С наближаване на началото на есенното отелване, фермерите трябва да гарантират, че телетата получават възможно най-добрия старт в живота. Подготовката за пристигането им е от решаващо значение за осигуряването на успешен сезон във фермата. Това означава, че е необходимо да се уверите, че помещенията за телета, портите и оборите са правилно измити и дезинфекцирани.

Всички съоръжения трябва да бъдат напълно чисти от мръсотия или фекалии, тъй като те могат да бъдат развъдници на болести. По същия начин с всяко оборудване за хранене – хранилки за биберони, кофи или подвижни етажерки за мляко - трябва да бъдат старателно почистени и дезинфекцирани. Минимизирането на преноса на бактерии от един сезон в следващия е важно, за да се прекъсне цикълът на заболяванията в помещенията за отглеждане на телета.

Есенно отелване

„Трябва да се уверите, че поилките са чисти и без отчупени и отпаднали части, като най-добре е да са разположени извън оборите за телета. Така ще се сведе до минимум риска от замърсяване", посочва Анна Трусдейл, преподавател в британския колеж CAFRE, цитирана от agriland.ie.

„Съоръженията трябва да бъдат проверявани и източвани ежедневно, за да се увеличи максимално качеството на водата и да се насърчи консумацията на вода", допълва тя.

Качеството на водата в помещенията за отглеждане на телета е фактор, който силно влияе върху консумацията. Достъпът до чиста и прясна вода е ключов двигател за подпомагане на приема на концентрат и последващото развитие на търбуха на новородените животни. Последователността на процеса е от съществено значение, когато става въпрос за здравето на телетата и фермерите трябва да създадат стандартни оперативни процедури, особено когато има много хора, които помагат по време на сезона на отелване.

Здраве на телетата

Оптимизирането на здравето на телетата от раждането до отбиването е първата стъпка за постигане на целевата възраст от 24 месеца за отелване на заместващи юници. В рамките на редица изследователски проекти е доказано, че всяко забавяне в развитието на телетата преди отбиването може да окаже значително влияние върху способността на животните да се развиват през тези 24 месеца.

Проучванията показват също, че вентилацията и гъстотата на отглеждане са потенциални ограничаващи фактори за здравето и производителността на телетата заедно с лошия дренаж. Поддържането на леглата на телетата чисти и сухи е от съществено значение и редовното премахване на мръсотията върху постелята е необходимо през целия сезон на отелване с цел да се намали рискът от разпространение на заболявания и инфекции.

Разпространение на болести

Когато е възможно, подготовката на фуража или почистването на оборудването трябва да се извършва на умерено разстояние от телетата, за да се намали вероятността от прекалено замърсяване на въздуха и да се сведе до минимум всякакво изтичане и попадане на мръсотия в местата за телета.

Лечението на болните телета може да струва значително време над натоварването през сезона на отелване. Към това се добавят също разходите за лечение на болестта, както и страничните ефекти върху последващия растеж и производството през целия живот на животното. Изчислено е, че лечението на пневмонията, например, струва средно между £30 и £80 на животно и че повече от 40% от телетата в търговските ферми страдат от болестта.

Качество на коластрата и фуражите

Приемът на коластра е от съществено значение за здравето и растежа на новородените телета, тъй като достатъчният прием на коластра с добро качество помага за намаляване на риска от заболявания, които често се срещат при телетата. Качеството на коластрата се определя от концентрацията на имуноглобулин в нея. Тази стойност може да бъде измерена във фермата с помощта на колострометър, който трябва да показва стойност по-висока от 50 г/л имуноглобулин. Също така може да се използва рефрактометър по Брикс, който трябва да показва стойност по-висока от 22%.

Качеството на коластрата се влошава шест часа след издояване, затова трябва да се изразходва възможно най-скоро или да се съхранява в хладилник или фризер. Количеството на коластрата е важно, като общото правило е, на телето да се дава 10% от неговото телесно тегло, което означава, че теле тежащо 40 кг трябва да получава 4 л коластра. В идеалния случай млякото трябва да се дава с помощта на шише с биберон, тъй като така се насърчава преминаването на течността към стомаха. Стомашната сонда също е полезна част от комплекта, тъй като гарантира, че пълният обем коластра се приема от телето.

Актуализация на здравния план за стадото

На опаковките на продуктите, които се дават като заместители на коластрата, има инструкции за хранене, както и списък на съставките. Важно е съставките да бъдат обсъдени с ветеринарен лекар или диетолог, за да се гарантира, че продуктът, който е избран в случая, е достатъчен, за да отговори на нуждите на подрастващите телета. Инвестирайте в закупуването на везни и измервайте количеството на всяка дажба, или използвайте везните, за да калибрирате редовно лъжичките с цел да осигурите правилното съотношение на сместа. За постигане на минимален растеж от 0,8 кг/ден преди отбиването, телетата трябва да получават поне 900 г заместител на ден.

Също така е необходимо да има здравен план за цялото стадо, който редовно да бъде обсъждан с вашия ветеринарен лекар. Този план включва план за лечение и ваксинация за телетата, а годишният преглед трябва да включва обсъждане на натиска от болести, наблюдаван през предходната година, както и план за минимизиране на натиска през този сезон.