Съчетаването им би могло да повиши продоволствената сигурност и да генерира допълнителни доходи за фермерите, сочи ново проучване

Разполагането на соларни панели и отглеждането на култури на една и съща земя може да бъде решение за увеличаване на производството на електроенергия от възобновяеми източници в Чехия, Унгария, Полша и Словакия, като достигне еквивалента на 68% от днешното търсене на енергия в страните, според ново изследване.

Проучването на енергийния мозъчен тръст Ember показва, че комбинирането на електричество и производство на култури (практика, наречена agri-PV), само на 9 % от земеделската земя може да задоволи нуждите от електричество на селското стопанство и хранителната промишленост в региона.

Базираната в Обединеното кралство неправителствена организация предполага, че 180GW слънчеви панели могат да бъдат инсталирани върху земеделски култури в централноевропейските страни -

три пъти повече от целевия капацитет

до 2030 г., заложен в проектите на национални енергийни планове, и седем пъти повече от общия инсталиран капацитет в страните в момента.

Страните от Вишеградската четворка, които разполагат с 19 % от обработваемата земя в ЕС, произвеждат непропорционално голямо количество основни култури като пшеница, овес и ръж, производство, което според Ember може да бъде застрашено от нестабилните цени на торовете, повтарящите се суши и екстремни метеорологични явления.

Продоволствена сигурност

Анализът показва, че инсталирането на соларни панели може не само да осигури допълнителен източник на доходи за земеделските стопани, но и да подобри задържането на вода през сухите години и да предпази културите от екстремни климатични условия, а в някои случаи дори да увеличи добивите.

В доклада се прави заключението, че за сенколюбиви плодове и ягодоплодни насаждения, споменатата по-горе селскостопанска агроволтаична система- agri-PV, може да увеличи реколтата с до 16 %, като същевременно произвежда 63 % от електроенергията на традиционните соларни панели.

„Тъй като

Европа е все по-застрашена

във времена на нестабилност,

продоволствената и енергийната сигурност са абсолютно необходими", казва д-р Павел Чижак, анализатор на данни и един от авторите на доклада. „Инсталирането на соларни панели в селското стопанство може да помогне на земеделските стопани да допринесат и за двете, като същевременно запазят бизнеса си стабилен и печеливш."

Чижак отбеляза, че

„законодателството и рамката за подкрепа"

са от съществено значение за разгръщане на потенциала на селскостопанската фотоволтаична техника, която е изправена пред същите трудности, свързани с достъпа до електрическата мрежа, както конвенционалните соларни панели, докато от четирите разгледани държави само Чехия има целеви разпоредби за тази област.

Във Франция, Германия, Италия и Нидерландия нормативната уредба позволява съвместното използване на земя за земеделие и производство на електроенергия, без да се губят субсидиите за земеделие - факт, който вече е дал възможност за разгръщане на над 200 agri-PV проекта в цяла Европа.

В Полша проучване на случай, в което се разглежда комбинирането на агрофотоволтаици с отглеждането на пшеница, стига до заключението, че приходите от хектар могат да бъдат дванадесет пъти по-високи от тези, които са получени само от пшенични култури, казват от Ember. Потенциалната годишна печалба е 1268 евро на хектар от комбинираните продажби на електроенергия и пшеница - ярък контраст с традиционното производство на пшеница, което според оценките ще генерира нетни загуби през 2024 г.

Фермерите обаче може да се нуждаят от

известно убеждаване

Марион Пико, генерален секретар на базирания в Брюксел Европейски съвет на младите фермери (CEJA), заяви пред Euronews, че основното безпокойство на фермерите за внедряването на слънчевата енергия е, че плодородната земя може да бъде предоставена за слънчеви панели без възможност за отглеждане на култури.

„Фотоволтаиците могат да осигурят допълнителни потоци от приходи, стига да не застрашават икономическата, социалната и екологичната стойност на земеделските почви, като приоритет трябва да се дава на инсталирането им върху покривите на сградите или на ефективното им комбиниране с растениевъдството и животновъдството", каза Пико.