Европейският пазар на картофи е в хаос от началото на лятото, като участниците не могат да постигнат съгласие по очакванията за основния сезон 2024/25 г., съобщава EastFruit. Проблемите с посадъчния материал и неблагоприятните климатични условия през това лято се съпоставят с прогнозите за рекордно увеличаване на площите с картофи в ЕС.

Ситуацията в Източна Европа остава още по-несигурна, въпреки че през септември Украйна вече започна да внася картофи за хранителни цели от Литва и Полша, което е нетипично за този пазар по това време.

Междувременно доставчиците от южните страни оценяват перспективите си за износ на европейския пазар с наближаването на новата година. Например египетските износители, по данни на EastFruit, са успели да доставят рекорден обем картофи за хранителни цели в Източна Европа през сезон 2023/24 г. (юли-юни) и са готови да разширят присъствието си през предстоящия сезон.

В началото на юли тази година Фондацията на картофопроизводителите от Северозападна Европа (NEPG) съобщи за предизвикателни метеорологични условия за картофопроизводителите в четирите основни страни производителки (Белгия, Нидерландия, Франция и Германия) и за значителни проблеми с качеството на продукцията. Въпреки това организацията очаква значително увеличаване на площите с картофи през 2024 г., като през септември прогнозира 7% увеличение, което би трябвало да увеличи производството до 22,7 млн. тона.

Това очаквано количество е почти рекордно за последните пет години, което показва, че Западна Европа би трябвало да събере повече от достатъчно картофи. По подобен начин Полша отчете разширяване на площите с картофи през юли, въпреки че качеството на прибраната реколта остава под сериозен въпрос. Негативното въздействие на климатичните условия се засилва от закъснелите последици от кризата на пазара на посадъчен материал за картофи.

Така основният пазар на картофи в ЕС е изправен пред заплахата от голямо предлагане на нискокачествена продукция, която трябва да бъде продадена бързо. Освен това няма големи надежди за увеличаване на търсенето от страна на преработвателите на картофи - този сегмент вече излезе от кризата в COVID, но няма по-нататъшни перспективи за увеличаване на обемите на преработка в условията на стагнация на икономиката на ЕС.

Тази ситуация може да обясни първоначалните опити за бърз износ на картофи за украинския пазар, където метеорологичните условия също бяха далеч от идеалните и представителите на индустрията започнаха да изразяват опасения през лятото. Дали наистина е налице катастрофа в производството на картофи в Украйна, ще стане ясно едва след време, когато кампанията по прибиране на реколтата продължи. Все пак преобладаващото предлагане на по-евтини картофи в западноевропейските страни вероятно ще увеличи с течение на времето и тук. Например в момента картофите в Украйна са средно с една трета по-скъпи от тези в Полша.

Това създава доста несигурни пазарни перспективи за втората половина на сезона в северноевропейските страни. От една страна, търсенето на вносни картофи в много страни (Украйна, Румъния, Чешката република и др.) се очаква да остане високо. От друга страна, голяма част от това търсене ще бъде задоволено от миналогодишната реколта от западните страни на ЕС, което оставя по-малко възможности за маневриране на износителите на новата реколта (Гърция, Испания, Италия, Египет и др.).

През последния сезон (юли 2023 г. - юни 2024 г.) Египет изнесе рекордните 23,4 хил. тона картофи за големите източноевропейски държави. Египетските износители или поставиха рекорди, или се доближиха до тях в Чешката република, Литва, Естония, Латвия, Полша и Румъния, а в Украйна отстъпваха по обем само на сезон 2019/20 г. Освен това египетската продукция, макар и в по-малки обеми, присъстваше в Източна Европа още преди рекордния минал сезон, като износът варираше от 11 до 19 хил. тона.

С други думи, източноевропейският пазар ще остане привлекателен за египетските износители и през новия сезон, но условията за работа може да станат по-трудни поради потенциалната засилена конкуренция от страна на доставчиците от Западния ЕС. Освен това кризата на пазара на посадъчен материал за картофи засегна и Египет, което може да доведе до по-малко предлагане на картофи с експортно качество в страната. От друга страна, Египет и например Германия ще се конкурират в малко по-различни сегменти в Източна Европа, тъй като египетската продукция често се продава като „ранни" или „нови" картофи.