Горещите пуншове са много полезни в студеното време. Сервират се в керамични и порцеланови чаши и създават уют и топлина. Студените пуншове се сервират във високи чаши със столче и със сламка.
Гроговете винаги се пият горещи – те се отличават от пуншовете с по-силните си съставки.
Горещ пунш за петима
Необходими са 1 л силен чай, 300 мл ром, половин пакетче ванилия, 1 лимон, 5 жълтъка и 200 грама захар.
Чаят, ванилията и измитият лимон, нарязани на дребни парченца, се варят в захлупен съд 5 минути.
Жълтъците се разбиват със захарта и при непрекъснато бъркане се разреждат с горещия и прецеден чай, след което се варят на слаб огън до сгъстяване.
Сместа се сваля от огъня, леко се изстудява, като се бърка непрекъснато и се налива ромът.
Млечен пунш
200-300 мл коняк или ликьор, 100 г пудра захар, 1 л горещо мляко.
Във всяка чаша се наливат 20-30 мл коняк, посипва се с пудра захар и се долива с горещото мляко.
Пунш с бяло вино
Една бутилка бяло вино, 200 г захар, щипка канела, 3-4 карамфилчета и малко лимонова кора.
Всички съставки се варят 3-4 минути, сместа се сваля от котлона и се прецежда. А по желание може да се прибави половин чаша шампанско.
Гарнира се с резенче лимон.
Горещ новогодишен пунш с червено вино
За него са необходими 1 л сварен чай, 1 л червено вино и 2 портокала, 250 г захар, 5 карамфилчета., сок от два лимона.
Сместа се сгорещява без да ври. Във всяка чаша се поставя резенче лимон или портокал и върху него се излива сместа.
Пуншът на скандинавците
Една бутилка червено вино, 200 мл вишновка, 40 г стафиди, 30 г смлени бадеми или орехи, захар на вкус, 1 чаена лъжичка канела.
Всички съставки без канелата се сгорещяват, но да не завират, при поднасянето се поръсват с канелата.
Пунш с яйца
Три яйца, 3 супени лъжици захар, 1 бутилка бяло вино, настъргана кора от един лимон.
Продуктите се смесват и поставят на огъня, сместа се разбърква докато се сгъсти малко, налива се в чаши и се поръсва със захар.
Коледен стар английски пунш
2 лимона, 300 г захар, 500 мл ром, 250 мл коняк, 1 л вода, половин настъргано индийско орехче.
Към настърганата кора на измитите лимони се прибавят захарта, сокът от лимоните, долива се врящата вода, добавя се индийското орехче и с оставя да престои 5-10 минути.
Прецежда се през марля и се наливат ромът и конякът.
Поднася се горещ.
Новогодишен пунш
3 портокала, 1 лимон, 400 г захар, 500 мл вода, 250 мл ром, 125 мл коняк, 2 пакетчета ванилия, 4 карамфилчета, щипка канела, 500 мл черен чай.
Сварява се сироп от водата и захарта и с него се заливат корите от измитите портокали и лимони.
Прибавят се подправките и сместа престоява един-два часа, след което се прецежда.
Добавят се сокът от портокалите и лимона, ромът, конякът и охладеният чай.
Студен пунш
500 мл ром, 400 г захар, сок от 4 лимона, 2 л силен чай.
Захарта се залива с рома и лимоновия сок. Когато захарта се разтопи, се залива с чая и добре се разбърква. Оставя се в затворен съд на хладно.
Пунш с вино и ром
350 мл ром, 500 мл бяло сухо вино, 300 г захар, 500 мл вода, 3 лимона.
Сварява се сироп от захарта и водата. Охлажда се, добавят се лимоновият сок и настърганата кора. Оставя се да престои, После се прецежда и се смесва с виното и рома. Оставя се 4 часа в хладилник.
Креолски пунш
400 мл ром, 400 г захар, 500 мл вода, 1 лимон и лед.
Сварява се захарен сироп и се смесва с рома. Във всяка чаша се слага по кубче лед и парче от измития лимон и с залива с охладената смес.
Грог
500 мл червено вино, 200 г захар, 5-6 карамфилчета, настъргана кора от половин лимон, 50 мл коняк, малко канела.
В дълбок съд се налива виното, прибавят се захарта, кората от лимон, карамфилчетата, канела на върха на ножа. Всичко се смесва и се загрява, като се сваля от огъня преди да кипне.
Прецежда се, прибавя се конякът и се разлива по чашите.
Обикновен грог
1 л вода, 300 г захар, 500 мл коняк.
Водата и захарта се кипват, в горещата течност се налива конякът.
Винен грог
1 литър червено вино, 200 г захар, 6-7 карамфилчета и щипка канела.
Всички компоненти се смесват и се слагат да заврат. Прецежда се и се сервира.
Коментари