Стилът Прованс се ражда през 17-ти век, по времето, когато представители на буржоазията започват да се преместват в провинциите и украсяват домовете си, вдъхновени от красотите на селския живот. Името на стила идва от едноименната област - Прованс, където е създаден. Той е известен със своите живописни пейзажи и цветни аромати. Олицетворява спокойствие и естественост. Характеризира се с дори близки до пастелните нюанси. Съчетава комфорт и простота.

1. Цветята

Кипарис, лавандула и роза са класиката на провансалската градина. Но те не са единствените, които могат да ви помогнат да се пренесете във френската провинция. Растения като хортензия, маргаритки и божури също се вписват идеално. Основното е да има нежност и ефирност.

Лавандулата е знакова, но вместо нея можете да засадите градински чай или котешка трева.
Кипарисите са твърде топлолюбиви, но можете да ги замените с туи от различни видове.

2. Вази и саксии

Не можете да прекалите с цветовете и текстурите в този стил. Изберете красиви саксии и кашпи. И помнете - не трябва да е претенциозно, а само леко и простичко.

3. Билки

Ако искате да се потопите в провинцията на Франция, тогава не можете без аромата на провансалските билки. Те са черешката на тортата или по-скоро стрък босилек върху едно вкусно ястие, наречено Провансалска градина. За да реализирате тази идея, трябва да засадите: мащерка, риган, розмарин, босилек, мента и майорана.

4. Място за уединение

Във всяка градина, не само в провансалската, трябва да има място за уединение. Място, където на тишина можете да изпиете чаша чай в най-фин порцелан.

Обзавеждането на терасата може да е в провансалски стил, а викторианската беседка и лятната къща също се вписват добре в такава градина.Не забравяйте, че цветовете и материалите на беседката или лятната къща трябва да са съобразени с останалата част от градината.

5. Зелени стени и тавани

Изобилието от растения е характерно за стила, защото не без причина се свързва с провинцията. Девиче грозде, бръшлян, катерещи рози и глициния са идеални за този декор.

. Една катерлива роза може да превърне вашата провансалска градина в приказка.

. Някои сортове хортензия с дръжки лесно понасят и най-тежките студове. А където е по-топло, можете да засадите глициния.

. Перголата обвита с лози, на практика е отличителният белег на Прованс.

6. Плетени мебели

В никакъв случай не трябва да забравяте за градинските мебели. Плетените са най-подходящи за стила. Най-добрият вариант са тези от изкуствен ратан - няма да се притеснявате, че климатичните условия ще развалят външния им вид. Добавете и възглавници в пастелни цветове.

Подходящи са и селски столове с рамка.

7. Ретро

Колкото по-стари са мебелите и декоративните елементи, толкова по-реалистична е вашата малка Франция в градината. Това е като хубавото вино - само става по-добро с възрастта. Пукнатини, драскотини, чепове оставят своя собствена история, която добавя специален вкус.

Например винтидж дръжките на вратите могат да бъдат чудесен декоративен елемент. Стар велосипед също ще ви бъде полезен, просто го покрийте с боя и го поставете в цветната градина

Незабравимата атмосфера е гарантирана и от винтидж градински мебели.

8. Букети

Красивите флорални аранжировки върху външната маса за хранене или на верандата са неразделна част от цялостната визия.

Само не забравяйте за цветовата палитра - избягвайте ярките цветове! Използвайте типични за живописните пейзажи на южна Франция: синьо, бяло, маслинено и лилаво.

9. Пътеки

Малки пътеки между кипариси и лавандула ще допълнят идеално цялостната картина. Не е задължително пътеката да е от плочки или павирана - обикновена е напълно достатъчна.

10. Фонтани

Сухият климат на региона повлиява на стила, като изисква постоянен източник на влага. Фонтанът пасва идеално! Декоративните овлажнители за въздух под формата на каменни купи ще се впишат идеално във вашата малка френска градина.