Силните горещини през последните няколко седмици доведоха до рязко нарастване на търсенето на дини Dolce Passione (Сладка страст) както на италианските пазари, така и в чужбина. Износът вече достига 40 %. Това потвърждава и Лучано Трентини, директор на едноименния консорциум. „До момента сме прибрали малко под 70% от общата продукция, очаквана от 320-те хектара, планирани за 2024 г. Благодарение на по-късните култури ще постигнем очакваната цел от 18 000 тона," казва той.

От търговска гледна точка началото е бавно, а след това се увеличава драстично. Консорциумът, който е официално създаден през 2023 г., която след старта си обединява няколко компании, включително и такава за семена.

Специално за консорциума е разработен сорта Giotto - висококачествена италианска диня с черна кора, избрана от членовете на консорциума измежду различните търговски предложения, които се предлагат на пазара днес.

„Признавайки, че динята е класическият летен плод," казва Трентини, "усилията на Консорциума бяха да предложи Dolce Passione за поне пет месеца през годината, с различни идеи за консумация благодарение на присъщите ѝ характеристики. Това е проект, който се ражда без шум и се основава на италианска същност: от генетиката на динята до районите за отглеждане, разположени в 10 италиански региона."

„Като взе предвид обработваемите площи и очакваното производство, Консорциумът реши да насочи значителен дял от продукцията към чуждестранни пазари и търговци на дребно. Положителните резултати не закъсняха и към днешна дата около 40 % от реализираната на пазара продукция е преминала националните граници. Процентите на износа достигнаха върхови стойности, надхвърлящи 60 % от продадената продукция за някои компании," допълва Трентини.

Очаква се и късна продукция от оранжерийни култури, която ще захранва продажбите през септември и след това, ако метеорологичните условия позволяват това.

Що се отнася до външния пазар, основните дестинации са Германия и Франция. Търговски тестове обаче се провеждат и в други страни като Великобритания, както и в райони като Балтийските държави и Близкия изток.