Това са популярни породи, които се отглеждат по-лесно от едрите кучета, затова са подходящи за хора с натоварено ежедневие и възрастни стопани, които не желаят високоенергиен любимец, след който да тичат по цял ден. Някои от тях (за които можете да прочетете повече на сайта bgfermer.bg) са Афенпинчер, Брюкселски грифон, Чихуахуа, Японски хин, Папийон, Померан, Мопс, Френска болонка, Пембрук корги и т.н.

1. Френски булдог

Това е едно от най-жизнерадостните кучета – активно, компактно и мускулесто. Въпреки това са много лесно управляеми, което ги прави добър избор за улегнали стопани. Въпреки многото си енергия, те са склонни към липса на издръжливост и изискват умерено количество ежедневни упражнения. Нуждите им от грижа са сравнително минимални, но имайте предвид евентуалните здравословни проблеми като брахицефален синдром и кожни болести.

2. Малтийска болонка

Подобно на френската, малтийската болонка е типичното малко бяло куче. Обича да прекарва времето си в скута на своя стопанин и да прави кратки, леки разходки. Нуждата от грижи е като при френските болонки - редовни посещения на груминг салон за поддържане на козината. Малтийската порода се обучава сравнително лесно. С тегло от само 4-7 кг това куче е лесно за контролиране, като можете дори да го носите в чантата си.

3. Уелско корги Пембрук

Ако искате малко или средноголямо куче, което да е чудесен компаньон, породата Корги може да бъде подходящ избор. Въпреки че представителите ѝ тежат между 10 и 15 килограма, са достатъчно малки, за да се справят лесно с тях повечето хора. Коргитата са умни и податливи на обучение, а освен това са доста очарователни с късите си крачета. Като пастирско куче по природа, коргитата се нуждаят от редовни упражнения, но ежедневните разходки са достатъчни и като цяло изискват минимални грижи.

4. Пинчер

Представителите на порадата минипинчер са елегантни кучета със здрава телесна конструкция. Възрастните екземпляри достигат височина около 25-30 см и тежат приблизително 4-6 кг. Имат къса, гладка, лъскава козина, която на цвят може да бъде черна, кафява, със синкави или червеникави оттенъци. Те са малко по-енергични и склонни към конкретни заболявания като например болест на фон Вилебранд, сърдечни проблеми и дисплазия на тазобедрената става. Козината им се нуждае от минимална поддръжка – ежеседмично четкане. Породата е отдадена на физическите упражнения, с много добро представяне в различните кучешки спортове. Изискват ранна социализация и обучение за послушание, затова са по-подходящи за възрастните стопани, които имат опит с кучета. Любознателни са и винаги нащрек, с инстинкт за защита от неприятели.

5. Пудел

Пуделът е едно от най-интелигентните кучета, а също и сред най-популярните породи. Най-хубавото е, че има три размера: той пудел (идва от англ. „toy" - „играчка"), мини и стандартен. Пуделите са лоялни и любвеобилни компаньони, които се учат бързо и се адаптират добре към всякакви домакинства, което ги прави едни от най-подходящите кучета за възрастни хора. Основните ежедневни разходки са достатъчни за повечето пудели, но те трябва да бъдат професионално обгрижвани на всеки месец или два.

6. Мини шнауцер

Миниатюрните шнауцери са кучета, които не изискват особена поддръжка. Те мърсят много малко и не се нуждаят от изобилие от грижи, а по-малкият им и компактен размер улеснява транспортирането им им из града и разходките. Животът им е по-дълъг от този на някои други породи, като средно достигат до 12 години. Освен това те са по-енергична порода, която обича да гони пръчка или топка, така че са едни от най-добрите кучета за възрастни хора, които наблягат на движението, за да тонизират тялото си, или търсят причина/мотивация да започнат да водят по-активен начин на живот.

7. Бостън териер

Бостънските териери винаги изглеждат така, сякаш са облечени за официално събитие, заради черно-бялата си окраска, наподобяваща смокинг. В действителност те са дружелюбни кучета, които намират щастието в общуването със своя човек и обичат да си седят вкъщи. Могат да бъдат също енергични и игриви, радват се на ежедневната разходка, но цялостното им ниво на активност не е прекалено силно. А благодарение на късата си козина и сравнително ниското ниво на линеене, те са лесни за поддържане - просто се налага четкане на една-две седмици.

8. Йоркширски териер

Йоркито е малко куче с голям характер. Те са борбени, привързани и понякога упорити. Изискват много внимание и обичат да се разхождат или да играят, но също така са щастливи да прекарват времето си в релаксация близо до любимите си хора. Не линеят много, но дългата им копринена козина изисква ежедневна грижа, за да изглежда по най-добрия начин. Добри пазачи са, но понякога лаят прекомерно.

9. Бийгъл

За възрастните хора, които са по-подвижни, бийгълът е чудесен компаньон. Тези средноголеми кучета са енергични и общителни. Те обичат да се разхождат, но могат да се опитват да гонят катерици или други малки животни. Това са щастливи, интелигентни и верни кучета, които са доста предани на своите хора. Късата им козина е лесна за поддържане, но те линеят и изискват редовно четкане. И винаги са развълнувани, когато внуците ги посетят.

10. Кокер шпаньол

Тази популярна порода е дружелюбно и игриво куче, което обича да се разхожда или да прави трикове. Кокерите са интелигентни, обичат да са заети, но с редовни разходки и общуване е лесно да се контролира нивото им на енергия. Това е порода, която изисква редовна грижа, за да се поддържа дългата им копринена козина. Те са донякъде добри пазачи, но някои от тях предпочитат да се сприятелят с непознат, отколкото да го лаят.