Как да изненадате гостите на семеен празник, Нова година или Коледа
В очакване на Нова година, Коледа и други тържества, домакинята винаги се чуди не само за менюто, с което да посрещне гостите, но и за достойната украса на празничната маса. Един от начините е да сервирате красиви и оригинални ястия.
Днес решихме да ви предложим оригинални, но в същото време универсални студени мезета, които ще се „впишат" в темата на всеки празник. С тях можете да посрещнете не само Новата година 2025, чийто символ ще бъде Зелената дървена змия, но и всяко друго, дори най-скромното тържество. Приготвянето и украсата няма да ви отнеме много време, но гастрономическото удоволствие ще бъде гарантирано!
Сандвичи с прошуто
Продукти: 300 г сирене чедър, 6 резена ръжена багета, 6 тънки резена прошуто, 6 черни маслини, 3 малки домата, 3 листа зелена салата, 1 киви, сос на вкус.
Приготвяне: Сиренето се нарязва на кубчета, доматите се разполовяват, а предварително обеленото киви се реже на шест части. Измийте и накъсайте листата на марулята.
Оформете сандвичите - всяко парче хляб се полива равномерно със соса и върху него се поставя част от листата на салатата.
Отгоре се слага резен киви, прошуто, сгънато като хармоника, след това отново зелена салата, кашкавал, зелена салата, половин домат, зелена салата и маслина. За да сте сигурни, че „структурата" се държи добре, закрепете я с шиш. Поставете сандвичите в чиния и сервирайте.
Хапки с херинга и цвекло
Продукти: 4 филийки ръжен хляб, 4 парчета филе от маринована херинга, 1 варено цвекло, 1 топено сирене, 1 скилидка чесън, майонеза и смлян черен пипер на вкус, копър за украса.
Приготвяне: С помощта на формичка изрежете две еднакви фигурки от всяка филия хляб. Цвеклото се настъргва на ситно ренде и се смесва с топеното сирене, смачкания чесън и майонезата.
С получената смес намажете едната филия и покрийте с другата. Върху всеки мини-сандвич поставете парче филе от херинга и забодете канапето с шишче. При сервиране украсете с копър.
ТОСТОВЕ
Със сух шпек и моркови
Продукти: 6 малки филийки хляб, 6 парчета сурово пушени или сушени колбаси, 6 резена прясна краставица, 1 скилидка чесън, настърган морков, зеленина за украса.
Приготвяне: Запържете филийките хляб на сух тиган или в тостер, натрийте ги с чесън. Наредете ги върху плоска чиния за сервиране. Отгоре поставете резен краставица и сух колбас. След това, редувайки, поставете малко морков върху всяко парче салам и навийте колбаса на руло. Закрепете с шишче. Направете същото с всеки тост. Гарнирайте ги с билки.
С пушена сьомга и крема сирене
Продукти: 1/2 ръжена багета, 400 г крема сирене, 200 г пушена сьомга, 1 ч.л. бял хрян, майонеза на вкус, копър за украса.
Приготвяне: Франзелата се нарязва на дебели филийки и се запържва в сух тиган. Сьомгата се нарязва на ситно, смесва се със сирене и хрян, и (по желание) майонеза. Разпределете „намазката" върху крутоните, гарнирайте ги с копър и сервирайте.
ПРЕДЯСТИЯ
„Елхички" от крекери,
салата със сирене и копър
Продукти: 7 крекера, 7 парчета сушена тиква (или захаросана), 350-400 г гъста салата със сирене, пресен или сух копър за украса.
Приготвене: Наредете солените бисквити върху чиния за сервиране. Поставете по парче тиква отстрани на всеки крекер.
Разделете салатата на седем порции и оформете всяка като „коледно дърво". Оваляйте в сухия копър от всички страни. Поставете върху крекер до парчето тиква и украсете със семена от нар.
Сирене и домати на шишчета
Продукти: за едно шишче – 1-2 чери домата, 2-3 кубчета твърдо сирене, сух босилек и олио на вкус.
Приготвяне: Разрежете доматите наполовина и ги изсушете малко във фурната, като ги поръсите с растително масло. На всяко шишче нанижете по 2-3 половинки домат и 2-3 кубчета сирене. При сервиране поръсете с босилек.
Прясна краставица с меко сирене и скариди
Продукти: за всеки резен краставица – 50 г саламурено сирене, 1 варена скарида (без главата), подправки на вкус.
Приготвяне: Измийте краставицата и нарежете на филийки. Намачкайте сиренето и го разпределете равномерно върху резените краставица. Поставете скариди отгоре и поръсете с билки.
„Свещичка" от пълнени калмари
Продукти: 4 калмара, 100 г пръчици от раци, 100 г топено сирене, 80 г настъргани моркови, майонеза на вкус, вряла вода и сол.
Приготвяне: Поставете размразените калмари в тенджера с подсолена вряща вода и гответе две минути на силен огън. След това охладете, почистете вътрешностите и отрежете перките. Отрежете и част от пулпата от двете страни, така че да се получи нещо като свещ.
Леко замръзналото топено сирене се настъргва на ситно ренде. Нарежете пръчиците от раци не много едро. Смесете всички съставки за пълнежа – сиренето, настърганите моркови и суримито и подправете с майонеза.
Напълнете плътно калмарите със сместа. Нарежете един или два пълнени трупа напречно на филии и ги наредете в чиния в кръг, в центъра на такъв „кръг" поставете вертикално цял калмар.
За да направите предястието по-впечатляващо, поставете парчета маринована чушка, навито на „пламъчен език" в центъра на всеки вертикален калмар.
КАНАПЕТА
С корнишони и пушен колбас
Продукти: 3 дебели филийки бял хляб, 12 тънки филийки сирене, 6 тънки резена пушен колбас, 6 кисели краставички, магданоз за украса.
Приготвяне: Разрежете всяка филия хляб на две или изрежете два правоъгълника или квадрата. От кашкавала фигура, която напълно отговаря на размера на хляба.
Оформете канапето - сложете кашкавал върху филия хляб, след това отново хляб и отново кашкавал. Върху всяка такава „кула" поставете парче колбас, а върху него – корнишон. За да е стабилен сандвичът можете да го закрепите с коктейлен шиш.
При сервиране украсете „куличките" с клонки магданоз.
Шишчета с шпек и сирене
Продукти: 1/2 хляб, 200-300 г твърдо сирене, 100 г пушен или сушен колбас, 1 кутия зелени маслини без костилки, шишчета.
Приготвяне: Изсушете малко хляба на стайна температура и отрежете кората. Нарежете на филийки, които не са много дебели и изрежете малки кръгчета. С много остър нож нарежете колбаса на тънко, а кашкавала - както обикновено. Изрежете от него кръгове, които да съответстват на диаметъра на кръговете на хляба.
Поставете филиите в чиния за сервиране. Върху всяко парче поставете кръгче сирене и парче колбас, като последното го прегънете на две и вътре сложете маслинка. Закрепете канапетата с шиш. Направете същото с всеки мини-сандвич.
Шишчета с червена риба и сирене
Продукти: за 14 шишчета - 14 топки моцарела или варени пъдпъдъчи яйца, 14 маслини без костилки, 500-600 г пушена сьомга, 500-600 г прясна краставица.
Приготвяне: Нарежете рибата и предварително измитата краставица на достатъчно големи парчета, за да запазят формата си, когато се нанижат на шиш.
Нанижете съставките на всяко шишче в следния ред: маслина, парче сирене (или пъдпъдъче яйце), риба и краставица. Поставете канапетата в чиния и сервирайте.
Херинга и рибна консерва
Продукти: 1 франзела със сусам, 200 г филе от пушена херинга, 200 г рибна консерва, 200 г меко сирене, майонеза на вкус, 10 чери домата, 5 варени пилешки или пъдпъдъчи яйца, шишчета.
Приготвяне: Разбийте рибната консерва, мекото сирене и майонезата на хомогенна маса. Нарежете багетата напречно на средно дебели филийки. Разбитата смес разпределете равномерно върху франзелата.
Нарежете херингата на парчета и поставете върху "намазката". След това поставете половин варено яйце и домат върху херингата, закрепете „кулата" с шиш. Направете същото с всички сандвичи.
ТАРТАЛЕТИ
- Със салата и червен хайвер
Продукти: за всяка тарталетка - 50-80 г всякаква рибна салата, сирене или яйца с майонеза, 50-80 г червен хайвер, зелени подправки за украса.
Приготвяне: Напълнете тарталетите със салата, поставете червения хайвер отгоре, като напълно покриете пълнежа. Поставете тарталетите в чиния за сервиране и украсете.
- С яйчна салата и пастет от черен дроб на треска
Ще ви трябват: за всяка тарталетка – 2 ч.лъж. пастет от черен дроб на треска, 3-4 ч.лъж. салата от варени яйца, ориз и царевица, майонеза - по желание, магданоз за украса.
Приготвяне: Поставете във всяка тарталета пастет и го покрийте със салата, намажете с майонеза. При сервиране украсете с билки.
- С грозде
Продукти: за една тарталета – 3-5 зърна грозде без семки, 70-80 г извара, чесън, билки и майонеза на вкус.
Приготвяне: Смесете изварата със ситно нарязаните билки и чесъна, прекаран през преса. Добавете майонеза и разбъркайте отново. С тази смес се пълнят тарталети и се украсяват с цели или разполовени зърна грозде. Сервирайте на масата.
Снек "Топки"
Продукти: за всяка топка – 1 варено яйце, 1 рачешка пръчица, 40 г топено сирене, 1-2 ч.лъж. майонеза, 1/2 сварени калмари за овалване.
Приготвяне: Яйцето и пръчицата от раци се настъргват на ситно ренде, смесват се с топеното сирене и майонезата в хомогенна маса. Оформете от сместа топчета.
Настържете сварените калмари и оваляйте топчетата в стърготините от калмари и сервирайте.
Новогодишната символика на такава закуска ще бъде придадена от половин черна маслина без костилки, както и стрък зелен лук, поставени на върха на „топката" и имитиращи подобие на украса за коледно дърво.
Коментари