Има 2 направления в отглеждането на пухени зайци. С първото получавате само пух, а с второто заедно с пуха получавате и месо.

Зайцевъдите предпочитат първия метод на отглеждане. Той е по-икономичен: производството на 1 кг пух изисква 1,5 пъти по-малко храна, клетки и труд в сравнение с втория вариант.

  • При първия метод приблизително 70% от пълнолетните женски зайци се отглеждат като носители на пух и не им се разрешава да се чифтосват.

Останалите 30% се използват за производство на заместващи млади животни, които са необходими за подмяна на болни, нископродуктивни, стари пухени зайци. Тези женски зайци обикновено раждат 2 котила, след което се използват и за пухчета.

Запомнете! Най-добрите зайци се оставят за ремонт на стадото, а най-лошата част от малките се заколват за месо.

Избор на зайци за разплод

Обикновено се избират зайци с добър растеж на козината по цялото тяло.

Дължината на косъма трябва да бъде най-малко 6 см, еднообразна на цвят.

  • При втория метод на отглеждане всички пълнолетни женски зайци се използват за размножаване на млади животни и за производство на пух.

Основното предимство на този метод е високото количество събран пух.

Практиката е:

  • Повечето любители зайцевъди премахват мъха от възрастни зайци 4-6 пъти годишно;
  • А най-опитните - всеки месец, като скубят тези косми, които са завършили растежа си и лесно се отделят от кожата.
  • Когато пухът се събира ежемесечно, тялото на заека не е напълно открито и пухът се оказва по-равномерен и еднакъв по дължина, зрял, без признаци на сплъстяване.

Имайте предвид: Честото събиране на пух също ви позволява да намалите загубите и следователно да увеличите производителността на пух при зайците.

Първото събиране на пух от

млади животни започва

на възраст 2–2,5 месеца

- преди началото на първото линеене (обикновено пухът е с ниско качество и има малко от него - само 20–30 грама).

  • Второто събиране е на 4–4,5 месеца (40–50 грама),
  • А третото – на 6–6,5 месеца (200–250 грама).

Впоследствие мъхът се събира най-малко 4 пъти годишно на всеки 90–100 дни.

  • Ако пухът се събира по-често (месечно), тогава производителността на пух се увеличава и загубите и сплъстяването се елиминират.

Добре е да имате предвид! Пухестите зайци (женски и мъжки), използвани за получаване само на пух,

изискват повече протеини

в сравнение със

зайците за месо и кожа.

Концентратите трябва да включват богати на протеини бобови зърна или брашно и др.

През лятото преобладават бобови растения, така че нормата на зърнения фураж може да бъде намалена до 80–90 грама.

Още е рано, но е добре да знаете какъв фураж ви трябва за зимата:

  • Храненето се извършва със зърнени фуражи (120–140 грама на ден).
  • Не забравяйте да добавите костна пепел (3 грама) и сол (1,5 грама на глава на ден) към храната.

Пухените зайци трябва да са сухи, затова и

въздухът в помещението също трябва да е сух.

За постеля е препоръчително да се използва дългостеблено сено или мека слама.

Запомнете:

  • Не можете да слагате слама в клетките на зайците, ако количеството е малко, сламата е груба, бодлива и полепнала от мъх.
  • А замърсената слама е неприемлива - трябва да се подменя всеки ден.