Финансираният от ЕС проект Sustain-a-bite (Направи хапката устойчива) има за цел да даде ново определение на храненето на растителна основа с питателни, минимално преработени храни, които насърчават здравето и устойчивостта хапка по хапка.
През следващите три години и половина консорциумът Sustain-a-bite ще ръководи разработването на нови храни на растителна основа, като същевременно ще подобри достъпността и устойчивостта на европейските диети. С подкрепата на програмата на ЕС „Хоризонт Европа" това съвместно усилие има за цел да създаде храни, които задоволяват едновременно вкусовите и здравните потребности, като същевременно намаляват въздействието върху околната среда.
Проектът се координира от финландския Технически изследователски център VTT, а консорциумът включва 19 партньори от 13 държави.
„Нашата мисия е да предоставим технологични решения, които позволяват по-здравословни, по-достъпни и привлекателни варианти на храни на растителна основа, като се спазват европейските хранителни традиции и същевременно се насърчава устойчивостта", казва Несли Сьозер, координатор на Sustain-a-bite и професор по научни изследвания във VTT.
Целта на Sustain-a-bite е да се разработят минимално преработени хранителни алтернативи, като се използват пълнозърнести храни (ечемик, фаба и нахут) и рециклирани странични продукти от хранителната промишленост, като например ябълкови, морковени и доматени семки.
„От индустриалната революция насам се фокусираме върху премахването на хранителните вещества (напр. диетични фибри, витамини и други полезни за здравето съединения) от зърнените култури, за да подобрим вкуса и текстурата. Сега Sustain-a-bite преобръща сценария - връща ги обратно с естествени, иновативни процеси за по-здравословни и вкусни храни на растителна основа, без да разчита на изкуствени съставки или консерванти", добавя Несли Созер.
Подходът на Sustain-a-bite за проектиране на храни се фокусира върху разработването на храни, богати на протеини, фибри, витамини и основни хранителни вещества, с ниски нива на антихранителни фактори, наситени мазнини и добавени захари, като по този начин се насърчават свързаните с тях ползи за здравето.
Като използва силата на природата чрез разработени концепции за съвместна (био)преработка, консорциумът Sustain-a-bite има мисия да произвежда чисти етикети, питателни и универсални съставки, които намаляват зависимостта от добавки. Тези съставки предлагат ползи за здравословността, достъпността и устойчивостта на храните на растителна основа.
Освен това минималните процеси на Sustain-a-bite са лесно достъпни и адаптивни за използване от местни, малки предприятия, както и от по-големи компании, което улеснява широкото им приемане и прилагане.
За Sustain-a-bite
Sustain-a-bite стартира официално на 1 октомври 2024 г. и ще приключи на 31 март 2028 г. Проектът обединява партньори от цяла Европа с мултидисциплинарен опит, включително университети и технологични центрове, големи хранителни компании, заедно с експерти по потребителско поведение, Д&К и експлоатация.
Партньори по проекта са: VTT (Финландия), University College Cork (Ирландия), Wageningen Food & Biobased Research (Нидерландия), IBA BUCURESTI (Румъния), Университет Милано (Италия), Innovarum (Испания), Университет Вааса (Финландия), Teagasc (Ирландия), Технически университет Дания (Дания), IZTECH (Турция), Оксфордски университет (Обединеното кралство), Университет Порто (Португалия), MOA Foodtech (Испания), EIT Food CLC North-East (Полша), Roquette (Франция), Viking Malt (Финландия), Tymbark (Полша) - MASPEX (свързано лице), BezMięsny (Полша) и Университет за приложни науки в Берн (Швейцария).
Коментари