Инес ЗЛАТАНОВА

Има различни типове прикачни косачки според метода на извършване на окосяването – ротационни, странични, барабанни и т.н. Дисковата косачка тип „пеперуда" е ефективно за земеделието техническо решение, което позволява косенето на обширни площи дори с по-малки трактори. За да отговори на всички изисквания, тя е снабдена с функции, които помагат на стопаните с удобство, ефективност и рентабилност. Производителите на такъв вид машини изброяват няколко основни предимства: голяма работна ширина, която позволява на

една машина да замени две по-малки,

ниски инвестиционни разходи в сравнение със самоходни косачки, понижени разходи за гориво и работна ръка на декар, по-добро усвояване на капацитета на трактора. Тези косачки се отличават и с гъвкавост при използването на допълнително работно оборудване като валяк и лапа за оформяне на почвата, както и следване на контурите на полето, което липсва при самоходните модели. Възможност за формиране на по-малки редове и по-бързо сушене в подкрепа на концепцията „сено за един ден". По същество тази концепция означава косене, нарязване и опаковане на сенаж възможно най-бързо и използване на продължаващата фотосинтеза, докато растението изсъхва.

Норвежката компания Kverneland добави моделите тип „пеперуда" 5387MT и 5395MT към гамата си от косачки. Те са базирани на платформата на серията 3300 и могат да бъдат оборудвани с групиращи устройства BX. Фиксираните им ширини на рязане са съответно 8,75 м и 9,5 м, като се използват двойки легла, монтирани на сгъваема рама. Ако при 5387MT се използват 3,2 м легла с осем диска, то при 5395MT работните легла са 3,6 м с девет диска. Общото и за двата модела е използването на кръгли режещи дискове всеки, от които е с два бързосменяеми ножа ProFit.

И двата модела са оборудвани със системата за окачване QuattroLink. Тя използва многозвенна система, която осигурява 700 мм вертикално движение и 30 градуса напречно. Това окачване позволява на всяко легло да реагира и

преодолява сложните условия на терена,

дори при високи скорости на движение

QuattroLink също така осигурява непрекъснат механизъм за безопасно прекъсване на движението по цялата работна ширина на леглото на косачката.

И при двата модела се използват полусвиващи се стоманени кондиционери, а с редица настройки на приспособителната плоча както в предната, така и в задната част на капака, двата модела предлагат фина настройка на интензивността на приспособяване, за да отговарят на различните видове култури и условия. Като косачки без ISOBUS, както 5387MT, така и 5395MT, се доставят с превключвателни кутии в кабината. Твърди се, че осигуряват лесна настройка и позволяват извършването на широк набор от настройки в движение. Косачката 5387MT беше видяна в действие на събитието Muck and Grass на Кралското уелско земеделско дружество в Аберистуит.

С работна ширина от 10,5 до 11,08 м Disc HD 1100 D FS на SIP е един от най-големите модели от този вид косачки на пазара. Той е ново попълнение в гамата, заедно с Disc HD 1000 D FS (9,20-10,20 м). Достигат производителност от съответно 18,5 ха/час и 20 ха/час (1,85 дка/ч и 2 дка/ч). Disc HD 1000 може да бъде оборудван с транспортни ленти BС, което позволява на стопаните да косят с едно минаване. Страничното изместване на режещия апарат от 515 мм на всяка косачка осигурява

достатъчно припокриване при работа

по склонове и в ъглите на полето,

а за системата за хидропневматично окачване се твърди, че води до значително намаляване на износването на режещия апарат и разходите за гориво. Равномерният поток на реколтата, създаден от дисковете с диаметър 409 мм на 16-дисковия режещ апарат, допълнително намалява разхода мощност/гориво, а новопроектираният аеродинамичен режещ апарат предотвратява натрупването на отрязан материал. Другите характеристики включват система за ранно предупреждение на задвижващата система - наречена OMS (Overload Monitoring System), тя предупреждава операторите за намаляване на скоростта на въртене навсякъде по трансмисията чрез контролната кутия в кабината. Изискванията за мощност на трактора са 180 к.с. за Disc HD 1000 D FS и 220 к.с. за Disc HD 1100 D FS. Словенският производител е разработил също две нови двуроторни косачки с централно подаване Star R 870 26 TC и R 930 28 TC. Техните работни ширини са съответно 8,6 и 9,3 м, а капацитетът им достига 1,3 дка/час.

Косачката тип „пеперуда" Vicon EXTRA 687T е опростена машина, създадена за намаляване на експлоатационните разходи по отношение на мощността и разхода на гориво, като изискванията за мощност започван от 150 к.с. Тя предлага работна ширина 8,75 м и е оборудвана с два SemiSwing 3,18-метрови косилни апарата Vicon, като и двата са снабдени с 8 насрещно въртящи се триъгълни диска. EXTRA 687T е пригодена за продуктивни работни дни и се предлага стандартно с интегриран паркинг крак за лесно и удобно вертикално паркиране, изискващо минимално пространство по време на зимно съхранение. Предлага се с хидравлично регулиране на пружината NonStop BreakAway устройство, а като опция, за по-голям комфорт на оператора, налягането на пружината върху почвата може да се настройва хидравлично от кабината на трактора. Лесно се регулира, дори в движение, а максималната сила е 600-900 об./мин.

Гамата на Massey Ferguson, марка на световния бранд AGCO, също включва такъв тип косачки от ново поколение с

допълнителни функции за

повишаване на производителността

Оборудването на косачката MF DM 8612 TL включва остриета КС, валяци RC, високомощностно задвижване DUO с ролкови механизми (подходящо при тежки и влажни култури), хидропневматично окачване и т.н. Регулируемото припокриване увеличава точността на откоса. Нов механизъм позволява на косачките да се сгъват до дължина под 4 м за транспортиране, от общо 8,6 м в работен режим. Той също така подобрява стабилността при работа и позволява машината да се съхранява безопасно във вертикално положение, без допълнителни стойки. Културата се окосява с помощта на четири реда гъвкави зъбци, които са с 5 мм по-дълги от преди и обезопасени. Те повдигат и обработват културата срещу регулируем капак, който сега е изработен от стомана с дебелина 4 мм за по-голяма издръжливост. Четири настройки на позицията позволяват на потребителите да зададат подходящата интензивност на косене спрямо културата и условията. Специалните спираловидни профили на валяците, и две преплитащи се гумени ролки, осигуряват интензивно, но нежно косене и са пригодени за работа с бобови и други листни култури. Регулируемият натиск на валяците позволява на операторите да определят интензивността, освен това горният валяк може да се повдигне под предварително зададения натиск на пружината, за да се осигури защита срещу чужди тела. Най-новото поколение косачки са стандартно оборудвани с хидропневматична система TurboLift, която осигурява на косачките страничен ъгъл на люлеене до 19° надолу и 30° нагоре, като следва плътно контурите, за да предпазва браздата, да намалява замърсяването и да подобрява качеството на фуража, дори в трудни или хълмисти райони. Двупозиционното регулиране на ширината гарантира, че косачките MF DM TL поддържат равномерно косене при работа в комбинация с предни косачки с ширина 2,8 м, 3,0 м и 3,10 м. Това позволява на операторите да регулират ширината на припокриване между предната и задната косачка, като гарантират, че цялата ширина е окосена - дори при работа около ъгли.

Косачката Keltec KM-600B е решение за високопроизводително косене на трева и прибиране на реколтата, особено когато се използва в комбинация с предно монтирана косачка и широчината става 9,5 м. Конструкцията на горната ос улеснява по-равномерния натиск върху леглото и по-доброто контуриране по цялата ширина на машината. Дисковото легло на косачката се поддържа от хидравлика с акумулатори, които осигуряват амортизиращ ефект и позволяват на легловата част на косачката ефективно да работи във вълнообразен или неравен терен. Налягането в леглото се регулира, за да отговаря на различните условия на терена. Шнековият групиращ апарат, използван в серията Keltec KM-6000B, също е собствена разработка на британския производител, при която тревата се подава в горната част на шнека, за да се осигури най-добър ефект на групиране, независимо от състоянието на тревата.

Компактният дизайн на шнековия групер

намалява общото тегло на машината

в сравнение с машина с конвенционален ремъчен групер. Това е важно съображение при напълно монтирана машина с триточково окачване. Когато не се извършва групиране, хидравличен бутален механизъм от трактора отваря капака, позволяващ складиране на добива директно зад косачката.

SIP Disc HD 1100 D FS
SIP Disc HD 1100 D FS
Vicon EXTRA 687T
Vicon EXTRA 687T
MF DM 8612 TL
MF DM 8612 TL
Keltec KM-600B
Keltec KM-600B