Екип от изследователи от групата за генетично подобряване и биотехнология на ягодите от Андалуския институт за изследвания и обучение в областта на земеделието, рибарството, храните и биологичното производство (Ifapa) в Малага са идентифицирани специфични области от генома на ягодите, които подобряват твърдостта им. Това е позволило разработването на молекулярен маркер, който може да се използва за по-ефективен подбор на сортове ягоди, които са с 50% по-твърди.

В проучването са анализирани 124 различни ягодови образци от Банката за зародишна плазма Fragaria, разположена в центъра Ifapa в Малага. Това е изследователски проект, в който са оценени 26 агрономически и качествени характеристики на плодовете, като размер, твърдост, съдържание на захар и витамин С.

Резултатите от работата показват, че генетичното усъвършенстване се е отразило благоприятно на аспекти като размера и твърдостта на плодовете, въпреки че това е имало отрицателно въздействие върху други важни характеристики като съдържанието на захар или витамин С.

Освен това са идентифицирани специфични участъци от генома на ягодата, които са свързани с ключови характеристики, включително участък от хромозома 6А, който влияе върху твърдостта на плода.

Изследователите от Ifapa са открили, че този ефект е свързан с експресията на ген, наречен FaPG1, който регулира тази твърдост. Въз основа на това откритие те са успели да разработят молекулярен маркер с потенциал за по-ефективен подбор на по-твърди сортове ягоди.

Създаването на нови сортове ягоди е дълъг и сложен процес, тъй като трябва да се подобрят многобройни характеристики, свързани както с тяхното отглеждане, така и с използването им. с качеството на плодовете. Напредъкът в генетиката обаче дава възможност да се използват инструменти като ДНК маркери за идентифициране на специфични признаци и да се ускори разработването на нови подобрени сортове, като се изоставят традиционните методи, основани само на пряко наблюдение на растенията.

Изследването е съфинансирано от Държавната агенция за научни изследвания, Министерството на науката, иновациите и университетите и с европейски средства по програма ФЕДЕРА.