Септември е и есенната офанзива по бурканизиране на продукцията от градината започва с пълна пара. Лютеници, компоти, конфитюри, други варива и печива..., всичко чака две (или повече) работливи ръце. А билките? Какво да правим с тях сега?

Ето няколко насоки набързо:

1. От индришето се вземат само добре развити листа за компотите и конфитюрите. Оголените стъбла се скъсяват и отстраняват, а може и да се вкоренят. Процедурата е много сходна с тази при мушкатото. Същото важи и за дафина.

2. Копърът за киселите краставички трябва да е във фазите между цветен бутон и наливане на семената, но зелени. Не берете всичко, а оставете няколко стръка, чийто семена да узреят. Семената приберете за сеитба през следващата пролет.

3. Ако всички листа на магданоза влязат в туршийката, спокойно растението може да се премести в саксия и на остъклена тераса или в оранжерия, за да може да се използва през студената част от годината свежа мерудия.

4. Най-дребните скилидки на чесъна могат да се засадят или поставят в съд с вода, вместо да се мъчите да ги белите. До няколко седмици ще имате свежи листа.

5. Късната чубрица се прибира и залага за сушене, когато е в масов цъфтеж. За да се изсуши добре, това трябва да стане не по-късно от средата на септември.

За сушенето на билки вече ви разказахме подробно съвсем скоро, затова няма да навлизаме отново в тази тема. Нека не пропускаме обаче плодчетата. Полезните са много и няма как да изброим всички. Дребните плодчета и особено онези обагрени в червено и лилаво, са изключително ценни за имунната система.

Сигурно се досещате, че именно

сега е моментът да си наберете бъзови плодчета

и да си направите сироп за кашлица и подобряване на имунитета през зимата. Знаете процедурата – само узрели плодчета, без дръжки и други растителни части се редуват със захар в буркан или друг стъклен съд и престояват така.

Друг вариант да съхраните и използвате при необходимост бъзовите плодчета е да ги изсушите. Същото може да се направи с годжи бери, боровинки, трънки и т.н. При употреба изсушените плодчета може да се присъединят в рецепта за чай, в десерти, да се хапват директно или просто да се накиснат и консумират в почти свежо състояние.

Щом пожълтеят и отмрат листата

на растенията, време е за размножаване

Типичен пример може да бъде ревена в това отношение. Не забравяйте, че той развива голяма листна маса и му е необходимо повече място. При засаждането задължително се изкопава голяма ямка и се добавя органично вещество и бавно действащи торове. Напролет, когато ревенът се събуди за активен растеж, задължително се осигурява много вода.

Ревенът има сладко-кисел вкус и се използва като храна и лекарство от древността. У нас не е много познат, но ако често имате храносмилателни проблеми, може би е добре да го включите в диетата и менюто си.

За да не бъдем само консуматори на природните блага в градината, а и създатели, творци, редно е да кажем, че

септември е идеален момент

за събиране на семена,

както и за засяване на такива.

Засейте сега кориандър, шивес, невен, нигела, мак, че даже и теменужки. Огледайте се и преценете семената на чии растения зреят сега, могат ли да се съхранят, могат ли да се засеят, могат ли да се консумират. Все пак, семената са магически заредени с безброй полезни съставки нутри-бомби.

Засетите през есенния период семена ще дадат началото на много и здрави растения рано напролет.