Трябва ли да отидете в Африка или Южна Америка, за да отглеждате банани? Абсолютно не, това може да се прави и в Сицилия. Това е новото предизвикателство на Alba Bio. От известно време асоциацията на производителите успешно експериментира с целогодишно отглеждане на банани Кавендиш в малка оранжерия без отопление.

„От известно време правим такива опити", обяснява Виторио Гона от Alba Bio. „Сега се съсредоточаваме върху прецизирането на цифрите: годишни добиви, разходи на хектар и динамика на пазара в Италия и Европа. Идеята се породи от желанието да разнообразим асортимента си след предишния опит с манго и авокадо. Ако променливите се окажат положителни, ще разширим отглеждането, както в оранжерии, така и на открито. Благоприятният климат в този регион, съчетан с отглеждане в оранжерии без отопление, е идеален за този вид култури. Сега сме в края на декември и все още събираме реколтата. Сицилианската зима не е никаква пречка," разказва Виторио.

Първоначалните отзиви от търговските партньори на фирмата са обещаващи. „Те оценяват факта, че можем да предложим италиански продукт, който е напълно проследим и отгледан по биологичен начин. Друго голямо предимство е устойчивостта на нашите банани. Въглеродните емисии са минимални, тъй като не се налага плодовете да се транспортират с лодки. Това прави нашия продукт много екологичен," подчертава Гона.

„Работейки с търговци на дребно в Италия и Европа, ние търсим добро позициониране на нашите банани. Предварителните анализи показват, че като сертифицирани италиански биологични продукти нашите банани ще достигнат цена между 1,30 и 1,70 евро за килограм. В същото време продължаваме успешното си биологично отглеждане на авокадо. Прибирането на реколтата от авокадо започна този месец и се очаква да продължи до април 2025 г.", заключава Гона.