Малка, еднопорционна диня, отглеждана вертикално в оранжерия при висока плътност. Това е експериментът, който прави в момента компанията Lambo Seeds.

„От известно време експериментираме, за да създадем един изключително иновативен продукт", казва директорът й Сандро Коломби. „Не е лесно, нужни са години изследвания, но сме на прав път."

Целта е да се получат минидини с тегло 1,5 кг, с максимална маса 2,5 кг, без семки, много сладки, с червена месеста част, съобщава FreshPlaza. „Определен процент от потребителите се интересуват много от продукт, който може да се консумира бързо и има малко проблеми с биологичното изхвърляне на кората, което в днешно време не е за подценяване. Най-иновативната част от продукта обаче е техниката на отглеждане." Както и при краставиците, това е вертикално производство.

„Благодарение на тази техника, която разработваме за нашите селекции, можем да произвеждаме с голяма гъстота на растенията. Разбира се, в защитена среда. Работата ни включва и използването на присадени или неприсадени растения, тъй като изборът на едното или другото влияе върху схемата на засаждане," обяснява Коломби.

Lambo Seeds, част от консорциума Dolce Passione, е компанията за семена, която селектира сорта диня Giotto. „Изследванията трябва да продължат", заключава Коломби. „Вкусовете и нуждите на потребителите се развиват и ние трябва да предвидим какво ще се търси в бъдеще."