Колкото е по-малко, толкова по-енергично е едно коте, затова много стопани срещат трудности в началото. Мъркащите любимци се нуждаят от пространство за изследване на обстановката и игра, но собствениците им трябва да осигурят безопасна среда. Застрашени са стайните растения, електрическите кабели, коледните елхи и всякакви висящи или светещи декорации. Имайте записан в телефона, или дръжте на видно и познато място в тефтера, служещ за „телефонен указател", номера на ветеринарния лекар, защото има голяма вероятност котето да погълне нещо токсично за него като храна или растение, или да се нарани неволно у дома.

За да избегнете такъв сценарий е най-добре да познавате котешкото поведение, за да се насочите към конкретни зони от дома, които биха могли да са предпоставка за инцидент и да ограничите достъпа до тях.

Мерки за безопасност

Започнете, като погледнете дома си от гледната точка на животинчето - представете си, че сте малко мъркащо коте, тежащо килограм и нещо и искате да играете. Имате четири крака с нокти и може да прескачате високи препятствия или да се качвате на етажерки и маси с един скок. Ако направите дома си по-безопасен, това ще го направи и по-забавен за вашето коте, така че не забравяйте да се справите с всички възможни опасности.

Приберете всичко опасно, всичко което може да се счупи, както и всички ценни предмети, които не могат да бъдат заменени или имат важна стойност за вас. Дръжте ластици, копчета, карфици и други дребни неща далеч от котешкия обсег, за да не се задави с тях или нарани по друг начин с остриетата.

Изхвърляйте веднага след ядене остатъците от храна - кости, месо или каквото и да е, тъй като мяукащите животни могат да раздразнят корема си с някоя подправка или токсична храна. Увийте електрическите кабели с изолирбанд или по друг начин, или ги затворете в тръби.

Котешкото дърво

Осигурете достатъчно играчки и други вещи, които са необходими за щастливата и безопасна игра. Уверете се, че имате котешко дърво за катерене и драскане, така че да не се наранява тапицерията на мебелите. Интерактивната игра с въдица върху котешкото дърво ще научи вашето коте, че това е подходящо място за катерене, драскане и криене. Много от котешките дървета на пазара са твърде малки. Затова е от съществено значение да закупите такова, което ще е добро за котката през целия ѝ жизнен цикъл.

Ако нямате място за повече от едно котешко дърво, може да поставите рафтове или стълбове за катерене, които заемат по-малко място. Поставете вашето котешко дърво там, където семейството прекарва по-голямата част от времето си, като всекидневна. Котките ще се радват да бъде близо до прозорец, за да наблюдават птиците навън. Местоположението играе голяма роля за това дали вашата котка ще използва дървото или не.

Котешкото дърво ще се нуждае от известна поддръжка. Етажерките и кубчетата може да се нуждаят от премахване на козина или дезинфекция. Когато сменяте дърветата е най-добре да подходите постепенно, както всичко, което се случва при котките. Поставете новото дърво до старото. Използвайте обогатяване с аромати като котешка билка или играчки, а може и да играете с него в близост до новото дърво, за да го насърчите да се забавлява в тази зона. Ако котката все още е привързана към първото си дърво, опитайте бавно да го преместите от зоната и сложете новото дърво на това място. Котешките дървета помагат за посрещането на много инстинктивни нужди.

Обучение

Вземете играчки и се забавлявайте, но не позволявайте на гальовния приятел да си играе с вашите пръсти. Може да е приятно, но в съзнанието на четириногото ще се закодира, че хапането и драскане на пръски е добра идея и ще свикне да го прави. Използвайте играчка за целта на това занимание. Ако се увлече, не го удряйте, нито му се карайте, а просто спрете да си играете и се отдалечете. Животните имат силна интуиция и усещат когато стопанинът им ще се „разсърди", че са прекалили в действията си. Краят на играта е достатъчно послание за коте, което иска да играе.

Докато управлявате околната среда за безопасност и насочвате енергията към добро поведение, мислете в дългосрочен план. Сега е моментът да научите вашият любимец да се наслаждава на разресването на козината и да понася подрязването на ноктите и дори къпането, ако се налага да го правите. Колкото повече време отделите на обучение и игра - толкова по-добре ще възпитате в котето определени поведения и дори навици за игра. Важно е навреме, от малко, да научи с какво е разрешено да играе и с какво - не. Така ще си имате по-малко проблеми за вбъдеще.

Котенцата са енергични и игриви
Котенцата са енергични и игриви
Котките обожават да гледат през прозорци
Котките обожават да гледат през прозорци