Според проучване, изготвено за Червения кръст, един на всеки седем души в Нидерландия изпитва недостиг на храна или не се храни балансирано. Около 4 % от хората заявяват, че не разполагат с достатъчно храна, 4 % не се хранят разнообразно или здравословно, а 6 % се борят и с двете.

Данните са почти непроменени от последното проучване, проведено преди три години, съобщиха от изследователското бюро Ipsos/I&O. Хранителната бедност е по-често срещана в мигрантските общности, семействата с деца, в големите градове и във възрастовата група от 18 до 50 години.

Малко повече от половината от тези, които не се хранят достатъчно, и три четвърти от тези, които се хранят небалансирано, казват, че най-големият проблем е липсата на пари, докато по-малък дял - съответно 25 % и 37 % - обвиняват липсата на време.

Червеният кръст също така заяви, че 26 % от хората, които имат проблеми с купуването на храна, се срамуват да поискат помощ, а 45 % твърдят, че нямат право на помощ от хранителни банки или други източници. Благотворителната организация изчислява, че 450 000 души живеят в „скрита хранителна бедност", което означава, че не получават необходимата им помощ.