В Сасенхайм, Нидерландия, Condi Food представи усъвършенствана система за инспекция, предназначена за хранително-вкусовата промишленост, която използва технология за хиперспектрално изобразяване за оценка на чери домати въз основа на техния вкус.

Тази система използва подход, базиран на зрението, който на пръв поглед може да изглежда нетрадиционен за оценка на субективен признак като вкуса. Въпреки това хиперспектралното изобразяване улавя подробна спектрална информация за светлината, която се простира отвъд видимата за хората реалност, за да анализира физическите и химическите свойства на обектите, включително техния вкусов потенциал.

Конвенционалният метод за сортиране на продукти, като например домати, се фокусира предимно върху цвета и формата, за да се определи зрелостта. Клиентът на Condi Food, който вече работи с автоматизирана система за сортиране, използваща RGB камери за тази цел, се сблъсква с ограничения при определянето на най-ароматните домати само въз основа на тези критерии. Както обяснява Жак ван Мюнстер ван Хевен, управляващ директор на Condi Food, само цветът се оказал недостатъчен за избор на желаното качество, което довело до разработването на система, която може да оценява и вкуса.

Въведената от Condi Food система за хиперспектрално изобразяване се интегрира със съществуващите механизми за сортиране, като включва камера Specim FX17 с близък инфрачервен диапазон и специално изградено халогенно осветление за ефективно сканиране и анализ на доматите. Тази инсталация, способна да обработва 60 домата в секунда, предоставя изчерпателни спектрални данни, които, обработени чрез софтуера за машинно зрение на Condi, улесняват сортирането на доматите въз основа на размера, цвета, а сега и на вкуса.

Доматите се оценяват от системата чрез спектрално изобразяване, като се събират данни за химическия състав и други вътрешни характеристики. Тази информация, сравнена със стандартите, определени от група за вкус, се използва за създаване на модели за инспекция, които определят нива на качество за всеки домат. Резултатите от тези модели позволяват на производителите да сортират продукцията си по-точно според вкусовите критерии.

Разработването на тези модели представляваше предизвикателство поради сложния характер на доматите и динамичните промени, които те претърпяват след прибиране на реколтата. Въпреки това гъвкавостта на системата и необходимостта от адаптиране за различни видове продукти подчертават нейния новаторски подход към оценката на качеството в хранително-вкусовата промишленост.