Кучетата са адаптивни спътници, но някои породи се чувстват по-добре в топъл климат, отколкото други. Всъщност мястото, където живеете, може да окаже значително влияние върху това колко комфортно ще се чувства кученцето ви всеки ден.

Породите, които се чувстват добре в горещо време, имат подходящ вид козина (или изобщо нямат такава) и структура на тялото, която е по-издръжлива на високи температури и затова на тях им е по-лесно да ги понесат от други. Не е изненадващо, че много произхождат от топлите климатични зони с много поколения адаптация назад във времето и селективно развъждане, за да отговарят на климатичните условия на околната среда.

Важно!

Въпреки че някои породи са по-толерантни към топлото време от други, всички кучета се нуждаят от основни предпазни мерки в горещите дни, за да избегнат топлинен удар. Никога не оставяйте кучето си в горещ автомобил, винаги се уверявайте, че то има достъп до прясна вода и не го пускайте на слънце за дълъг период от време без надзор.

Телосложението на кучето сигнализира много за това колко добре то може да се справи с горещините. Най-очевидното е козината му. Точно както човек с палто през лятото е неразумна гледка, същото може да се каже за куче с двоен слой палто от тъмна козина. Четириногите, които се чувстват най-добре на топло, имат къса козина или изобщо нямат или е само един слой, обикновено в по-светъл цвят, като бяло, бежово или сиво. Тези с дълги муцуни са по-подходящи за по-високи температури. Техните носове преработват топлия въздух, като го охлаждат, докато го вдишат. Освен това кучетата с големи, изправени уши са склонни да се охлаждат много по-бързо от събратята си с увиснали, които задържат топлия въздух. Ето някои от породите с такива характеристики, които ги правят добър избор за места с топъл климат:

1. Чихуахуа

Този джобен любимец е приспособим към топъл климат, заради тънката си козина и дребни размери. Те не осигуряват достатъчно добра защита от студа и това ги прави склонни да се чувстват по-комфортно, когато градусите навън се повишат. Горещата пустиня на Мексико е мястото, от което произлизат тези четириноги, така че топлото време не им е чуждо.

2. Австралийски кетълдог

Тази порода е сърдечна и изпълнена с желание за работа, въпреки жаркото слънце и високи температури. Австралийските пастирски кучета имат къса двойна козина, която поддържа тялото сравнително хладно през дългия горещ ден при пашата на добитъка и осигурява изолация, когато нощните температури паднат. Породата е активна, обича да изразходва енергия, независимо от метеорологичното време.

3. Испанска хрътка Ибиса

Както подсказва името, тази грациозна и атлетична порода е създадена преди хиляди години на Балеарските острови, близо до испанското крайбрежие. Вероятно произхожда от египетски кучета, донесени от финикийски търговци. Като ловни кучета те са били отглеждани да спринтират в преследване на плячка под жаркото слънце. Затова ибисанските гончета са добре приспособени за топло време.

4. Афганска хрътка

Тези едри хрътки също се чувстват добре в горещ климат, тъй като кичурите им са образувани от единичен косъм. Родината им е Афганистан – територия, известна с горещото си време през деня и ниски нощни температури. Температурните крайности не са чужди на този вид кучета. Единственият им недостатък идва от характерната им атрактивност на козината – изисква се отделяне на време и средства за ежеседмичната поддръжка на косъма им, така че да не се заплита или да окапва.

5. Китайско голо качулато куче

Китайските качулати кучета са предимно безкосмести. Вероятно са се развили в Азия от внесени безкосмести африкански кучета, свикнали с горещините. Откритата кожа на китайското, или на всяко безкосместо, късокосместо или рядкокосместо куче, може бързо да изгори от слънцето. Използвайте слънцезащитен крем или вземете други предпазни мерки, за да предпазите любимеца си от вредното въздействие на UV лъчите.

6. Еърдейл териер

Най-голямата от породите териери, еъредейлът е по принцип средно голямо куче, което лесно понася топлото време. Има пухкава козина, но тя е къса и жилава. Липсата на подкосъм позволява на топлината да се отделя, особено ако при повишаване на температурата скъсите козината на кучето.

7. Италиански грейхаунд

Стройната снага и тънка, къса козина на италианската хрътка не предпазват от зимния сняг и лед - това е друга отлична порода кучета за топло време. Тези кучета обикновено имат много малко телесни мазнини и често се нуждаят от пуловери, палта и други, за да се борят със студеното време. Те се чувстват много по-комфортно в топъл и слънчев климат.

Испанска хрътка Ибиса / Ibizan Hound
Испанска хрътка Ибиса / Ibizan Hound
Тичаща Афганска хрътка / Afghan Hound
Тичаща Афганска хрътка / Afghan Hound
Еърдейл териер / Airedale Terrier
Еърдейл териер / Airedale Terrier
Италиански грейхаунд / Italian Greyhound
Италиански грейхаунд / Italian Greyhound
Китайско голо качулато куче / Chinese Crested Dog
Китайско голо качулато куче / Chinese Crested Dog