По това време на годината фермерите са съсредоточени върху прегледа на стадото крави и удължаването на пасищния сезон, но и резервните юници не бива да се пренебрегват. Преди няколко седмици беше времето за претегляне на резервните юници и за проверка дали те се развиват добре на тегло преди зимните месеци.

Научните изследвания показват, че по-ниските нива на преживяемост до третата лактация и намалените добиви на мляко при следващите лактации са само част от последствията от непостигането на целевото тегло за възрастта на юниците, отглеждани с цел заместване. Идентифицирането на всички юници с поднормено тегло и гарантирането на правилното тегло докато започне чифтосването е от решаващо значение, тъй като води до

отелване на юниците на оптималната

възраст от 22-24 месеца

и помага за максимизиране на рентабилността на фермата.

В науката индексът на отглеждане дава индикация за очакваните разходи за отглеждане на заместващо женско животно и неговото поддържането като крава в млечното стадо поради неговия генетичен състав. Този индекс е основният инструмент за определяне на бъдещото зряло тегло на кравата и колкото по-висок е той, толкова по-лека е кравата. Например, родените през февруари отбити и едногодишни юници трябва да са достигнали съответно 30 и 70% от телесното си тегло преди отелването на 1 август, ако трябва да бъдат отелени успешно на двегодишна възраст. Насоките за целево телесно тегло на заместващите юници са както следва:

Възраст        Процент от теглото на зряла крава

6 месеца      30%

15 месеца    60%

24 месеца    90%

Изключително важно е да се вземат предвид тези цели с оглед постигането на желаното тегло и с цел гарантиране, че юниците се отелват на двегодишна възраст в добро състояние.

Опитът показва, че само 75% от юниците се отелват на възраст 22-26 месеца, което има значително отражение върху модела на отелване и върху вашето производство, а това ще окаже огромно влияние върху общите ви разходи.

Какво да се предприеме при юници

с поднормено тегло

Претеглянето е най-добрият начин за идентифициране на юниците с поднормено тегло, за да се гарантира, че всички юници са на път да постигнат желаните килограми преди началото на размножаването. Ако има няколко юници с поднормено тегло, необходимо е незабавно да се даде добавка към диетата им, тъй като ще бъде твърде късно да се коригира поднорменото тегло през следващия април или май.

Юниците трябва да получават висококачествен силаж с усвояемост на сухото вещество (СВ) от 75% през зимния период, за да се подобри тяхната производителност и теглото им. Резервните юници могат много бързо да отслабнат, така че е важно да се уверите, че имат достатъчно фураж и сено.

Онези юници, които очевидно са по-леки и изостават от целта за постигане на добро тегло, трябва да бъдат събрани заедно на едно място, далеч от юниците с висока производителност, така че по-леките юници да имат приоритет при храненето с по-добра трева, по-добър силаж и добавки.

Резервните юници трябва да изяждат поне 2,2% от целевото си телесно тегло, което се равнява на приблизително 4 кг СВ/ден за фризийско теле. През пролетта ранното извеждане на юниците е от ключово значение, тъй като по-голямото наддаване на тегло идва от пашата и ако юниците не са с приблизително еднакво тегло, трябва да дадете приоритет първо на по-леките.

Към настоящия момент обаче приоритетът във фермата трябва да бъде, всичките юници да са на еднакво разстояние от достигането на целта за тегло, а ако не са, сега е моментът да действате и да повлияете положително на ситуацията, за да подсигурите здравето на юници, които да бъдат оплодени от биковете през следващия май.