Прогнозираните валежи към средата на месеца ще повишат риска от развитие на гъбни патогени по зреещата реколта

Поднормените валежи през агвуст и регистрираните екстремно високи температури - до 40°С, доведоха до изчерпване на почвените влагозапаси в еднометровия слой и причиниха повреди в различна степен по земеделските култури на много места в полските райони от страната.

През повечето дни от първото десетдневие на септември агрометеорологичните условия ще се определят от температури над климатичните норми, при които ще протичат последните фази от развитието на късните полски култури. При късните хибриди царевица ще се наблюдава восъчна и пълна зрелост. През първата половина от периода в източните райони се прогнозира по-голяма вероятност за валежи и подобрение на почвеното овлажнение в горните слоеве и на условията за предсеитбени почвообработки. В останалата част от полските райони на страната условията ще позволяват освобождаване на площите от узрелите посеви със слънчоглед и царевица.

През второто десетдневие от месеца се очаква промяна в агрометеорологичните условия. През повечето дни от периода се прогнозира относително понижение на температурите и условия за валежи на повече места в полските райони. Очакваните валежи ще подобрят състоянието на горните почвени слоеве и условията за по-качествени предсеитбени обработки и сеитба на зимната рапица. Оптималните агротехнически срокове за сеитбата на рапицата са до края на второто десетдневие на септември.

Прогнозираните валежи през второто и първата половина от третото десетдневие ще повишат риска от развитие на гъбни патогени по зреещата плодова и зеленчукова реколта: сиво гниене по гроздето, късно кафяво гниене по плодовете на късните сортове овошки, мани по зеленчуковите култури. През септември при зеленчуковите култури от късното полско производство не трябва да се подценяват растителнозащитните пръскания срещу гъсениците от третото поколение на памуковата нощенка, които нанасят повреди и влошават качеството на зеленчуковата реколта.

През втората половина от третото десетдневие се очаква сухо време и подходящи условия за прибиране на узрялата гроздова реколта.
Критични минимални температури не се прогнозират и условията ще позволяват формиране на допълнителна продукция от късните зеленчукови култури.