Производството на череши в Турция за пазарната 2024/25 година се очаква да намалее в сравнение с миналогодишния рекорд, но все пак ще бъде третото по големина, съобщава ли FreshPlaza.

Въпреки свиването на производството, прогнозите са износът на череши да достигне рекордно високи стойности, тъй като производителите дават приоритет на продажбите в чужбина, тъй като това е по-изгодно от продажбите на местния пазар. Производството и износът на праскови и нектарини ще достигнат рекордни нива, тъй като по-големите производители продължават да разширяват дейността си, за да се възползват от доходоносния износ. На фона на тази рекордна година някои по-малки производители на костилкови плодове, които могат да продават само на вътрешния пазар, се борят да свържат двата края, тъй като разходите за производствени ресурси във фермата (напр. труд, гориво, електроенергия и др.) нарастват по-бързо от изкупните цени на техните плодове.

Площи

Площта, засадена с череши - както сладки, така и вишни - се очаква да бъде малко по-голяма в сравнение с предходната година и да възлиза на 99 300 хектара. Тази прогнозна площ се състои от 80 000 хектара сладки череши и 19 300 хектара кисели череши. През последното десетилетие общата площ, засадена с череши, се колебае около 100 000 ха.

Въпреки че засадените площи остават сравнително постоянни през този десетгодишен период, броят на плододаващите черешови дървета се е увеличил (т.е. сгъстяване), тъй като производителите са модернизирали дейността си. Според турските статистически данни броят на плододаващите черешови дървета се е увеличил от 21,0 млн. на около 27,0 млн. от 2019 г. до 2024 г., докато броят на плододаващите черешови дървета е останал относително непроменен.

В Турция се отглеждат повече от 100 сорта сладки череши. Най-популярният сорт е сладката череша „Наполеон", известна на местно ниво като 0900 Ziraat. Това е голяма, сочна, сърцевидна череша, която има по-дълъг срок на годност от другите сортове, което я прави идеалната череша за транспортиране на дълги разстояния в страната и в чужбина.

През последното десетилетие турските учени са разработили по-високодобивни и по-качествени череши Napolean. Производителите постепенно са заменили по-стария сорт Napolean с по-нови и подобрени версии. В допълнение към черешата Napolean производителите започнаха да експериментират и с други високодобивни сортове череши като Sweetheart, Celeste, Early Lory, Kordia, Regina, Sam и Sunburst.

Производство
За миналата година 2024/25 г. Post прогнозира общо производство на с около 5% по-малко от миналогодишния рекорд, тъй като условията за отглеждане през този сезон не бяха толкова идеални. Въпреки че се очаква производството да намалее, то все пак ще бъде третото най-голямо в историята. Прогнозата се основава на посещения на място и разговори с производители на череши, които разкриват, че времето и количеството на валежите са били подходящи и че през пролетта не е имало никакви поражения от измръзване.