Продуктовите линии ClimaCONTROL3 и Plus4GRAIN, които бяха представени в полетата на фирма „Виялишки-90", са водещи в портфолиото на KWS България

Ваня ВЕЛИНСКА

Тази година е изключително трудна за пролетниците, особено за царевицата. Добрата генетика обаче, съчетана с правилни грижи, със сигурност, ще покаже по-високи производствени резултати. Това видяха и земеделски производители от района на Бяла Слатина, Кнежа, Враца на опитното поле на KWS България в полетата на фирма „Виялишки-90".

Царевицата в региона още в края на юли сериозно подгоря, което е изключително показателно по отношение на очакваните добиви от тази зърнена култура. Със сигурност те ще са по-ниски, като цяло, от миналата година, но ще има и полета с „прилични" такива.

Този сезон е доста необичаен, макар че в земеделието виждаме всяка година различни ситуации, казва Светослав Серафимов, продуктов мениджър на компанията. Смея да твърдя, че нашата селекция се справя „отлично" на фона на сериозните горещини – високи температури, съчетани с горещ въздух, които продължават със седмици, а и не им се вижда края, според прогнозите.

Какво показват хибридите от продуктовата листа на KWS на опитното поле в Бяла Слатина.

Три са предложенията на KWS в направление силаж, като един от хибридите може да се отглежда и за силаж, и за зърно.

По-късните хибриди, с ФАО над 400 и тази година отново се проявяват по-добре от тези във група по ФАО 300, споделя Светослав Серафимов. Още по-късните хибриди между 450 и 500 по ФАО също се държат добре,

въпреки „ужасната" за царевицата година

Например Микадо, който от 20 г. е в производство и все още е непобедим лидер в силажния сегмент, тъй като има оптимално съотношение между мазнини, протеини и лигнини - осигурява много силна хранителна енергия, дори да няма много листна маса.

Микадо е 600 по ФАО. Наричат го „императорът на силажа", тъй като е широко застъпен по родните полета, познат и любим на всички животновъди и през последните 10-12 години не е падал под 30% пазарен дял в страната. Отличава се с висок рандеман и с отлично съдържание на протеин – до 9.8-9.9, като най-често срещаните стойности са от порядъка на 9-9.5. И още една много важна за животновъдите характеристика – той има най-добра смилаемост от преживни животни, което води до оптимален ефект и минимизиране на възможни проблеми при храненето им

KWS Лукас е 530 по ФАО. Подходящ за земеделци, които търсят сигурност в производството на силаж. Хибридът е малко по-ранен, но дава високи добиви. От три години е на пазара и много фермери го ползват в комбинация с Микадо. Хибридът е подходящ и за производство на биогорива.

Калумет - 700 по ФАО. Характеризира се с висок и стабилен добивен потенциал. При поливни условия се получават отлични резултати. Образува широки листа, има отлично облистване. Подобно на Микадо има висока степен на смилаемост, с отлично съотношение на скорбяла и мазнини в състава на зърното.

Фирма KWS развива две селекционни програми:

Plus4GRAIN - за интензивно производство - на добри почви, при оптимално торене и ClimaCONTROL3 - групата със сухоустойчиви хибриди - за по-екстензивно отглеждане, при екстремни условия - суша и високи температури. За хибридите от ClimaCONTROL3 характерно е много по-доброто представяне във важните за царевицата фази - от началото на изметляване, до края край на цъфтежа.

KWS Аднано - 480 по ФАО. Многоредов хибрид, подходящ за земеделци любители на технология с по-ниска посевна норма – 5000 растения на декар. Отдава много добре влагата. Характеризира се с високо залагане на кочана, образува здрава и мощна коренова система.

С него са правени опити, в конкуренция с водещи селекции на други фирми - общо 54 хибрида, които са поставени при едни и същи условия. Резултатите са много различни, но конкретно KWS Аднано отчете резултат от 960 кг/дка при заложени 4900 растения на декар, което беше най-силен резултат от всичките 54 хибрида, с близо 150 килограма пред втория, разказват от фирмата. За него казват, че е хибрид за царевичари.

През последните години се засилва интересът на земеделци към тази група хибриди, тъй като

се доказаха като царевици за високи добиви,

казват от фирмата. KWS Аднано гарантира висок и стабилен добивен потенциал при сухи стресови условия на средата.

През миналата година са получени следните добиви: от масови полета при поливни условия – 1380 кг/дка в с. Борисово, 1270 кг/дка в Кричим, 1000 кг/дка в с. Цалапица; от демополета – 1180 кг/дка с напояване в Нова Загора, 1152 кг/дка в с. Якимово, 1139 кг/дка с напояване в Шумен.

KWS Адвизио – 450 по ФАО. Хибрид, предпочитан за отглеждане в Северна България. Той притежава добри показатели за произвеждане на качествен фураж. Кочанът му е 20-редов, какалашката е тънка. Има потенциал да заложи много висок добив, дори в условия на засушаване.

Партньор е на Колегас, при нормална година и двата хибрида ще дадат страхотни резултати, но при неблагоприятна –

от KWS Адвизио биха могли да се

получат по-оптимални добиви,

посочват агрономите.

През миналата година са получени следните добиви: от масови полета при поливни условия – 1200 кг/дка в с. Ягодово, 1115 кг/дка в с. Ивайло, 1000 кг/дка в Раковски; от демополета – 1130 кг/дка с напояване в Нова Загора, 873 кг/дка в с. Обединение, 867 кг/дка в с. Войново.

KWS Гиро - 440 по ФАО. Хибридът е включен в сходна група с друг предпочитан хибрид на фирмата, а именно Колегас. Те имат някои сходни характеристики, но KWS Гиро е с изключително подобрена сухоустойчивост

Хибридът е от програмата ClimaCONTROL3. Подходящ е за отглеждане в цялата страна. С много добре изявен стей грийн ефект,

издържа на много високи температури

по време на трите важни фази от развитието си

Мнението на специалистите в KWS е, че това е най-устойчивия на стрес, породен от суша и високи температури, хибрид на пазара в България.

Очаква се през следващите години KWS Гиро да бъде лидер в тази група по зрелост.

През миналата година са получени следните добиви от демополета: 1157 кг/дка с напояване в Казанлък, 1144 кг/дка с напояване в Шумен, 1097 кг/дка в с. Якимово, 870 кг/дка в с. Пиргово.

KWS Интелиджънс – 420 по ФАО. Определя се като хибрид с двойна употреба, даващ високи резултати. Той е от концепцията Plus4GRAIN, но ако условията не са благоприятни, може да се силажира успешно. Състезава се наравно с лидера в това направление Микадо. Това че може да се използва в различни направления, а това дава свобода и гъвкавост да решите дали да оставите посева за зърно, или да го силажирате, подчертават специалистите.

Освен това KWS Интелиджънс е един от „най-красивите" хибриди на българския пазар, което се дължи на т. нар. стей грийн ефект, благодарение на който

растенията остават зелени

продължително време

През миналата година са получени следните добиви: от масови полета при поливни условия – 1450 кг/дка в с. Мокрище, 1200 кг/дка в с. Труд, 800 кг/дка при неполивни условия в с. Бреница; от демополета – 1380 кг/дка с напояване в с. Гергевец, 1192 кг/дка в с. Якимово, 876 кг/дка в с. Обединение. На демополето в Бяла Слатина – 790 кг/дка.

KWS Банато - 410 по ФАО. Нов хибрид, който навсякъде се представя повече от впечатляващо. От линията ClimaCONTRОL3 е – най-нова генерация. Образува здраво и еластично стъбло, както и мощна коренова система. Подходящ е да се отглежда на различни видове почви.

През миналата година са получени следните добиви от демополета: 840 кг/дка в с. Летница, 809 кг/дка в с. Карапелит и 710 кг/дка в Бяла Слатина.

KWS Алманцо - 400 по ФАО. Хибрид, който ще се отблагодари за доверието и грижите на земеделците, казват агрономите на фирмата. Хибридът се отличава с отлична стабилност и адаптивност. Той изпуска много бързо влагата, след физиологична зрелост.

През миналата година са получени следните добиви: от масови полета – 1200 кг/дка в с. Якимово, 950 кг/дка в Павликени, 840 кг/дка в с. Мусина; от демополета – 1308 кг/дка с напояване в с. Гергевец, 904 кг/дка в с. Войново, 856 кг/дка в с. Обединение.

Хибридите с ФАО около 400 се държат много добре, пояснява Светослав Серафимов.

Те са добре озърнени, което означава, че не

са страдали по време на наливането на зърното

Да, кочаните не са толкова големи, но, виждате, че дори и на върха, като Банато например, има озърняване в тези екстремни условия. Няма усукани редове, кочаните са озърнени, добивите, макар и редуцирани, ще бъдат едни от най-високите в ClimaCONTROL3. При линията Plus4GRAIN, тъй като хибридите са по подходящи за интензивна технология на отглеждане, което включва и достатъчна влагозапасеност, вероятно ще са по-ясно изразени негативните ефекти от сушата и високите температури.

KWS Инкантио – 390 по ФАО. Образува мощни и здрави растения, имат изравнено развитие. Много бързо изпуска влагата след физиологична зрялост. Отличава се с добра толерантност на болести. Проявява отлична стабилност в условия на засушаване.

През миналата година са получени следните добиви: от масови полета – 750 кг/дка в Павликени, 710 кг/дка в с. Обединение; от демополета – 1055 кг/дка с напояване в Нова Загора, 943 кг/дка в с. Якимово, 843 кг/дка в с. Войново, 840 кг/дка в Бяла Слатина.

KWS Олтенио – 380 по ФАО. Той е от линията ClimaCONTROL3. Разработен е в селекционната станция в Александрия, Румъния. Тези царевици са изключително добре адаптирани към условията на нашето производство и не случайно дават най-високи резултати. Продукт на същата селекционна станция е Колегас, един от най-предпочитаните в група 400 по ФАО.

Хибридът има много бърз старт на развитие, формира от 16 до 20-редови кочани, изключително добре озърнени до върха, а зърното е тежко, като образува до 50 зърна в ред. При оптимални условия дава отлични резултати, но при условия на стрес –

добивите са стабилни и много по-оптимални

от тези на други хибриди в същата група по ранозрелост.

През миналата година са получени следните добиви от демополета: 879 кг/дка в с. Якимово, 819 кг/дка в с. Пиргово и 797 кг/дка в с. Обединение, 760 кг/дка в Бяла Слатина.

KWS Кашмир - 360 по ФАО. Хибридът е от концепцията Plus4GRAIN и се наложи много бързо в цяла Югоизточна Европа, бързо набра популярност и у нас. А това не е никак случайно, подчертават агрономите на фирмата. Неговият потенциал за добив е наистина впечатляващ. Хибридът се справя доста добре и с екстремните засушавания. Подходящ е за интензивна технология, при добри почвено-климатични условия, за да развие потенциала си. Големият брой редове и зърна в ред на кочана му дават възможност да развие максимални добиви. А при недостиг на вода растенията остават зелени, тъй като развиват дълбока коренова система, и стреса не влияе толкова много на добива.

През миналата година са получени следните добиви: от масови полета – 850 кг/дка в с. Пиргово; от демополета – 1048 кг/дка с напояване в Нова Загора, 896 кг/дка в с. Обединение, 820 кг/дка в Бяла Слатина.

KWS Хиполито - 350 по ФАО. Типичен представител е на концепцията ClimaCONTROL3. Целта на тази продуктова линия е да се запази максимално заложения в ранните фази добив, преминавайки през различните фази от вегетацията, а именно преди, по време и след цъфтежа, с минимални загуби от различните стресови фактори

Характерна особеност на хибрида е бързият старт в ранните фази от развитието му, както и бързото му достигане до фаза изметляване. Фазата на опрашване е една от ключовите в края на сезона, но

KWS Хиполито успява да запази

потенциала си до края

Издръжлив е на неблагоприятни условия по време на растежа и развитието му. Залага кочана нито прекалено ниско, нито много високо, а това улеснява жътвата.

Очакванията на фирмата са той да е един от новите бестселъри в група 300 по ФАО в рамките на следващите няколко години, заедно с KWS Олтенио. През последните години такъв беше KWS Кашмир, който имаше много големи успехи по българските полета. Без съмнение KWS Хиполито има всички предпоставки да постигне дори и по-впечатляващи резултати, особенно имайки предвид засилващото се влияние на температурния стрес и засушаването. На 300 опитни полета в 17 държави, с пълното портфолио на KWS и голям брой от най-продаваните конкурентни хириди, той се представи най-добре в тази група по ранозрелост.

През миналата година са получени следните добиви: от масови полета – 900 кг/дка в Павликени, 880 кг/дка в с. Дъскот, 800 кг/дка в с. Стамболово; от демополета - 1280 кг/дка с напояване в Нова Загора, 848 кг/дка в с. Обединение, 760 кг/дка в Бяла Слатина.

KWS Адонисио - 340 по ФАО. От линията Plus4GRAIN е – най-нова генетика. Хибридът образува силно и еластично стъбло. Подходящ е за всякакъв тип почви. Дава оптимални резултати при интензивни условия, но се представя добре и при стресови. За трите години откакто е в портфолиото на фирмата много бързо се превърна в един от фаворитите на фермерите в тази група.

Препоръчва се за по-интензивно земеделие – на добри почви, за технология с високи дози на торене. Посевната му норма, при нормални условия е от 6300 до 6800 броя растения на декар.

През миналата година са получени следните добиви от демополета – 1145 кг/дка с напояване в Нова Загора и 1080 в Казанлък, 851 кг/дка в с. Пиргово, 805 кг/дка в с. Обединение, 790 кг/дка в Бяла Слатина.

KWS Лауро - 310 по ФАО. Хибридът се отнася към концепцията ClimaCONTROL3. Растенията са средновисоки, формират балансирани и добре озърнени кочани, от т. нар. флекси тип, които

„отговарят" по-добре на неблагоприятните климатичните условия по време на развитието им

Образува кочан с 14 до16 реда, а зърната в реда са 34-38 на брой.

Подходящ е за основна, но също и за втора култура, както и за полупланинско и планинско земеделие, подчертават специалистите. Насочен е за условия на стрес – високи температури и суша.

През миналата година са получени следните добиви от демополета – 830 кг/дка с напояване в Нова Загора, 844 кг/дка в с. Войново, 832 кг/дка в с. Обединение, 824 кг/дка в с. Пиргово.

На опитното поле в Бяла Слатина има представени и нови хибриди, които се изпитват и все още не са включени в портфолиото на компанията.

Виждаме, че при хибридите с ФАО под 380, хабитусът се променя, растенията са по-изгорели, кочаните им са по-увиснали в сравнение с ФАО 400 плюс, разяснява Светослав Серафимов. Но и в тези групи има няколко много силни хибриди. Например KWS Олтенио, който е нов хибрид - се вижда, че расте стабилно, кочаните не са големи, но са на всяко растение и са много калибрирани, без видими поражения от стреса. Най-интересното е, че само преди 2-3 години избирахме група 350 заради страха от голямата суша. Докато тази година ще видите, че ФАО 350, 360, 380 се представят дори по-зле от хибридите в група 480 по ФАО. Това е свидетелство, че

новата селекция работи още по-добре,

защото късните групи,

при които хибридите имат генетично по-висок потенциал, имат по-силен зелен ефект и по-тази причина ще дадат по-висок резултат, независимо от супер сухите условия и причинения от високи температури стрес

Застраховката, за да се преодолеят негативните ефекти от сушата и високите температури, са хибридите от ClimaCONTROL3, които са с изтеглен по-рано цъфтеж, за да се случи опрашването в по-подходящи агроклиматични условия.

Светослав Серафимов представи хибридите през земеделци от района на Бяла Слатина
Светослав Серафимов представи хибридите през земеделци от района на Бяла Слатина
Част от екипа на KWS. От ляво на дясно: Танер Селимоглу, Павел Иванов и Светослав Серафимов

Снимки: Ваня Велинска
Част от екипа на KWS. От ляво на дясно: Танер Селимоглу, Павел Иванов и Светослав Серафимов Снимки: Ваня Велинска