукти: 6 бутчета, 3 суп. лъж. сусамово масло, 3 суп. лъж. соев сос, 1 ч. лъж. оризов оцет, 0,5 ч. лъж. сос табаско, 1 ч. лъж. сос терияки, смлян червен пипер, смлян чили, черен пипер - на вкус, 2 суп. лъж. сусам.

Приготвяне: Смесете соевия сос, сосовете терияки и табаско и оризовия оцет в отделен съд.

Почистените бутчета се натриват с червен пипер, смлян лют пипер и черен пипер. Залейте месото с марината и оставете да се маринова за 10-15 минути.
Загрейте сусамовото олио в уок (или дълбок тиган с дебело дъно). Запържете бутчетата на силен огън от всички страни. Залейте ги с останалата марината, долейте съвсем малко вода, покрийте с капак и намалете огъня. Задушете бутчетата в тигана до готовност. След това оставете ястието да се готви още 10 минути.

Запържете леко сусама в сух тиган и го поръсете върху пикантните азиатски бутчета непосредствено преди сервиране.

В сметаново-лимонов сос 

Свикнали сме да смятаме пилешките бутчета за „спасително" ястие, което винаги ще помогне, когато няма време да стоим край печката дълго време. Въпреки това дори в този случай можете да превърнете хапването в изискано ястие, достойно да бъде в празничното меню.

Продукти: 8 бутчета, 200 мл сметана 20%, 1 лимон, 2-3 скилидки чесън, 50 г твърдо сирене, 2 суп. лъж. масло, сол и черен пипер на вкус, щипка индийско орехче, магданоз - за сервиране

Приготвяне: Разтопете в тиган 1 суп. лъж. масло и изпържете пилешките бутчета, натрити със сол и черен пипер. Веднага прехвърлете в тава за печене.
Поставете останалото масло в тигана. Нарежете чесъна на едро и леко го запържете за минута. Залейте със затоплена сметана, добавете сока от половин лимон и ситно настърганата кора. Оставете всичко да заври, изсипете настърганото сирене и го оставете да се разтопи. Добавете щипка индийско орехче.

Между пилешките бутчета наредете парчета от втората половина на лимона и залейте всичко с горещ сметанов сос. Поставете тавата във фурната на 200°C за 30 минути.

Преди да сервирате, украсете червените бутчета с пресни билки.

Ето само няколко начина, по които можете да приготвите бутчета вкусно. Открийте още повече рецепти в нашия сайт bgfermer.bg, в рубриката Кулинария. Има както класически варианти, така и оригинални кулинарни идеи, които ще ви харесат. Вие самият харесвате ли пилешки бутчета? Как ги приготвяте обикновено? Имате ли вкусни рецепти или авторски ястия, с които се гордеете? Очакваме вашите истории в коментарите на сайта.