Институтът по субтропично градинарство в Индия работи по пускането на два нови цветни сорта манго.

В момента сортовете „Awadh Samridhi" и „Awadh Madhurima" са в процес на полеви изпитания. Единият от тях, „Awadh Samridhi", е хибриден, устойчив на климатични промени, който ще дава редовно плодове, информира FreshFruitPortal.

Всеки плод тежи около 300 грама. Средно голямото дърво, подходящо за интензивно градинарство, достига 15-20 фута след 15 години, което го прави лесно за управление. Сезонът на зреене е между юли и август.

Благодарение на яркия си жълто-зелен оттенък, средния размер и удължения срок на годност тези сортове имат силен експортен потенциал, особено за пазарите в Европа и САЩ, където цветните сортове манго са предпочитани.

На местните пазари те вероятно ще достигнат по-високи цени.
Преди това Институтът разработи два забележителни сорта манго - „Ambika" и „Arunika".

Ambika е хибрид, разработен чрез кръстосване на Amrapali и Janardan Pasand, и е редовен носител на късна зрялост.
Този сорт може да вирее в субтропични и тропични райони, с изключение на районите с обилни валежи, подходящ за отглеждане в Утар Прадеш, Бихар, Мадхя Прадеш, Андхра Прадеш, Карнатака, Гуджарат, Махаращра и Тамил Наду.
Arunika е хибрид на Amrapali и Vanraj, редовно раждащ и късно зреещ. Сортът манго е с оранжево-жълта кожа с примес на червено.

И четирите сорта, разработени от Института през последните години, се отличават с ярките си цветове. - „Ambika" и „Arunika" са подходящи за износ.
Ашиш Ядав, главен научен сътрудник в Института, казва, че процесът на разработване на нов сорт манго отнема почти две десетилетия. След като се проведат опити и се получат задоволителни резултати, сортът се изпраща за опити в други институти в цялата страна.
Само след получаване на положителни отзиви от многобройните места сортът се пуска официално на пазара.