През 2023 г. млечните крави в биологичните млечни ферми в Нидерландия са били на паша средно 199 дни, а млечните крави в небиологичните млечни ферми - 156 дни. Биологичните млечни крави също така са навън денем и нощем по-често от небиологичните крави.

Въпреки това броят на млечните крави, както биологични, така и небиологични, които са навън през деня и нощта, е намалял. Броят на дните за паша също е намалял, отчасти поради метеорологичните условия. Това се вижда от данните на Статистическата служба в Нидерландия.

През 2012 г. Пактът от Вайдеганг (Германия) беше изготвен и подписан от повече от 80 организации. Броят на часовете, през които кравите са били на ливадата, е намалявал през предходните години и от страна на обществото е възникнал натиск за по-често пускане на кравите на паша. Споразумението включваше договорености за насърчаване на пашата на открито, като например по-висока цена на млякото от крави, които пасат на открито.

Пашата е и една от мерките за намаляване на емисиите на амоняк в млечното животновъдство, тя попада в обхвата на екологичните дейности на общата селскостопанска политика.

Различни правила за биологичните млечни крави

През 2023 г. в Нидерландия е имало почти 1,6 милиона млечни крави. Малка част от тях, 2,8%, се отглеждат в една от 526-те биологични млечни ферми. За тези крави се прилагат различни правила за паша, отколкото за кравите в небиологичните ферми. Биологично отглежданите крави винаги излизат на паша по време на пасищния сезон. Само когато времето е твърде лошо, почвата е твърде влажна или в случай на заболяване, биологичният фермер може да държи кравите на закрито.

Освен кравите, които излизат на паша, има и такива, които се отглеждат в обори през цялата година. През 2023 г. това се е случвало в една четвърт от небиологичните млечни ферми. Това не е разрешено в биологичните млечни ферми.

Биологичните крави са по-често на ливадата през деня и през нощта
Кравите могат да бъдат на пасището през деня или през деня и нощта. В една и съща млечна ферма могат да се срещат и двете. Фактът, че кравите могат да излизат на паша през деня и през нощта, наистина се среща по-често в биологичните ферми, отколкото в небиологичните.

През 2023 г. кравите в биологична ферма са били навън през деня и през нощта в 41% от всички дни на паша, в сравнение с 12% в небиологичните ферми. Броят на дните, които кравите прекарват на пасището денем и нощем, е намалял. През 2015 г. кравите от биологичните ферми все още са били навън през деня и нощта в продължение на 47% от дните на паша. При небиологичните крави този процент е бил 19%.

Биологична крава е била на пасището в продължение на 2557 часа

През 2023 г. една биологична крава е била на пасището два пъти по-дълго (2557 часа), отколкото една небиологична крава (1249 часа). Това е така, защото биологичната крава е на пасището по-дълго през деня, по-често е на пасището през деня и нощта, а също така е на пасището повече дни. При дневна паша биологичната крава е била средно 9 часа на пасището в сравнение със 7 часа в небиологична ферма. При паша през деня и през нощта тя е била съответно 19 и 16 часа.

През 2023 г. биологичните и небиологичните крави са били на паша по-малко часове, отколкото през предходните години. През 2018 г. биологичните крави са били навън в продължение на 2 880 часа, а небиологичните крави - в продължение на 1 407 часа. Времето оказва голямо влияние върху това колко дни продължава пасищният сезон.