С предложенията в слънчогледовото портфолио на Corteva Agriscience се запознаха земеделски производители от Софийско на Портфолио Фарм 2024 край Равно поле

За седма поредна година Corteva Agriscience организира Портфолио Фарм на полетата на фирма „Агротератерм" в землището на с. Равно поле. Компанията представи част от хибридите слънчоглед и царевица от портфолиото си, които са подходящи за Софийското поле.

Първо искам да благодаря на домакините ни в лицето на Веско Николов, както и на екипа на фирмата му, които имат заслугата за това чудесно поле, каза Снежана Проданова, представител на Corteva Agriscience, в приветствието си пред земеделските производители, присъствали на открития ден. А също и на нашите партньори от фирма „Екофол", които осигуриха балансирано почвено и листно торене, за да са културите все още в това добро състояние въпреки неблагоприятните условия, които имаме тази година. На полето сме приложили класическа орна технология, като и слънчогледът, и царевицата са засети в един ден – в началото на месец април. Ще ви представим качествата на хибридите на Corteva Agriscience, които са засети на полето, както и каква растителна защита сме приложили, за да ги опазим от вредители.

На Портфолио Фарм 2024 - Равно поле компанията представи

хибриди слънчоглед от всички технологии,

които се отглеждат в страната ни

– конвенционална, ExpressSun и Clearfield Plus.

На парцелите са засети: от ExpressSun технологията - 7 линолови и 4 високоолеинови, 3 хибрида от Clearfield Plus, и 1 конвенционален линолов.

А ето и най-важните характеристики на представените хибриди на Портфолио Фарм 2024 - Равно поле.

Конвенционалната технология е подходяща за земеделци, които се грижат добре за полетата си, успели са да ги изчистят от плевели.

Р64LL164 – отлично облистено растение, средно високо, прави голяма пита. Отличава се изключителен потенциал за много висок добив. Има неограничен лимит за добив.

Негови родителски линии се използват като „кръв" за много от ExpressSun и Clearfield Plus хибридите, казват от фирмата.

През последните години Corteva Agriscience инвестира сериозно в Clearfield Plus технологията, за да може да представи конкурентни хибриди и в това направление. Всички те са на много високо ниво, осигуряващи и много високи добиви.

Като основно предимство е тяхната устойчивост на идентифицираните раси синя китка в България, казват специалистите. Това дава и свободата на фермерите да прилага Clearfield Plus технологията, като се фокусират в борбата с плевелния състав.

Р64LP170 е нов хибрид, средноранен до ранен. Има добро облистване, образува високо и мощно растение, с дебело стъбло, устойчиво на полягане, отличава се с много големи пити. Носи в себе си

високата добивност на хибридите на Pionеer

Дава висок добив и в нормални, и в лимитирани условия на влага. Подходящ е за отглеждане в цялата страна.

На опитното поле представяме и ново предложение на компанията, хибрид – P64LP196, като от следващия сезон трябва да е в търговия, уточнява Снежана Проданова. Той е най-ниският слънчоглед, който имаме. Новите хибриди, които пускаме са с по-оптимална височина по принцип. P64LP196 е ранен хибрид, първи цъфна на полето, от всички представени. Носи в себе си всички устойчивости на синя китка. В нашия район сме облагодетелствани, че не сме засегнати от паразита, но той е голям бич в други райони на страната.

Всяка година се появяват все нови и нови раси, ето защо селекцията непрекъснато търси варианти, за да се справи с проблема.

Важно е да говорим не за устойчивост,

а по-скоро за толерантност на хибридите,

защото когато един хибрид „се направи" устойчив, той много бързо се напада от следващата раса, а когато е толерантен – на паразита му трябва повече време, за да се измени, подчертават специалистите.

Хибридът носи в себе си и толерантност към всички икономически важни блести, които застрашават добива, допълва Нено Ненов, бивш селекционер, част от екипа на компанията. Хибридите с устойчивост на мана са голямо предимство, тъй като осигуряват сигурна защита. С устойчивост и към другите болести, разбира се, е още по-добре.

Р64LP146 - представя се много добре при разнообразните почвено-климатични условия на Софийски и околните райони. Препоръчва се както за по-компромисни полета, така и при интензивна технология, където дава високи добиви. Справя се и на по-тежки, и на по-леки почви. Хибридът е отлично предложение за всяко стопанство.

ExpressSun технологията е

водеща за компанията,

тъй като тя е първата, която заложи на ExpressSun толерантните хибриди и ги наложи в земеделието.

Работим в ExpressSun технологията от много години, има с какво да се похвалим, тъй като доста сме я надградили, казва Снежана Проданова. Тук на полето в Равно поле представяме 11 хибрида.

Р63LE166 – сравнително нисък хибрид. Образува пита като ягодка, което дава възможност за по-равномерното й опрашване. Това е едно от постижения на селекционерите на Corteva Agriscience. Освен това поради формата на питата хибридът не проявява признаци на некроза. Това е физиологично заболяване, при което прегарят обвивните листа, засягат се и езическите цветове и няколко реда от тръбестите, вследствие остават стерилни и това намалява добива. Симптомът се наблюдава по време на бутонизацията на слънчогледа, когато има много влага. При тези условия се получава този некрози. Р64LE166 е най-толерантният хибрид към това заболяване.

Р64LE137 – ранен хибрид. Растенията стават доста високи, с много добри пити – леко преведени, много добре облистени и лесно затварят междуредията. Хибридът е познат и наложен в района. Препоръчва се за екстензивно земеделие, т.е. за по-слаби полета, за по-висока надморска височина и там, където се прави компромис с технологията на отглеждане.

Когато Р64LE137 е засят на по-слаба почва, в район със сериозни засушавания и го сравните с друг хибрид, отглеждани на хубаво поле, естествено е, че ще получите по-нисък добив, разясняват специалистите. Той е позициониран за по-слабо поле, но в крайна сметка, ако на същото място засеете друг слънчоглед, няма да е по-добре, тъй като Р64LE137 е по-пластичен и ще се представи достатъчно успешно. Разбира се, не очаквайте добиви като от интензивните си полета.

При някои от хибридите

може да наблюдаваме излизане на пичове,

както при царевицата,

пояснява Снежана Проданова. Случва се когато растението е подложено на някакъв стрес – обикновено ниски температури по време на ранна вегетацията, то успява да направи повече разклонения, дори до 6. С времето обаче те постепенно отпадат и захранват с храна и вода основното стъбло, така че не са никакъв проблем.

Р64LE185 – нов, средноранен хибрид. Един от най-рано изцъфтелите хибриди на полето е. Формира изравнени пити, а също прави и изравнен посев. Образува сравнително високи растения, но има начин да се реагира, казват агроспециалистите, като се намали посевната норма - да останат 5000-5300 броя за реколтиране, както и да се ограничи азотното торене.

Има много добър фитосанитарен статус - устойчив е на икономически важните болести по слънчогледа. Предимство на Р64LE185 е, че е устойчив на паразита синя китка.

Р64LE168 е силен хибрид, с по-нисък хабитус. Развива мощно растение, много бързо израства и затваря междуредията. Образува големи листа и голяма пита, която също е леко изпъкнала, като при Р64LE137. Двата хибрида са с общи родители, затова си приличат, а и са с много добро партньорство. Р64LE168 обаче е по-нисък слънчоглед, който става и за интензивно, и за екстензивно земеделие.

За Р64LE168, казват, че е едни от най-красивите слънчогледи. Отличава се и с много висока масленост.

По принцип

всички слънчогледи на Pioneer са

с висока масленост – до 48-51%

Маслеността обаче не зависи само от генетичните особености на хибрида, а и от торенето, метеорологичните условия, от климатичните фактори, които могат да редуцират показателите в някаква степен.

Р64LE136 е сред най-популярните слънчогледи в страната. Като генетическа особеност има по-остра семка, което пролетно време затруднява сеитбата, но после дава висок и стабилен добив. Това е изключително интензивен слънчоглед – колкото повече му давате, толкова повече ще ви върне.

Характерното за него е, че започва да цъфти малко по-късно и малко по-бавно налива. Хибридът развива гладки листа - като изгладени с ютията, образува по-събрано растение. Като недостатък се отчита, че няма устойчивост на всички раси синя китка. Идеален е обаче за по-сухи условия, тъй като се представя изключително добре.

Р64LE162 е слънчоглед, който се отличава не само в опитните парцелки, но и на масовите полета. Той е с интензивен зелен цвят - масленозелен и може да се познае където и да е. Прави големи листа, които са грапави, започва да цъфти по-рано, като има по-дълъг цъфтеж.

Хибрид с много висок добивен потенциал -

един от най-добрите като представяне

Това е най-продаваният хибрид този сезон, коментират от компанията. Изключително красиво растение е, има форма на елха - така са разположени листата му, за да може по-добре да се огрява от слънцето, съответно да фотосинтезира.

Р64LE280 – нов хибрид, тази година е за първи път на пазара. Той е с висока толерантност както на синя китка, така и на икономически важни болести и по-специално мана. Отличава се с висок и стабилен добивен потенциал при нормални и лимитирани условия на влага. Има високо маслено съдържание. Препоръчва се за интензивна технология на отглеждане.

Хибридът може да се засява на полета, в които е имало нападение на мана, както и зараза със синя китка, включително и на вирулентната раса G.

Високоолеиновите слънчогледови също заемат подобаващо място в портфолиото на компанията.

Те се отличават с високо съдържание

на олеинова киселина – над 90%,

въпреки че изискването е за 82%.

Р64НЕ418 – е подобрена версия на много отглеждан високоолеинов хибрид. В него има вкарана устойчивост за синя китка, затова хибридът е подходящ за Южна България, където паразитът е голям бич. От компанията разясняват, че разработват все повече високоолеинови слънчогледи, които са с подобрена толерантност на паразита, за да може тяхното свободно използване и в засегнатите райони.

Р64НЕ244 – също е подобрена версия на много отглеждан високоолеинов хибрид.

Новата селекция на Pioneer се характеризира с това, че питата е леко изпъкнала, разясняват от екипа. Всички нови хибриди се отличават с доста големи пити, което дава възможност килийките да се напълнят равномерно със семена, т.е. озърняването да е пълно.

Р64НЕ144 е много отглеждан хибрид в Северна България. Много популярен е и на други места, тъй като е с най-високи добиви. Като цяло е късен за Софийското поле, където са характерни температурните амплитуди, а вследствие на действието им не може да развие потенциала си.

Целта на новата селекция е хибридите да са не само високодобивни, но и

със стабилност на представяне

при различните условия,

тъй като те се променят много, коментира Нено Ненов. Виждаме едно много неустойчиво време през последните години – продължителни засушавания, но и проливни дъждове. Това е новата нормалност, затова трябва да се предлагат все по-адаптирани хибриди към различни неблагоприятни условия. Селекцията се стреми към растения с дълбока и устойчива коренова система, за да може те да изсмукват вода и храна от по-дълбоките почвени слоеве. Същевременно позицията на питата да е така, че да не се нагрява пряко, т.е. слънчевото греене да оказва по-малко влияние. В противен случай се получава т. нар. слънчев прогор. Разбира се, друга основна насока на селекцията е опазването от болести, които са важен фактор за получаване на висок добив. Затова и в хибридите се „вкарват" устойчивости, когато е възможно. Някои болести позволяват, други - обаче не.

Фермери от Софийско на Портфолио Фарм Равно поле 2024
Фермери от Софийско на Портфолио Фарм Равно поле 2024
Снежана Проданова
Снежана Проданова
Нено Ненов
Нено Ненов