Цената на китайския лук отново се повиши от август насам и постепенно се стабилизира през последните два месеца, но остава висока.

„Преди няколко месеца цените на лука спаднаха поради това, че Индия отмени забраната си за износ на лук. Новият сезон на китайския лук излезе на пазара през юли. Студеното време по-рано тази година обаче доведе до измръзване на някои разсади лук, което намали добива от новия сезон. Освен това цената на лука от Китай се е повишила на международния пазар след повишаването на индийските експортни мита", обясни Ласи Конг от Jining Fenduni Foodstuff Co.

„Увеличението на цената на червения лук е по-голямо от това на жълтия. Високите цени намалиха търсенето от страна на търговците и доведоха до успокояване на пазара за износ на лук в последно време", отбеляза Ласи Конг. Въпреки че разходите за морски транспорт са намалели напоследък, е трудно да се противодейства на въздействието на нарастващите разходи за лук.

Миналата година цените на лука също са били високи, но общото предлагане на международния пазар е било ограничено. Тази година обаче е различна. Предлагането на нидерландски лук се е увеличило в сравнение с предходните години, а цените му са конкурентни на експортния пазар, което кара много търговци да преминат към закупуването му. Това допълнително повлиява на неотдавнашната тенденция за износ на лук от Китай.

Според Ласи Конг новият сорт дребен лук от Китай е бил добре приет на международния пазар, като е привлякъл повече поръчки и е постигнал по-високи цени от конвенционалния голям лук.

„Конвенционалният размер на китайския лук обикновено е 50-80 мм или 80-100 мм, докато размерът на този малък лук е 40-60 мм. Този нов продукт е разработен от производителите в отговор на пазарното търсене и пазарните му перспективи изглеждат оптимистични", казва тя.