Гръцките ягоди са едни от най-ранните в Европа, които се берат още през ноември. Най-важната част от гръцкия сезон обаче е втората половина, която започва през март. Тогава на пазара се появяват първите големи количества от най-разпространения сорт в Гърция - Victory.

Процесът на засаждане на Victory в Гърция е на път да започне и до момента не се наблюдават никакви проблеми. Според Василис Атанасопулос, агроном и главен представител за разпространението на този сорт в Гърция:

„Засаждането на Victory ще започне на 5 октомври, както и миналата година. Въз основа на данните, постъпващи до момента от разсадника, не очакваме забавяне на началото на доставките. Освен това именно метеорологичните условия през следващите два-три месеца ще определят повече от всеки друг фактор началото и развитието на реколтата."

Насажденията Victory започват да произвеждат сравнително рано
Насажденията Victory започват да произвеждат сравнително рано

Въпреки това, както добавя Атанасопулос: „Насажденията Victory започват да произвеждат сравнително рано, особено през последните години, когато климатът в нашата страна изглежда се е променил значително, с меки зимни месеци."

Ще бъдат направени още насаждения Victory

Victory доминира в оранжериите за ягоди в Гърция. Както подчертава Атанасопулос:

„От 2016 г., когато Victory за пръв път беше отглеждана в Гърция, до днес интересът на производителите непрекъснато се увеличава и към днешна дата може би е надхвърлил 75-80% от общата площ на отглеждане, която наброява около 2100-2200 хектара."

Разширяването на Victory в Гърция продължава и през този сезон и ако не се появят неблагоприятни метеорологични явления, можем да очакваме още по-голяма реколта от гръцки ягоди в сравнение с миналата година през периода на Victory. Както казва ръководителят на гръцкия екип на Victory:

„Интересът беше по-голям от миналогодишния, както за ягоди с голи корени, така и за готови растения в кашпи". Според него това увеличение се дължи както на инсталирането на нови оранжерии, така и на смяната на сортовете. „Има и някои нови производители, които отглеждат ягоди за първи път", добавя Атанасопулос.

Вероятно в близко бъдеще предстои да има още от Victory в Гърция. Гръцкият екип полага големи усилия за обновяването на този сорт. Той предоставя технически консултации на производителите, подпомаган от Хорхе Фуентес, технически ръководител на El Pinar -испанска компания, която има правата върху този сорт. Освен това El Pinar организира посещения на гръцки производители в производствената си база в Сеговия, Испания, за да ги запознае с конкретните аспекти на отглеждането на Victory.