Бордолезовият разтвор е един от най-старите фунгициди. Негов създател е Пиер Миларде - професор по ботаника. В края на 19 век ученият търси средство за опазване на лозите от маната, която нанася сериозни щети на лозарството във Франция. През 1882 година Пиер Миларде използва воден разтвор от меден сулфат и гасена вар. Тази комбинация се оказва ефикасно средство както срещу маната по лозите така и срещу редица болести по овощните и зеленчуковите култури.
У нас бордолезовият разтвор продължава да заема важно място в растителната защита. Той е контактен неорганичен фунгицид с предпазно действие.
През периода на покой овощните култури се пръскат с 2% бордолезов разтвор. С това третиране се унищожават зимуващите форми на редица патогени (къдравост по прасковата, ранно кафяво гниене, мехурки по сливата, гъбна сачмянка и др.).
Зимното пръскане на овощните култури с бордолезов разтвор трябва да се провежда при тихо време и положителни температури - над 5-6ºС. Клоните и ствола на дърветата е желателно да се третират обилно с препарата.
Бордолезовият разтвор се получава от смесването на три компонента: вода, син камък (меден сулфат) и гасена вар (калциев хидроокис). Медният сулфат има фунгицидно и бактерицидно действие. Той се разтваря добре във вода. Калциевият хидроокис притежава антисептични свойства и неутрализира киселинността на разтворения син камък.
За приготвяне на 10 литра 2% бордолезов разтвор са необходими 200g син камък и 300g гасена вар. Синият камък се разтваря в 8-9 литра вода в подходящ пластмасов съд. Отделно гасената вар се разтваря в 1-2 литра вода до получаване на хомогенно варно мляко. Варното мляко се прецежда през цедка и прибавя на тънка струйка към разтворения син камък при непрекъснато разбъркване. Качественият бордолезов разтвор е с небесно син цвят и слабo алкална реакция рН 7,5-8,5. Реакцията на разтвора може се контролира с червена лакмусова лента (лентата трябва да посинее).
Бордолезовият разтвор трябва да се използва в кратък срок - до 5-6 часа след приготвянето му. След това качеството на разтвора се влошава.
Литература:
Справочник по растителна защита, издателство Земиздат
Коментари