Горещите пуншове са много полезни в студеното време. Сервират се в керамични и порцеланови чаши и създават уют и топлина. Студените пуншове се сервират във високи чаши със столче и със сламка.

Гроговете винаги се пият горещи – те се отличават от пуншовете с по-силните си съставки.

Горещ пунш за петима

Необходими са 1 л силен чай, 300 мл ром, половин пакетче ванилия, 1 лимон, 5 жълтъка и 200 грама захар.

Чаят, ванилията и измитият лимон, нарязани на дребни парченца, се варят в захлупен съд 5 минути.

Жълтъците се разбиват със захарта и при непрекъснато бъркане се разреждат с горещия и прецеден чай, след което се варят на слаб огън до сгъстяване.

Сместа се сваля от огъня, леко се изстудява, като се бърка непрекъснато и се налива ромът.

Млечен пунш

200-300 мл коняк или ликьор, 100 г пудра захар, 1 л горещо мляко.

Във всяка чаша се наливат 20-30 мл коняк, посипва се с пудра захар и се долива с горещото мляко.

Пунш с бяло вино

Една бутилка бяло вино, 200 г захар, щипка канела, 3-4 карамфилчета и малко лимонова кора.

Всички съставки се варят 3-4 минути, сместа се сваля от котлона и се прецежда. А по желание може да се прибави половин чаша шампанско.

Гарнира се с резенче лимон.

Горещ новогодишен пунш с червено вино

За него са необходими 1 л сварен чай, 1 л червено вино и 2 портокала, 250 г захар, 5 карамфилчета., сок от два лимона.

Сместа се сгорещява без да ври. Във всяка чаша се поставя резенче лимон или портокал и върху него се излива сместа.

Пуншът на скандинавците

Една бутилка червено вино, 200 мл вишновка, 40 г стафиди, 30 г смлени бадеми или орехи, захар на вкус, 1 чаена лъжичка канела.

Всички съставки без канелата се сгорещяват, но да не завират, при поднасянето се поръсват с канелата.

Пунш с яйца

Три яйца, 3 супени лъжици захар, 1 бутилка бяло вино, настъргана кора от един лимон.

Продуктите се смесват и поставят на огъня, сместа се разбърква докато се сгъсти малко, налива се в чаши и се поръсва със захар.

Коледен стар английски пунш

2 лимона, 300 г захар, 500 мл ром, 250 мл коняк, 1 л вода, половин настъргано индийско орехче.

Към настърганата кора на измитите лимони се прибавят захарта, сокът от лимоните, долива се врящата вода, добавя се индийското орехче и с оставя да престои 5-10 минути.

Прецежда се през марля и се наливат ромът и конякът.

Поднася се горещ.

Новогодишен пунш

3 портокала, 1 лимон, 400 г захар, 500 мл вода, 250 мл ром, 125 мл коняк, 2 пакетчета ванилия, 4 карамфилчета, щипка канела, 500 мл черен чай.

Сварява се сироп от водата и захарта и с него се заливат корите от измитите портокали и лимони.

Прибавят се подправките и сместа престоява един-два часа, след което се прецежда.

Добавят се сокът от портокалите и лимона, ромът, конякът и охладеният чай.

Студен пунш

500 мл ром, 400 г захар, сок от 4 лимона, 2 л силен чай.

Захарта се залива с рома и лимоновия сок. Когато захарта се разтопи, се залива с чая и добре се разбърква. Оставя се в затворен съд на хладно.

Пунш с вино и ром

350 мл ром, 500 мл бяло сухо вино, 300 г захар, 500 мл вода, 3 лимона.

Сварява се сироп от захарта и водата. Охлажда се, добавят се лимоновият сок и настърганата кора. Оставя се да престои, После се прецежда и се смесва с виното и рома. Оставя се 4 часа в хладилник.

Креолски пунш

400 мл ром, 400 г захар, 500 мл вода, 1 лимон и лед.

Сварява се захарен сироп и се смесва с рома. Във всяка чаша се слага по кубче лед и парче от измития лимон и с залива с охладената смес.

Грог

500 мл червено вино, 200 г захар, 5-6 карамфилчета, настъргана кора от половин лимон, 50 мл коняк, малко канела.

В дълбок съд се налива виното, прибавят се захарта, кората от лимон, карамфилчетата, канела на върха на ножа. Всичко се смесва и се загрява, като се сваля от огъня преди да кипне.

Прецежда се, прибавя се конякът и се разлива по чашите.

Обикновен грог

1 л вода, 300 г захар, 500 мл коняк.

Водата и захарта се кипват, в горещата течност се налива конякът.

Винен грог

1 литър червено вино, 200 г захар, 6-7 карамфилчета и щипка канела.

Всички компоненти се смесват и се слагат да заврат. Прецежда се и се сервира.