Последното увлечение по TikTok, заради което през последните седмици краставиците се разпродават в цяла Исландия, е малко необичайно. „Забелязваме увеличените продажби на краставици. Цените все още са същите, както обикновено, не се увеличават при този недостиг. Исландските фермери са добри хора, те не увеличават цената само когато има недостиг", казва Барър Мартейн Нилсон, мениджър покупки в Bananar - най-големият вносител на пресни продукти на острова.

Според Нилсон онлайн манията е изиграла роля, но традиционно това е период на по-малка наличност на краставици в Исландия.

„Със сигурност е имало видеоклип в TikTok за салата, направена основно от краставици. Това е увеличило търсенето. Около 99% от консумираните в Исландия краставици са от местно производство. Отглеждат се целогодишно с осветление, но производителите трябва да сменят растенията около два-три пъти годишно в оранжериите. Това води до по-ниско производство през определени седмици, поради което предлагането е по-малко от обичайното. Това се случи през последните две седмици и ще бъде така още няколко седмици, тъй като някои от земеделските стопани имат ниско производство в продължение на три или четири седмици. В същото време някои рецепти за приготвяне на салата от краставици са много полезни за здравето на хората, което може би е увеличило потреблението", заявява Мартейн Нилсон.

Исландия прескача лятото и преминава

направо от пролетта към есента

Нилсън казва, че макар летният сезон на плодовете и зеленчуците в Исландия да е продължил сравнително нормално, е имало някои необичайни обрати.

„През последните месеци беше по-трудно от обикновено да се купи добър продукт за внос. Имаше недостиг на някои видове зеленчуци, което не се е случвало досега. Например вносът на праз от Холандия за преди две-три седмици беше недостатъчен. Тази пролет беше почти невъзможно да се набавят доставки за тези седмици, докато не дойде новата реколта. Това не се е случвало през последните 30 години."

Нилсон казва, че цените на вносните плодове и зеленчуци са много по-високи, отколкото преди ковид пандемията, докато превозът им почти не се е променил.

„Някои сортове ябълки също са разпродадени. Ябълки с медена коричка от Франция не се предлагат. Като цяло обаче успяхме да си набавим това, от което се нуждаем. Търсенето в Исландия е здравословно и със стабилна цена. Това лято времето, както и в някои други европейски страни, не беше много добро. Реколтата от зеленчуци на открито не е толкова добра. В момента имаме карфиол, броколи и моркови от местни исландски производители. През последните две седмици имахме и много високи цени на лимоните. Всяка седмица купуваме лимони от Холандия, а цените се покачват много. Тук има хора, които все още чакат лятото, което все още не е дошло. Исландия прескочи лятото, премина направо от пролетта към есента", заключава Мартейн Нилсон, който скоро ще се пенсионира от отдела за пресни продукти в Bananar.