Приходите на Виетнам от износ на плодове достигнаха 4,63 млрд. щатски долара през осемте месеца на 2024 г., отбелязвайки 30,6% увеличение спрямо предходната година, което се дължи на навлизането на няколко ключови пазара.

Секторът на плодовете във Виетнам е свидетел на редица постижения, като помелото си проправя път към Република Корея, а пресните кокосови орехи и замразените дуриани започват официален износ за Китай. Въвеждането на тези плодове на нови пазари увеличи разнообразието от експортни продукти и пазари, като допринесе за добавената стойност на виетнамските плодове и прогнозира по-силен растеж на отрасъла.

Дурианът, наричан „кралят на плодовете", е основен генератор на приходи, като през първите седем месеца приходите от него възлизат на около 1,7 млрд. щатски долара, което представлява 41 % от общите приходи от износ на плодове. Само износът на замразен дуриан се очаква да генерира 400-500 млн. щатски долара през тази година, като прогнозите го поставят в клуба на „милиардите" до 2025 г.

Данг Фук Нгуен, генерален секретар на Виетнамската асоциация на производителите на плодове и зеленчуци, отбеляза, че износът на замразен дуриан може да помогне за балансиране на производството, стабилизиране на цените и увеличаване на доходите на земеделските производители и предприятията. През 2023 г. вносът на пресен и замразен дуриан в Китай възлиза съответно на близо 6,7 млрд. щатски долара и над 1 млрд. щатски долара.

Стъпката за официален износ на замразен дуриан за Китай предлага на виетнамските субекти възможности за инвестиции в необходимата инфраструктура и технологии. Нгуен също така призова за бързо установяване на национални стандарти за износ на пресен и замразен дуриан, за да се гарантира точен и обективен контрол на качеството.