Нови приеми по аналозите на подмерки 4.1 и 4.2 и по мярка 5 планира МЗХ за 2025 г.

Новите моменти и предизвикателствата през настоящия програмен период за финансиране в земеделието затрудниха администрацията и земеделските производители. С цел да улеснят достъпа до информация за животновъдите, от Съюза на птицевъдите в България поканиха експерти на Министерство на земеделието и храните и на Държавен фонд „Земеделие", които участваха в конферентната програма на изложението Smart Poultry World.

Промени при административните

договори по интервенциите

Елена Иванова, директор на дирекция „Развитие на селските райони" в Министерство на земеделието и храните се спря на промените в Закона за подпомагане на земеделските производители, които бяха приети на първо четене от Народното събрание. Основната цел на промените е да се облекчи административната тежест при кандидатстването в рамките на бъдещи приеми по Стратегическия план. Ще се облекчат изискванията при сключване на административните договори по интервенциите.

Тези условия ще бъдат включени в проект на наредба за обявяването на приеми по Стратегическия план. Документът ще бъде на разположение за обществено обсъждане в най-кратък срок и в рамките на 30 дни след това всички заинтересовани страни ще имат възможност да изпращат своите коментари и предложения за промени по документа, посочи експертът.

Наредбата урежда начина, реда и сроковете, по които ще се подават заявления, ще се отварят приеми със заповед на Управляващия орган, като ще бъдат определени начална и крайна дата на прием, ще бъде определен бюджет. Урежда се възможността за поставяне на въпроси и изискване на разяснения по утвърдените условия за кандидатстване във връзка със съответния прием.

През новия програмен период ще се работи изцяло в СЕУ вместо в ИСАК и ИСУН. Чрез СЕУ, която ще бъде плътно интегрирана с ИСАК, двойната работа ще бъде премахната. Това ще облекчи процеса по обработка на заявленията за плащане и ще се съкратят сроковете за обработка на проектите, поясни експертът.

Приеми през 2025 г.

Във връзка с текущите приеми по подмерки 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства" и 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти" експертът обясни: „Бюджетът по подмярка 4.1 беше увеличен с 25 млн. евро за 2024 г. в сравнение с 2020 г. Така се дава възможност да бъдат одобрени всички проектни предложения. През 2025 г. пък се предвижда възможност за отваряне на нови приеми по аналозите на подмерките 4.1 и 4.2, както и по мярка 5 "Възстановяване на селскостопански производствен потенциал и въвеждане на подходящи превантивни мерки".

До края на 2024 г., през ноември и декември, са планирани приеми по интервенциите за създаване и развитие на стопанства на млади производители, малки производители, организации на производителите, както и на нови фермери. За разлика от младите фермери, които са до 40-годишна възраст, новият фермер е на възраст от 41 до 65 годишна възраст. Изискванията за СПО са облекчени – при нови фермер е 8 000 евро, а при младия фермер е 4 000 евро. Размерът на еднократната помощ за младия фермер е в размер на 50 000 евро, за новия фермер е 20 000 евро. При организациите на производители ще се финансира, както досега, процент от реализираната продукция. Както всяка година, подпомагането е 5-годишно."

От думите на Елена Иванова стана ясно също така, че цел на държавата е, реализацията на проектите на общините да започне в началото на 2025 г. Също така е предвиден прием по мярката за неземеделски дейности, която е аналог на сегашната мярка 6.4, по която за изминалия програмен период имаше прием само през 2018 г. Бюджетът на тази интервенция е в размер на 100 млн. евро и вероятно ще има приеми в рамките на целия бюджет с цел да се дадат повече възможности за реализиране на добри идеи за развитие на неземеделски бизнес.

През 2025 г. ще има също прием на проекти за напояване с цел основна реконструкция на напоителната инфраструктура, като основен бенефициент ще е „Напоителни системи" ЕАД. Вече се изпълняват 24 сключени договора за реконструкция на 24 хидромелиоративни канала в страната. Бюджетът за тези дейности е 100 млн. евро.

Бюджетите, които са разписани в последния вариант на Стратегическия план по различните подмерки през периода 2025-2027 г., са следните: подмярка 4.1 – близо 242 млн. евро; за инвестиции в земеделските стопанства с екологична насоченост – 105 млн. евро; по двете интервенции за преработка, които са аналог на подмярка 4.2 – близо 255 млн. евро; за преработка с екологична насоченост – 88 млн. евро; мярка 5 – 6 млн. евро. Това са общо около 730 млн. евро по разчет на МЗХ.

Има ли опасност от загуба на средства по 4.1?

Юксел Божков от дирекция „Договориране по прилагане на мерки за развитие в селските райони" в ДФЗ акцентира на текущите приеми по подмерки 4.1 и 4.2: „В момента тече процедура номер 4.17 по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства". Този прием е целеви и е свързан с ефективно използване на водата за напояване. Искам да подчертая, че могат да кандидатстват и животновъди, които искат да закупят активи за спестяване на водата, за пречистване и съхранение на вода. Приемът приключва на 15 ноември и в тази връзка искам да призова животновъдите да кандидатстват. Когато кандидатът е животновъдна ферма, отпада изискването да е сключил договор с „Напоителни системи" ЕАД и не е необходимо да има инженерен доклад. Към момента не са подадени достатъчно проекти в рамките на този прием, което означава, че средствата могат да бъдат загубени."

Къде ще бъдат насочени остатъчните

средства от подмерки 4.1 и 4.2?

Елена Иванова посочи: „Към момента има над 40 проектни предложения по двете подмерки. Те са в етап „подготовка" в ИСУН, което означава, че ще бъдат реализирани. Има достатъчно време до края на сроковете за прием през октомври и ноември, за да бъдат подадени още проектни предложения. В случай, че сега не бъдат усвоени средствата по двете подмерки, това може да стане през 2025 г. Няма „проекти под черта" по подмярка 4.1 - такива проектни предложения има по подмярка 4.2."

„Няма как, остатъчни средства по подмерки 4.1 и 4.2 да бъдат машинално прехвърляни към стари приеми, тъй като те са с екологична насоченост. Обсъждат се варианти, но докато не приключат приемите и докато не се види какъв финансов ресурс ще бъде заявен, не може да се каже нищо", обясни Диана Стаменова от дирекция „Оторизация на плащанията" в ДФЗ-РА.

Между 10 и 20 бенефициери годишно отпадат

от „хуманното отношение" и стават длъжници

„По държавната помощ за хуманно отношение към животните са оторизирани близо 242 млн. лв. до 2029 г. Средствата са разпределени по около 42 млн. лв. годишно, като плащането е авансово през първите месеци на годината. Тази година плащането беше направено малко по-късно, тъй като беше необходимо да убедим Европейската комисия да оторизира изплащането на помощта. Получихме разрешение през март, затова приемът беше през май и плащането се извърши през юни", обобщи Дора Ненова, директор дирекция „Държавни помощи и регулации" в МЗХ.

„Запазва се тенденцията, почти едни и същи фермери да кандидатстват през годините, като обикновено между 10 и 20 бенефициенти отпадат, стават длъжници по различни причини. Съответно имаме по около 10 нови бенефициери, които наемат обекти и ние най-много се притесняваме от тях, защото някои отпадат през втората година от 5-годишния ангажимент. По-голямата част от бенефициерите обаче са коректни при издължаването", каза Павлина Ангелова, директор на дирекция „Краткосрочни схеми за подпомагане".

Елена Иванова от МЗХ се спря на промените в Закона за подпомагане на земеделските производители.
Елена Иванова от МЗХ се спря на промените в Закона за подпомагане на земеделските производители.
Smart Poultry World съчета динамична конферентна програма и изложбена зала, фокусирана върху иновациите в птицевъдството.
Smart Poultry World съчета динамична конферентна програма и изложбена зала, фокусирана върху иновациите в птицевъдството.