Новата учебна година изисква висока умствена активност от децата, а към нея се добавя физическа активност под формата на спортни тренировки. Витамините и енергията са това, от което се нуждае всяко дете.

На първо място, трябва да организирате правилния дневен режим за ученика, където има място за почивка и вдъхновение, както и да осигурите на детето здравословна, балансирана диета. Първото е задължение на родителите, а с второто ние ще ви помогнем.

Ще се опитаме накратко да изброим задължителните продукти, които да се стараете да предлагате всекидневно на детето. Ще ви предложим и няколко интересни рецепти.

1. Риба

Рибата съдържа омега-3 мастни киселини, без които нито сивото вещество на мозъка, нито нервната система като цяло не могат да функционират пълноценно.

Да, знаем, че не всички деца обичат риба. Но е необходимо да я включите в менюто на ученика. Разбира се, няма нужда да принуждавате детето да яде на сила. Препоръчваме да предизвикате жив интерес чрез личен пример, игри или изобретателни ястия. Може да опитате да приготвите салата със сьомга или рибни кюфтета с лук и моркови.

Мъфини с розова сьомга 

Продукти: 3 яйца, 200 г кисело мляко, 5 суп. лъж. сметана, 50 г мек кашкавал, 150 г брашно, сол и черен пипер на вкус, 1 ч. лъж. бакпулвер, 50 г масло.

За пълнежа: 100 г сьомга, 2 яйца, зелен лук, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Всички продукти са на стайна температура, с изключение на маслото (по-лесно ще се реже на парчета, когато се охлади). В купа смесете яйцата, киселото мляко, сметаната, настъргания кашкавал, сол и черен пипер. Всичко се разбърква добре. Добавете нарязаното на парчета масло и отново разбъркайте. Добавете пресятото брашно и бакпулвера. Смесете всичко. Тестото трябва да прилича на палачинково. Оставете тестото настрана да почине, докато приготвим плънката.

Сварете яйцата предварително и ги охладете. Измийте лука и изтръскайте водата. Сьомгата, нарязана на парчета, се смачква с вилица. Яйцата се настъргват на едро ренде, а лука нарежете на ситно. Добавете сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте и пълнежът е готов.

Може да направите голям солен кекс, а може и във формички за мъфини. Намажете формичките с растително масло, застелете дъното с хартия за печене. Поставете супена лъжица тесто във форма, отгоре сложете от плънката. Покрийте пълнежа с тесто. Поставете в предварително загрята на 180°C фурна за 30 минути. Готовността се проверява с бамбукова пръчка. Ако приготвяте в голяма тава, времето за печене ще бъде 40-50 минути.

Извадете от фурната и оставете да изстине.

2. Месо 

Месото съдържа голямо количество протеини, които действат като строителен материал за тъканите и органите на растящия организъм. Животинският протеин не може да бъде заменен с други вещества. Следователно менюто на детето трябва да включва месо: пуешко, пилешко или говеждо.

Съдържащите се в месото аминокиселини, фосфор и витамини от група В са важни за стабилността на нервната система и зрителната острота.

Можете набързо да приготвите пилешки кюфтета или да запечете пуешко филе с подправки.

Пълнени канелоти/паста с кайма

Продукти: Основни: 300 г телешко месо, 250 г паста (канелоти или големи миди), 60 г пармезан, глава лук, 2 скилидки чесън, 7 суп. лъж. домати в собствен сос, 4 суп. лъж. зехтин, 1/4 ч. лъж. прясно смлян черен пипер, 1 ч. лъж. морска сол.

За соса: 100 мл прясно мляко, 1,4 суп. лъж. брашно, 1 суп. лъж. масло, щипка индийско орехче.

Приготвяне: Загрейте фурната до 180ºC. Сварете макароните във вряща подсолена вода за 5 минути, след което ги отцедете. Лукът се обелва и нарязва на ситно.

Загрейте в тиган 2 суп. лъж. зехтин и запържете лука до златистокафяво. Чесънът се обелва и нарязва на ситно, а месото се смила в месомелачка. Добавете каймата и чесъна в тигана с лука, леко подправете със сол и черен пипер и разбъркайте. Пържете до готовност, като бучките кайма се раздробяват с шпатула.

Пригответе соса бешамел: Разтопете предварително омекотеното масло в тиган и добавете брашното. Задушете сместа, като бъркате непрекъснато с бъркалка. Сипете млякото на тънка струйка, като продължавате да бъркате, докато сосът стане гладък. Добавете индийско орехче и разбъркайте. Настържете пармезана на едро ренде. Прехвърлете доматите в керамичен термоустойчив съд. Посолете, поръсете с черен пипер и залейте със зехтин.

Смесете каймата с половината бешамел.

Сварените канелоти се пълнят с кайма и сос и се нареждат във формата с доматите. Отгоре се залива с останалия сос бешамел, поръсва се с настърган кашкавал и се полива със зехтин. Печете в предварително загрята фурна за 10–15 минути.

3. Броколи 

Този зеленчук съдържа много витамин К, който подобрява мозъчната дейност. Броколите са с високо съдържание на бор, чийто дефицит може да доведе до намалена мозъчна активност.

Експертите препоръчват да добавите брюкселско зеле или обикновено бяло зеле към диетата на вашето дете. Вашият ученик може да хареса запеканката с пуешко месо и брюкселско зеле или супата от броколи.

Супа от броколи

Продукти: 500 г пресни броколи, глава лук, 2 картофа, 2 скилидки чесън, 1 франзела, щипка сол и смлян черен пипер, 200 мл сметана.

Приготвяне: Разделете броколите на съцветия и ги накиснете в студена подсолена вода за 10 минути. Това се прави, за да почистите главичките от буболечки, които ще изплуват. Обелете картофите и ги нарежете на малки парчета. Извадете броколите от водата, измийте ги и нарежете на ситно.

В тенджера сипете около литър вода и я сложете на котлона. Щом заври се посолява и се слагат картофите и броколите. Оставете да заври, намалете температурата до средна и гответе, докато картофите омекнат (около 10 минути).

Лукът се нарязва на малки кубчета и се запържва в маслото до омекване. Прибавете в тенджерата и разбъркайте. Дръпнете от котлона и оставете настрана.

Започнете да приготвяте крутоните. Нарежете багетата на малки филийки и запържете от двете страни в маслото. Натрийте с чесън и сол и поръсете с прясно смлян пипер.

Използвайки потапящ се блендер, пасирайте зеленчуците. Прибавете сметаната и отново сложете на котлона. Загрейте супата, но не я оставяйте да заври (изключете я веднага щом се появят първите мехурчета).

Сипете в чинии, отгоре сложете крутон, поръсете със смлян пипер и сервирайте. Приятен апетит!

4. Морков 

Освен положителния ефект върху зрението, морковите са полезни и за развитието на паметта, тъй като активно стимулират метаболизма в цялото тяло, включително мозъка. Така че, ако детето ви трябва да учи стихотворение или таблицата за умножение, давайте му повече от този невероятно здравословен зеленчук.

Зеленчуков пай „Есенно слънце"

Продукти: светла и тъмна тиквичка, 3 моркова, 150 г масло, 300 г брашно, 7 суп. лъж. студена вода, сол - на вкус, 4 яйца, 150 г твърдо сирене, 300 мл прясно мляко, 2 скилидки чесън.

Приготвяне: Започнете с приготвянето на тестото. Студеното масло се нарязва на едро, отгоре се изсипва пресятото брашно, щипка сол и всичко се накълцва с нож до не много фини трохи. Претрийте бързо тестото с ръце и сложете трохите в купа, налейте ледена вода и омесете тестото с ръце.

Вземете форма с диаметър 26 см, покрийте дъното с хартия, поставете тестото отгоре и го разпределете по дъното и стените на формата, след което поставете формата с тестото в хладилника.

Докато тестото се охлажда, пригответе плънката. Обелете морковите, нарежете тиквичките с кората на тънки ивици, същото направете и с морковите (за да станат много тънки ивиците, можете да използвате белачка за зеленчуци. Зеленчуковите ленти трябва да са с еднаква ширина.

Започнете да редите зеленчуците. Извадете тестото от хладилника и започнете да нареждате зеленчуците, започвайки от ръба на формата и постепенно запълвайки към центъра, като се редуват двата вида тиквички и морковите. Получава се цветно и красиво.

Зеленчуците се нареждат върху тестото и остава да се подготви заливката. Яйцата се разбиват леко с бъркалка, добавя се прясното мляко и отново се разбива, след което се добавя наситнен чесън, ситно настърган кашкавал и сол на вкус. Всичко се разбърква добре. Сипете сместа върху зеленчуците и разпределете кашкавала по цялата повърхност. Внимателно потупайте тавата върху повърхността на масата, така че плънката да се разпредели равномерно между зеленчуците. Сложете пая в предварително загрята фурна на 180 градуса и печете пая за 60-70 минути.

5. Яйца 

Яйцата са много добър естествен антиоксидант, богати са на витамини и минерали. Жълтъкът съдържа много и здравословни мазнини, които имат благоприятен ефект върху умствената дейност. А веществото холин, което е част от продукта, помага за правилното организиране на функционирането на нервната система.

Освен това нека не забравяме и протеините. Съдържанието му в яйцата, както и в месото, е високо.

6. Ядки 

По съдържание на витамини и хранителни вещества ядките превъзхождат много зеленчуци и плодове. Калий, калций, магнезий, фосфор, желязо и други минерали - всичко това може да се намери във всички ядки, но орехите се смятат за особено ценни. Богати са на полиненаситени мастни киселини, които са необходими за правилното функциониране на мозъка. Пет големи ореха е дневната нужда, която ви помага да мислите бързо.

7. Грозде 

Червеното грозде подобрява храненето на мозъчните клетки и ги предпазва от разрушаване. Съдържа фибри, фруктоза, аскорбинова киселина, витамин В, ензими, пектин и голямо количество калий.

8. Какао 

Какаовите зърна съдържат микроелемент, необходим за добрата функция на паметта - магнезий.

Следователно прясно свареното горещо какао за закуска ще осигури на ученика енергия за целия ден. Какаото помага за подобряване на кръвообращението, разширява кръвоносните съдове и подобрява настроението.

Що се отнася до шоколада, който съдържа какао, по-добре е да предложите на детето си черен шоколад - той е много по-полезен.

9. Млечни продукти 

Прясното и киселото мляко, изварата и сирената са богати на калций. Децата продължават да растат, а калцият е необходим за растежа и укрепването на костите. Почти всеки млечен продукт може да се вземе в училище като лека закуска. Но не забравяйте да проучите състава: колкото по-прост и ясен е, толкова по-добре. И ако срокът на годност на продукта не надвишава 7 дни, това е, от което се нуждаете.

10. Мед 

Уникален продукт! Почти всички вещества, включени в състава му, са полезни за човешкото тяло. Медът е мощен източник на енергия, отговаря за работата на мозъка и издръжливостта на паметта, а също така подобрява имунитета. Една лъжица мед на ден ще бъде достатъчна за едно дете. Освен това можете да готвите различни ястия с него.