Вкусни идеи, които се приготвят за 15 минути

Според диетолозите, за да сте винаги във форма и да спрете да се борите с излишните килограми, е важно да започнете деня със закуска. Едно вкусно и питателно ястие със сигурност ще ви даде енергия да сте продуктивни. За да избегнете ранното ставане, направете една от нашите бързи закуски.

Приготвянето на всяка от тях отнема не повече от 15 минути.

Мексиканска тортила 

Тортилата винаги идва на помощ, когато трябва да приготвите нещо вкусно. Всичко, което трябва да направите, е да я запечете в тиган и да прибавите пълнежа. Тази рецепта включва пилешко филе с пресни зеленчуци.

Продукти: маруля, 2 тортили, пилешко филе, 1 домат, 1/2 чушка, 50 г твърдо сирене, китайско зеле, растително масло за пърженето, сол и черен пипер на вкус, подправки за пиле на вкус.

За соса: 3 суп. лъж. кисело мляко, 1 ч. лъж. лимонов сок.

Приготвяне: Нарежете пилешкото филе на филийки. Поръсете със сол и подправки на вкус. Поставете тигана на котлона, сипете малко олио и запържете пилето на умерен огън от всички страни до златистокафяво.

Измийте домата и чушката и нарежете на средни кубчета. Измийте зелето и го нарежете ситно. Кашкавалът се настъргва на едро ренде.

Поставете тортилите в сух тиган и ги запечете от двете страни за 3-5 минути.

За соса в отделна купа смесете киселото мляко с лимоновия сок.

Покрийте тортилите с листа от маруля. Поставете парчета пиле и зеленчуци отгоре. Поръсете със сирене. Навийте тортилите и ги загрейте на среден огън за 3 до 5 минути. Свалете тортилите от котлона и ги залейте със соса.

Тази закуска ще бъде балансирана и задоволителна храна, независимо от пълнежа. Можете да направите зеленчуков микс или да настържете шунка и кашкавал. Във всеки случай мексиканската тортила ще ви държи сити до обяд.

Поке със сьомга 

Поке е хавайско ястие, приготвено от сурова риба, пресни зеленчуци и ориз. Това е чудесна закуска, тъй като приготвянето не отнема много време. Можете да използвате сьомга или друга червена риба.

Продукти: 150 г осолена сьомга, 100 г краставици, 100 г домати, 100 г авокадо, 30 г зелена салата, щипка сол.

Приготвяне: Махнете кожата на рибата и почистете костите, ако има такива. Нарежете на малки кубчета. Измийте краставиците и доматите. Обелете краставиците, а доматите ги попарете и също обелете. Нарежете зеленчуците на кубчета. Измийте авокадото. Обелете го, отстранете костилката и го нарежете на филийки. Зелената салата измийте и нарежете на ситно.

Наредете сьомгата, краставиците, доматите и салатата в купа, без да ги смесвате. Посолете и поръсете с черен пипер на вкус.

Поке може да се овкуси с лимонов сок или соев сос. Можете да добавите и други зеленчуци - чушки, репички и китайско зеле. Можете да направите ястието по-засищащо със сварен ориз.

Американски палачинки 

Какво ще кажете за вкусна, бърза закуска за 15 минути? Опитайте традиционните палачинки с кленов сироп и пресни горски плодове. Те се пекат много бързо и стават ефирни.

Продукти: 150 мл прясно мляко, 130 г брашно, 20 г масло, 1 яйце, 1 суп. лъж. захар, 0,5 ч. лъж. бакпулвер, 2-3 капки ванилова есенция, кленов сироп и горски плодове за сервиране.

Приготвяне: Яйцето се разбива със захарта и се добавя ваниловата есенция. Предварително извадете млякото от хладилника, за да е със стайна температура. Разтопете маслото в микровълновата. Като продължавате да разбивате яйчно-захарната смес, на тънка струя сипете млякото и маслото. Добавете малко по малко брашното и бакпулвера. Замесва се тесто.

Сипете малко олио в тиган и го загрейте. С черпак вземете от тестото и го изсипете в центъра, за да оформите кръгла палачинка. След 1-2 минути я обърнете. По същия начин изпържете и останалото тесто.

Можете да изберете свой собствен пълнеж за палачинки. Любителите на сладкото ще харесат варианта с кондензирано мляко или шоколад. А любителите на обилните ястия могат да добавят пиле със сирене и пресни зеленчуци.

Зеленчуков киш 

Зеленчуците за закуска не са „скучни", а много вкусни, когато става дума за зеленчуков киш. Това ястие ще бъде истинска витаминна бомба през студения сезон.

Продукти: 1 лист бутер тесто, 1 яйц, 1 домат, 2-3 цветчета броколи, 70 г твърдо сирене, 50 мл сметана 20%, сол и черен пипер на вкус.

Приготвене: Измийте домата и броколите и нарежете домата на кубчета, а броколите разделете на розички. Кашкавалът се настъргва на едро ренде.

Размразете тестото. Разточете го и изрежете кръгове с диаметър малко по-голям от формата за печене.

Поставете тестото в тавата, оформете стените и сипете зеленчуковия пълнеж. Яйцето се разбива със сметаната и се изсипва в плънката.

Загрейте фурната на 180°C. Печете киша 15-20 минути до златистокафяво.

Броколите могат да бъдат допълнени с карфиол или брюкселско зеле. А за да придадете на ястието пикантен вкус, добавете черен пипер, червен пипер или любимите си подправки.

Деликатни чийзкейкове 

Какво по-хубаво от горещи, ароматни чийзкейкове за закуска? Изберете средномаслена извара – тя лесно се усвоява и осигурява на организма достатъчно белтъчини. И тъй като рецептата съдържа банан и мед, няма да ви трябва захар.

Продукти: 250 г извара, 1 яйце, 1 банан, 2 суп. лъж. брашно + за овалване, 0,5 ч. лъж. бакпулвер, ванилия - на върха на ножа, растително масло - за пържене, течен мед - на вкус.

Приготвяне: Измийте и с вилица намачкайте банана до пюре, намачкайте и изварата. Разбийте яйцето с меда и добавете към изварата, след това добавете банановото пюре. Смесете брашното с бакпулвера и го пресейте в сместа от извара и яйца, добавете ванилия. Замесете тесто.

Сипете растително масло в тигана и го загрейте на среден огън. С лъжица се загребва от тестото и се овалва в брашно. Оформете чийзкейкове и пържете до златистокафяво по 3-4 минути от всяка страна.

Можете да сервирате тези чийзкейкове със сметана или кисело мляко. Но най-добре е да ги предложите с различни допълнения, например сладко, настърган кашкавал и сметана. Тогава всеки може да избере пълнежа по свой вкус.

Кекс в микровълнова фурна 

Можете да изпечете кекс само за 5 минути. Изберете термоустойчиви чаши, които издържат на температурни промени. Можете да пропуснете какаото, ако не обичате шоколадови печива.

Продукти: 1 яйце, 50 мл прясно мляко, 4 суп. лъж. брашно, 2 суп. лъж. какао на прах, 1 суп. лъж. пудра захар, 1 суп. лъж. масло, 0,5 ч. лъж. бакпулвер, щипка ванилия.

Приготвяне: Извадете млякото от хладилника. Разтопете маслото в микровълновата. Пресейте брашното. Добавете какаото, захарта и бакпулвера и разбъркайте сместа. Прибавете яйцето към сухите съставки и сипете млякото и маслото. Добавете ванилия и разбъркайте тестото до гладкост.

Намажете чашите с растително масло и ги напълнете три четвърти с тесто. Поставете ги в микровълновата на максимална мощност за 1,5 минути. Изключете за няколко секунди и включете отново за още 1,5 минути. Направете пауза отново и включете микровълнова фурна за още 2 минути.

Панини 

За 15 минути можете да приготвите перфектната италианска закуска - горещи панини сандвичи. Основната им съставка е свежата, хрупкава чабата. Някои домакини предпочитат фокача - традиционен италиански плосък хляб, безквасен или с чесън и розмарин.

Продукти: чабата, 5-6 филийки кашкавал, 3-4 филийки шунка, 4-5 листа зелена салата, 1 домат, 1/2 глава червен лук, 2 суп. лъж. зехтин, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Разрежете чабата напречно. Махнете трохите от всяко парче и ги поръсете със зехтин. Обелете лука и го нарежете на полумесеци. Попарете го с вряща вода, за да премахнете остротата. Нарежете домата на филийки и ги наредете със застъпване върху едната половинка от хляба.

Поставете шунка върху домата. Добавете маруля, сирене и лук. Покрийте с другата половина от чабатата и леко притиснете панините.

Сипете малко олио в грил тиган и го загрейте на силен огън. Поставете чабатата в тигана и печете 2-3 минути от всяка страна или до златистокафяво.

За сочност към сандвича се добавя класически сос песто от босилек, зехтин и кедрови ядки. Но можете да използвате различен дресинг или да го направите без него.

Гранола с горски плодове 

Има страхотна рецепта за почитателите на диетичните закуски - гранола с кисело мляко и горски плодове. Благодарение на високото съдържание на диетични фибри, тялото бързо се насища и хранителните вещества се усвояват по-добре.

Продукти: 500 г овесени ядки, 4 суп. лъж. мед, 1 суп. лъж. масло, 0,5 ч. лъж. смляна канела, ванилия - на върха на ножа, ядки и семена на вкус.

Допълнително: 150 г кисело мляко, горски плодове.

Приготвяне: Смесете меда и маслото в тенджера. Поставете на умерен огън и разбъркайте сместа. След като медът и маслото се разтопят, отстранете сместа от огъня.

В отделен съд смесете овесените ядки с ядките, семената, ванилията и канелата. Залейте сместа с меда и маслото и разбъркайте.

Загрейте фурната на 200°C. Постелете тава с хартия за печене и сипете там овесени ядки на равен слой. Поставете във фурната за 10 минути. След като гранолата е изпечена, пригответе закуската си. Наредете в купа пластове гранола, кисело мляко и горски плодове. Повторете слоевете.

Карамелен ябълков пудинг 

Друга вкусна закуска, която можете да направите, е пудингът със семена от чия. За приготвяне можете да изберете както всяко прясно мляко, така и любимото си кисело мляко. Може да добавите и плодове на вкус.

Продукти: 2 ябълки, 250 г кисело мляко, 3 суп. лъж. семена от чия, 1 суп. лъж. захар, 30 мл вода.

Приготвяне: Поставете семена от чия в купа. Добавете кисело мляко и разбъркайте. Оставете семената да се накиснат. Измийте ябълките, разполовете ги и отстранете сърцевината. Нарежете на кубчета.

Загрейте тиган на среден огън. Добавете ябълките, вода и захар и задушете плодовете, докато омекнат, 5–8 минути. Прибавете семената от чия и сервирайте.

Овесени палачинки 

Овесените ядки са безценни за бърза и вкусна закуска. А овесените палачинки могат да се допълнят със солен или сладък пълнеж. Всичко зависи от вашите предпочитания.

Продукти: 1 яйце, 40 мл прясно мляко, 3 суп. лъж. овесени ядки, щипка сол, растително масло - за пържене.

Приготвяне: Смесете яйцето с млякото и солта и разбийте сместа. Добавете смлените овесени ядки и разбъркайте. Сипете олио в тигана и го загрейте на среден огън. Сипете овесената смес в тигана по цялата повърхност. Пържете овесената палачинка по 2-3 минути от всяка страна.

Почти всеки продукт може да се използва като пълнеж за овесени палачинки.

Сандвич с поширано яйце 

Дори един сандвич може да бъде поднесен елегантно. Акцентът в тази рецепта е пошираното яйце. Както знаете, то се приготвя във вряща вода. За да сте сигурни, че белтъкът ще се оформи правилно, към врящата вода в тенджерата сипете малко оцет или лимонов сок.

Продукти: 1 тостерен хляб, 1 яйце, 0,5 авокадо,70 г пресен спанак, растително масло - за пържене, 1 суп. лъж. масло, 1 суп. лъж. оцет, тиквени семки - за сервиране, сусам и сол на вкус.

Приготвяне: Намажете хляба от двете страни с растително масло. Загрейте тигана и запържете хляба на среден огън за 3-5 минути. В друг тиган разтопете маслото в тиган и разбъркайте спанака.

В тенджера сипете вода и я поставете на силен огън. Оставете водата почти да заври, но не я оставяйте да ври активно. Сипете във водата оцет и използвайки бъркалка, „завихрете" водата, за да се получи фуния. Внимателно пуснете яйцето. Варете за 3-4 минути.

Измийте и разполовете авокадото. Отстранете костилката и нарежете на филийки.

Сглобете сандвича - поставете задушен спанак върху препечения хляб. Наредете резени авокадо и отгоре пошираното яйце.

При сервиране, гарнирайте с тиквени семки и сусам.

Закуска в чаша 

Яркото, засищащо смути ще ви зареди с енергия и добро настроение. Вместо захар използвайте банан. Съдържа пребиотици, които активират растежа на полезните бактерии.

Продукти: 200 г кисело мляко, 100 г горски плодове, 1 банан, 2 суп. лъж. овесени ядки, смляна канела на вкус.

Приготвяне: В купа смесете овесените ядки и киселото мляко. Измийте и обелете банана и го нарежете на едри парчета. Смесете банана и горските плодове в купата на блендера. Пасирайте до гладка смес. Добавете киселото мляко с овесените ядки и канелата, разбъркайте отново.

Налейте смутито в чаши.

Бърканица със сирене 

За класическа и бърза закуска обикновено се използват яйца. Но и те могат да се приготвят интересно. Например, направете бърканица със сирене и червен пипер и добавете любимите си зеленчуци - домати, тиквички и чушки.

Продукти: 3 яйца, 30 г твърдо сирене, 20 г масло, 0,5 ч. лъж. червен пипер, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Кашкавалът се настъргва на ситно ренде. В отделна купа счупете яйцата. Загрейте тигана и сложете в маслото. След като маслото се разтопи, сипете яйцата. Пържете около 5 минути при непрекъснато бъркане. Посолете и поръсете с черен пипер на вкус, добавете червен пипер.

Бърканицата се прехвърля в чиния и се поръсва с кашкавал.

Любителите на пушено месо могат да приготвят ястието с бекон, допълвайки го със зеленчуци и подправки.

Купа с авокадо и яйце 

„Зелената купа" е отлична витаминозна закуска. Авокадото е с високо съдържание на здравословни мазнини, а яйцата – на протеини. А те се допълват с фибри от зеленчуци.

Продукти: 3 яйца, 150 авокадо, 100 г краставици, 50 г зелена чушка, 50 г стрък целина, 50 г зелена салата, 5 резена лимони, по щипка сусам и кимион, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Поставете яйцата в тенджера с вода и ги варете 6-10 минути, в зависимост от предпочитанията ви. Измийте авокадото, краставицата, целината, марулята и чушката. Нарежете краставицата на кубчета, чушката се обелва и нарязва на ивици, а целината - на лентички.

Обелете авокадото, отстранете костилката и го нарежете на филийки, поръсете с лимонов сок.

Обелете яйцата и ги разполовете. Накъсайте марулята на парчета. Прехвърлете зеленчуците и яйцата в купа, без да ги смесвате. Посолете и поръсете с черен пипер на вкус. Поръсете зеленчуците с кимион и сусам.