Лятото почти мина, а билките в градината скоро ще загубят ценните си качества. Ето защо е важно, освен да ги използваме максимално много в кухнята и ястията си във свежо състояние, да се запасим и за зимата. Имаме си традиции в консервирането, а също и в сушенето на билки и подправки. Най-хубаво е, когато всичко сме си произвели сами и сме сигурни, че е чисто и здравословно.

Преди да започнем със същината на днешната билкова тема, нека споменем, че има няколко начина за сушене. Те естествено имат своите плюсове и минуси.

Сушенето на въздух се счита за най-подходящо за билки и подправки, които не съдържат много вода в тъканите си. Такива са дафинов лист, копър, майорана, розмарин, чубрица, мащерка и други. Процесът е сравнително бавен, което се счита за минус, но максимално се запазват качествата (етерични масла и полезни вещества).

Сушенето в микровълнова е интересно, но предвид все по-рядката употреба на този тип фурни по ред причини, няма да се спираме на него. Проучете въпроса, ако сте решили да подходите по този начин.

Сушенето във фурната става много бързо, да. Обаче билките губят ценните си качества, а подправките – аромата си. Фурна може да се използва само, ако може да поддържа много ниски градуси или за растения с повече вода в тъканите си.

Сушенето с дехидратор е по-подходящо за плодове и зеленчуци, но може да се използва и за билки и подправки. Все пак обърнете внимание на настройките на уреда и на специфичните особености на растенията подготвени за сушене.

А най-лесния и бърз вариант, при който се запазват всички качества на мерудиите е да бъдат замразени.

Да започнем от подготовката

Брането на растенията може да започне чак след като сутрешната роса е напълно изчезнала от листната маса. Трябва да бъде напълно суха, за да не се стигне до мухлясване или гниене по време на сушенето. Също, не бива да са увехнали от засушаване или жегата при беритбата, което автоматично изключва бране в следобедните часове.

Огромното разнообразие от билки и подправки налага задълбочено проучване относно това коя кога се бере, суши, как се съхранява, както и коя част се консумира.

Масово отглежданите билки и подправки съдържат най-високо количество полезни вещества в предцъфтежна или в цъфтежна фаза.

Сушенето може да е на клонка (дафин),

на китка (чубрица) или на лист (босилек)

Важното е растенията да се поставят на проветриво място и на сянка. За да сте сигурни, че всичката вода от тъканите се е изпарила и прибирането за съхранение е безопасно, стиснете в длан растенията. Ако хрущят, значи са готови.

Съхранението е най-подходящо да се прави в хартиени пликове или в херметически затварящи се съдове. Ако са прозрачни, да се държат далеч от слънчева светлина.

Нека не забравяме, че всяко бурканче или плик трябва да са прилежно надписани с вида на растението, както и годината. Изсушените мерудии могат да се съхраняват между 1 и 3 години. След този срок губят качествата си.