Мечтата на всеки козевъд е силна, здрава, високопродуктивна коза. Затова ще припомним кои са основните фактори: първо, генетиката, т.е. това, което се наследява или зависи от породата на козата. Второ, грижите на стопанина. И двете са важни, защото и най-чистокръвната коза, ако не е отгледана правилно, няма да може да се разкрие и да покаже пълния си потенциал. И обратното – и най-внимателните грижи няма да увеличат генетичните възможности, заложени по рождение.

Ще се опитаме да назовем най-важните условия, които трябва да бъдат изпълнени при отглеждането на високопродуктивна коза.

Започваме от ранна възраст –

подрастващото яре пие до насита

пълномаслено козе мляко до 3 месеца

Както показва практиката, това е приблизително 2-3 литра на ден. Когато козлето порасне, то ще върне всичко стократно. Задачата ви през този период е да внимавате какво давате. Например, не можете да добавите желе от овесени ядки към млякото - диарията е неизбежна. По-добре е постепенно да въвеждате суха овесена каша, като давате постепенно и друга храна - „за възрастни". Диетата е: сено, фураж, зеленчуци. Водата е задължителна! Така до 3 месеца младата коза ще бъде изцяло на диета за възрастни плюс мляко. След третия месец млякото може постепенно да се елиминира.

След 5-ти месец растежът на козичката рязко се забавя, а необходимостта от питателна храна намалява. Така че фуражът или зърното почти напълно се елиминират, за да не затлъстява козата.

Не избързвайте да покривате младите кози

Ранното покриване (на 5-6 месеца) е вредно за развитието на млечната коза. Животното ще остане нископродуктивно. След като все още не е имала време да се развие напълно, младата коза ще бъде принудена да изразходва енергия за раждане на ярета и последваща лактация. Това ранно заплождане ще доведе, за съжаление, дори и в бъдеще козата да не може да расте и да се развива.

Покриването на коза твърде рано

означава всъщност да я съсипете

Така ще пропилеете всички предишни усилия за правилно отглеждане и хранене.

Затова запомнете – особено младите стопани:

оптималната възраст за

покриване е около една година,

когато козата е почти достигнала размерите на възрастна и тежи 38–40 кг, което съответства на 75 см гръдна обиколка (измерена с рулетка точно зад „мишниците" на предните крака).

Разбира се, в някои случаи първият път може да бъде покрита на 1,5 г. - но на тази възраст е много вероятно опасността от затлъстяване да доведе до хормонални проблеми по-нататък.

За да поддържате козата здрава, е необходима правилно хранене. Когато се разболее, козата намалява млечността си. Може дори напълно да спре млякото си. Недостатъчното хранене води високопродуктивна коза до пълно изтощение, защото дори при оскъдна диета тялото й, настроено за производство на мляко, ще дава мляко, но изразходвайки своята жизненост.

Колкото по-голям е добивът

на мляко, толкова повече проблеми

В диетата са необходими зърнени или смесени фуражи; зеленчуците и метлите от широколистни дървета увеличават добива на мляко - това е през зимата.

През лятото основното е пълната паша на обилни пасища, за предпочитане 2 часа сутрин и вечер. Ако това не е възможно, доста ще косите, докато осигурите много прясна трева за козите.

Избягвайте пашата на каишка,

защото козите са в един и същи район ден след ден и няма положителни резултати. Дори когато се държи „на трева", високопродуктивната млечна коза изисква хранене с концентрати (зърнени храни), сол за близане (без трапезна сол се нарушава водно-солевият баланс на тялото, апетитът намалява) и други минерални добавки. Всичко изредено влияе благоприятно на млечността, подобрява се здравето, повишава се апетита. И  не само че повишава млечната продуктивност, но и има положителен ефект върху ценните хранителни свойства на млякото.

И отново напомняме нещо, което не трябва да се пренебрегва: Два пъти годишно трябва да извършвате обезпаразитяване - давайте лекарства за глисти: през есента преди покриване и през пролетта преди раждането. Редовно подрязвайте и копитата.

Защо е важен графикът за доене

Има такава закономерност - колкото по-често се дои една коза, толкова повече мляко дава. Например средно през пролетно-летния сезон трябва да доите 3 пъти на ден, като се опитвате да поддържате равни интервали между доенията. Ако доенето е рядко и нередовно, натрупаното мляко ще окаже натиск върху вимето, сигнализирайки на тялото „за свръхпредлагане" и козата постепенно ще произвежда все по-малко мляко. В най-лошия случай такъв застой може да доведе до мастит - възпаление на вимето. А това е голям проблем – не го допускайте.

Затова спазвайте правилото:

Колкото повече мляко дава козата,

толкова по-често трябва да се дои

Важно е да се гарантира, че вимето не се препълва.

Друг важен момент, влияещ върху добива на мляко, е навременното стартиране на козата. По време на бременност козата трябва да почива и да спре доенето. През този период козата придобива сила за бъдеща лактация.

Има кози, които започват да раждат сами, като постепенно намаляват производството на мляко към средата на бременността, а има и такива, които упорито не спират да се доят до раждането, въпреки строгите диети и други трикове на техните стопани. В този случай те едновременно носят ярета и произвеждат мляко, което води до преразход на телесните ресурси на козата - яретата се раждат слаби и козата се дои много по-малко през този сезон. Това се случва по-често при млечните кози с дълъг период на производство на мляко. Затова такива кози не е необходимо да се покриват всяка година.

Грижи по време на самата бременност

Основното нещо е да не прехранвате с концентрати през втората половина на бременността, да давате повече зеленчуци и да пускате майките на слънце.

Не забравяйте, че температурният режим също е важен, особено за чистокръвните кози, тъй като те, като правило, имат къса козина и нямат подходящо подкосмие. Колкото по-студено става, толкова повече енергия трябва да изразходва козата, за да се стопли. Естествено, това се отразява на количеството произведено мляко.

Още полезна информация за козите:

0 Някои от тях могат лесно да понесат студ, но с малък минус. И разходите им са много по-евтини от тези за възрастна млечна коза.

0 Много е трудно да се намери и купи добра чистокръвна млечна коза. Обикновено те не се продават и цената е много висока.

Съвет: Купувайте чистопородно животно само от известни, доверени животновъди или големи животновъдни ферми, където има документ (родословие) за козата.

0 Може да си намерите коза метис. Видът метис се среща в България, Сърбия, Косово, Черна гора, Хърватия, Гърция, Албания. Общата численост на балканската дива коза се оценява на по-малко от 10 000 индивида, като в България числеността ѝ е 1600–1800 екземпляра. Ареалът ѝ на разпространение обикновено се намира между 800 и 2500 м надморска височина.

Но като правило тези кози се продават само в изключителни случаи:

1. когато поради здравословни причини собственикът вече не може да ги поддържа;

2. по време на спешно преместване или намаляване на броя на козите.

0 Ще купувате коза – пазете се от измама: Като начало поискайте контролно доене, а най-добре две - сутрин и вечер, за да сте напълно сигурни в количеството и качеството на млякото. Освен това, като доите сами, ще разберете колко са удобни зърната, лесно ли се дои козата, как се държи при доене и т.н.

0 При смяна на собствениците и мястото на живеене козата може да откаже да яде до седем дни - това е резултат от стреса. В същото време добивът на мляко намалява значително, козата се притеснява и дори крещи. Това не се случва с всички кози, затова е добре лично да проверите какво мляко дава козата – така ще си спестите измама от предишния собственик.

Избягвайте пашата на каишка, защото козите са в един и същи район ден след ден и няма полза
Избягвайте пашата на каишка, защото козите са в един и същи район ден след ден и няма полза
Не допускайте да се покриват младите кози. Ранното покриване (на 5-6 месеца) е вредно за развитието на млечната коза - животното ще остане нископродуктивно
Не допускайте да се покриват младите кози. Ранното покриване (на 5-6 месеца) е вредно за развитието на млечната коза - животното ще остане нископродуктивно