Казахстан забрани наскоро вноса на пресни ябълки. Какво означава това решение за регионалния и световния пазар на ябълки?

През последните години Казахстан внасяше средно около 100 хил. тона ябълки годишно, като беше един от 20-25-те най-големи вносители на ябълки в световен мащаб, информира в свой обзор EastFruit. През тези години Полша остава основният доставчик на пресни ябълки за Казахстан, като на нея се пада повече от половината от общия внос на страната.

В същото време за никого от участниците на пазара не беше тайна, че по-голямата част от ябълките, внасяни от Полша в Казахстан, всъщност са предназначени за руския пазар. Анализаторите на EastFruit са писали за това многократно преди.

През 2024 г. неблагоприятните климатични условия рязко намалиха перспективите за реколтата от ябълки в Русия и Беларус и създадоха заплаха за историческите ценови рекорди за ябълките в тези страни. Като се има предвид, че икономиките на страните-агресори вече страдат от рязко повишаване на инфлацията, перспективата за такова значително увеличение на цените на основния плод ги принуждава да търсят възможности за закупуване на евтини ябълки, дори ако трябва да си затворят очите за произхода им от така наречените „недружелюбни страни", което впрочем правят вече много години подред.

И тук обаче те се сблъскаха с неприятност - реколтата от ябълки в ЕС и страните от Източна Европа също може да се окаже твърде слаба, така че анализаторите очакват много високи цени на пресните ябълки в ЕС през сезон 2024/25 г. Новият сезон на ябълките в Полша започна с рекордно високи цени и въпреки че сега те сезонно намаляват. Това се случва изключително поради продажбата на ябълки, които не могат да бъдат съхранени. Поради това до края на прибирането на реколтата цените на ябълките може да се повишат значително.

Следователно решението на Казахстан всъщност затваря един от последните полулегални прозорци за доставки на ябълки от ЕС за руския пазар и то точно в момент, когато все още би било възможно да се купят ябълки на повече или по-малко приемлива цена, пише EastFruit.
Интересно е, че в самата Русия цените на ябълките вече се доближават до рекордно високи стойности за този период от годината. Следователно перспективите за много скъпи ябълки на руския пазар през 2024/25 г. са още по-големи.
Що се отнася до Полша, загубата на казахстанския пазар също е много болезнен удар, тъй като този пазар е неизменно в топ 3/ топ 4 на най-важните за полските търговци. За тях казахстанският пазар е също толкова важен, колкото и пазарът на Египет или Румъния, и дори въпреки намаляването на реколтата от ябълки в тази страна, загубата на такъв важен пазар с не толкова високи изисквания за качество, както в страните от ЕС, е неприятен и осезаем удар.
Трябва да се припомни, че засега решението на Казахстан е валидно само до края на 2024 г. По наше мнение е малко вероятно то да бъде удължено след тази дата. Освен това не е възможно да се изключи и отмяната на това решение по-рано под натиска на Русия, заключава публикацията.