7 начина да я използвате добре в градината, на двора или на вилата

Ако след дълга и вярна служба старата ви кофа се е пробила, това не е причина да я изхвърлите. Има много начини да дадете втори живот на този остарял битов предмет. Кофата може да бъде полезна в градината и цветната леха, а може да се използва и в къщата.

С креативен подход металната или пластмасова кофа може да се превърне в оригинална мебел. Освен това, промяната няма да отнеме много време. Избрахме само седем начина да използвате добре спуканата кофа във вашата градина, двор или вила.

Саксии за цветя 

Най-лесният начин да използвате течащи кофи е да направите саксии или кашпи от тях. Металните кофи са по-подходящи за тези цели.

Достатъчно е просто да ги почистите от мръсотията и ръждата, но можете да оставите малко патина, за да създадете желаната атмосфера. Такава импровизирана саксия по желание може да бъде боядисана, декорирана в техниката декупаж или да се направят надписи.

За по-добър дренаж можете да направите още няколко дупки на дъното. Такива контейнери са подходящи за отглеждане на едногодишни цветя. Те могат да бъдат поставени на входа на къщата, на стълбите или просто да бъдат окачени на оградата. Само не забравяйте да поливате и подхранвате растенията навреме.

Укритие за разсада 

След засаждане през пролетта на разсада в почвата, когато има вероятност от възвратни пролетни слани, можете да защитите растенията не само с помощта на полиетилен, но и със стари кофи. За да направите това, изрежете дъното на контейнер.

Поставете кофа обърната върху разсада и покрийте краищата с пръст, така че вятърът да не издуха подслона. Можете да поставите парче стъкло върху кофата. По този начин разсадът определено ще бъде надеждно защитен и може да се затопли от слънцето. Когато заплахата от замръзване премине, кофите трябва да бъдат премахнати.

Могат да се приберат под навеса до следващата година или да им се прикрепи телено дъно. Тогава те ще служат до края на летния сезон: можете да събирате и пренасяте плевелите в тях след плевене, да ги използвате при прибирането на картофите или за пренасяне на зеленчуци.

Не е трудно да оплетете телено дъно. Може да се закрепи с нитове или да се фиксира в предварително пробити отвори.

Стойка за маркуч 

Съхраняването на градинския маркуч просто навит не е много удобно. Освен това той може да се повреди, да се сгъне или пречупи. Обикновената кофа ще ви помогне. Всичко, което трябва да направите, е да я прикрепите здраво към стена или ограда (използвайте дюбели или винтове).

Просто навийте маркуча около кофата. След това ще бъде лесно да се премахне и развие. Вътре в контейнера можете да поставите накрайници за маркуча или друго дребно оборудване: шпатула, копачка, градинска ножица и др.

Отглеждане на зеленчуци 

В старите кофи можете да отглеждате не само цветя, но и зеленчуци, например домати на балкона. И ако все пак обичате да експериментирате, можете да опитате метода, когато доматите растат с корените нагоре.

Изрежете дупка в дъното на кофата, напълнете съда с пръст и засадете там младо растение (в дупката на дъното). Закачете кофата за дръжката на балкона, терасата или на гредата в оранжерията. Можете да посеете зелени подправки в почвата отгоре. Всичко, което остава, е редовно да поливате и подхранвате необичайната си плантация.

Доматите, отглеждани по този начин, не се нуждаят от прищипване или връзване, те са надеждно защитени от вредители, не изискват плевене или прекопаване, узряват много по-рано и дават добра реколта. И тези „саксии" със зреещи домати изглеждат много впечатляващи. Но няма да можете да отглеждате чушки по този начин, защото... техните стъбла и издънки са много крехки.

Добре е хрянът да се отглежда в кофи, заровени в земята без дъно - това ще предотврати разпространението му в района. По-лесно е да отглеждате аспержи по същия начин: поставете кофа върху мястото за засаждане и напълнете съда с пръст. Когато зеленчуковите кълнове „надникнат" от почвата, извадете кофата и приберете реколтата.

Къщички и хранилки за птици 

Старите кофи, благодарение на няколко прости манипулации с тях, могат да се превърнат в оригинална къщичка или хранилка за птици. Пластмасовите кофи са по-подходящи за тези цели.
Ако кофата има капак, сложете го за дъно на къщичката за птици. Ако няма, направете дъното от друг материал и го закрепете добре. Обърнете контейнера обратно и направете четири кръгли отвора (два по-големи и два по-малки диаметъра) в стените му и поставете отвътре кацалки за птиците. Украсете горната част на конструкцията с кокосова саксия или други средства.

Поставете къщичката на висока основа. Тя със сигурност ще привлече не само птиците, но и вниманието на всички.

Направата на хранилка за домашни птици е още по-лесна. Изрежете дупки на равни разстояния на дъното на кофата. Поставете съда в купа, напълнете го със зърно и затворете капака. Храната ще се спуска отгоре и ще се изсипва в тавата, докато птицата я яде.

Стойка за градински чадър 

Използвайки кофи, можете да направите естетически изглеждаща стойка за градински чадър, която ще го държи сигурно. За да го направите, ще ви трябват две кофи с различни диаметри и парче тръба за фиксиране на крака на чадъра.

Поставете тръбата в центъра на по-малката кофа и я напълнете 3/4 с пресен циментов разтвор. След това поставете по-малкия контейнер в по-голяма кофа и запълнете пространството между стените с цимент. Когато материалът се втвърди, стойката е готова за употреба.

Може да се постави в красива голяма саксия, покрита със слой керамзит и пръст и засадена с едногодишни цветя.

Стари кофи в интериора  

И, разбира се, старите кофи, въпреки неприятния им външен вид, имат място в интериора на крайградската къща. Можете да ги използвате, за да създадете всякакви сладки малки неща: от саксии до маси и лампи. Такъв съд може да бъде променен до неузнаваемост или оставен почти в оригиналния си вид.

За да направите малка нощна масичка или масичка от стара кофа, залепете мека плътна кърпа на дъното й (така че да не надраска пода) и покрийте горната част с дървен капак с подходящ диаметър. Можете да съхранявате някои неща в тази кофа.

Кофите могат да се използват и за изработване на табуретки; просто трябва да направите меки седалки за тях. Такива столчета ще изглеждат добре в интериора, особено ако изберете ярко оцветена тъкан за горната част. Те обаче са полезни и в градината: седейки на тях, удобно ще берете малиновите храсти или ще приготвяте обяда навън.

Тези, които обичат интериора в стил лофт, ще харесат лампи и абажури, направени от стари тенекиени кофи. Направата им също няма да отнеме много време. За да направите това, пробийте дупка в центъра на дъното с бормашина, поставете фасонка с кабел и я закрепете на желаното място. Можете да украсите такава лампа с перфорации под формата на надписи или шарки.

Кофите са подходящи и за съхранение на различни предмети както в къщата, така и в помощни помещения. За да направите това, контейнерите могат просто да бъдат окачени за дръжката на кука за дрехи или закрепени към стената с помощта на винтове, пирони или дюбели.

Кофа в къщата може да се използва като стойка за чадър, а в плевнята или гаража е удобно да съхранявате инструменти или части. Градинските инструменти също често се съхраняват в кофи, пълни със сух пясък или камъчета.

И дори ако ламаринената кофа е напълно ръждясала, някои градинари заравят останките й в земята до овощните дървета. Казват, че този прост метод осигурява нужното желязо на зелените площи.