И как чрез него да нормираме сами добива
Много често сред лозарите се говори за натоварването на лозите. Ние също непрекъснато използваме термина, давайки съвет на любителите да не претоварват своите лози и асми, за да не ги изтощават.
Но какво е натоварване и как да се определи?
Прието е броят на очите, които се оставят при резитбата да се нарича натоварване. От броя на оставените очи при резитбата до голяма стенен зависи добивът, който ще се получи.
Увеличаването на натоварването до предел, който съответства на силата на лозата, води и до увеличаване на добива. При претоварване обаче, качеството на гроздето се влошава и лозата отслабва.
Ако се оставят по-малък брой очи на лозата при резитбата, летораслите избуяват и ресите се източват или изресяват. Ето защо при определяне на натоварването ръководно начало трябва да бъде взаимната връзка между растежа и плододаването. Тоест при определяне на броя на очите, които следва да се оставят на една лоза, се изхожда от нейната сила.
На силни лози трябва да се
оставят no-голям брой очи,
а на по-слаби - по-малък брой. Нарушаването на този принцип и в двата случая води до грешки.
Как се определя силата на лозата
Практически за състоянието на лозите се съди по броя и силата на летораслите – по дебелината и дължината им, по наличието на повече или по-малко лакомци, колтуци и др.
При получаване на определен добив (например 700 кг от декар) трябва лозарят да проведе наблюдения какво е състоянието на лозите, от които е получен този добив. Ако повечето от тях се отличават със силен растеж на летораслите и са развили много лакомци и силни колтуци, значи натоварването, дадено на лозите в предишната година, е било недостатъчно и трябва да се увеличи.
И обратно, ако летораслите са тънки и къси, недобре узрели, ако гроздовете и зърната са по-дребни, ако узряването на гроздето се забавя и то е с ниска захарност, тогава трябва да се приеме, че лозите са били претоварени. Редно е да се вземат специални мерки за подобряване на агротехниката - торене, напояване и летни подхранвания, с които да се засилят лозите, или натоварването да се намали.
За да се определи правилно какъв добив може да се запланува от дадено насаждение,
необходимо е ежегодно да се водят наблюдения
Въз основа на подобни наблюдения, извършени от науката, натоварването (броят на очите) на една лоза може да се определи чрез изчисляване по формулата:
N = (100xД)/(n.K.p(100-a)),
където N е брой очи, които да се оставят на една лоза за да се получи заплануваният добив;
Д - заплануван добив;
n - брой лози в 1 дка лозе;
К - коефициент на плододаване (среден брой гроздове на един леторасъл, развил се от видимо око);
р - средно тегло на един грозд
а-процент на неразвитите очи.
Коефициентът на плододаване (К)
се определя по лозите в насаждението
въз основа на няколкогодишни наблюдения и отчитане. Трябва да се преброят летораслите поне на 25 лози, развили се от оставените очи, и гроздовете за всяка лоза поотделно. Изчислява се коефициентът на плододаване, като общият брой на гроздовете от всички отчетени лози се дели на броя на летораслите.
Средното тегло на един грозд (р) от даден сорт при определени условия се намира, като се претеглят известен брой гроздове (поне 100), и теглото им се раздели на броя на гроздовете.
Процентът на неразвитите очи - a ce определя въз основа на няколкогодишни наблюдения - преброяват се оставените и неразвитите очи най-малко на 25 лози и се изчислява процентът на неразвитите.
Например, ако на 25 лози са оставени при резитбата общо 500 очи и от тях 150 не са се развили, процентът на неразвитите очи
а=(150.100)/500=30%
Процентът на неразвитите очи при различните почвени и климатични условия и начин на отглеждане е различен, затова трябва да се определя при съответните конкретни условия. Освен това той е в тясна връзка с натоварването на лозите и затова е
най-правилно да се определя
при няколко различни натоварвания
По-добре е на лозата да се оставят малко повече от желания брой очи (излишният товар лесно се премахва при филизенето), отколкото броят на оставените очи да бъде недостатъчен.
Броят на очите, които трябва да се оставят средно на една лоза, за да се получи планираният добив, с помощта на дадената формула, се получава по следния начин.
Ако за дадено насаждение:
Д=720 кг от декар;
n=500 лози в 1 декар;
K=1,3;
р=0,080 кг (средното тегло на грозда се изразява в килограми) ;
а= 30 (30% от очите не са развити), тогава се получава:
N=(100x720):(500x1,3x0,080x(100-30)
=72000/(52x79)= 72000/3640=20 очи
Тоест, за да се получи желаният добив от 720 кг от декар, на една лоза трябва да ce оставят при резитбата средно по 20 плодни очи. Но тук трябва да се подхожда конкретно според състоянието на лозите. На едни лози може да се оставят примерно по 16 очи, на други (по-силни) по 26-30 очи, а на трети примерно по 20 очи, така че средното натоварване на една лоза, общо взето, да бъде 20.
През пролетта при филизенето трябва
да се провери дали средно на лоза
има необходимият брой реси,
т. е. дали ще се получи желаният брой гроздове. В посочения от нас пример, за да се получи планов добив от 720 кг, в 1 декар лозе трябва да има 9000 грозда или на една лоза средно по 18 грозда.
Излишният брой гроздове се премахва при филизенето, като се отстраняват отделни леторасли или само отделни реси, при което се подхожда пак конкретно, според състоянието на лозата.
При такъв начин на планиране, нормиране и контролиране на натоварването, лесно може да се получи желаният висок и качествен добив грозде.
Коментари